Презентація ,,Діагностувальний переказ 6 клас"

Про матеріал
Мета: удосконалювати мовленнєво - мислительні вміння усвідомлювати тему й основну думку, логіку викладу, тип і стиль мовлення, запам’ятовувати конкретні факти, послідовність викладу матеріалу; розвивати мовленнєво-комунікативні вміння здійснювати змістовно-композиційний і мовний аналіз художнього тексту розповідного характеру з елементами роздуму, сприймати письмовий текст, розуміти його, докладно відтворювати зміст прочитаного тексту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

П’ятнадцяте грудня. Класна робота. Розвиток мовлення. Діагностувальна робота. Письмовий докладний переказ художнього тексту розповідного характеру з елементами роздуму

Номер слайду 2

Структура тексту типу роздуму1. Роздум (міркування) — твір або частина твору, у якій автор висловлює свої думки, переживання, почуття.2. Роздум обов’язково містить три частини: тезу, доведення, висновки.3. Теза — положення, висловлене в тексті, що коротко й чітко формулює ідею твору, правдивість якого треба довести.4. Доведення — логічна форма встановлення правильності будь-якого судження на підставі інших суджень, істинність яких перевірена практикою.5. Висновок — остаточна думка про що-небудь, логічний підсумок, зроблений на основі спостережень, міркувань.6. Текст типу роздуму найчастіше будують у формі монологу.

Номер слайду 3

Прочитайте тези, поясніть їхній зміст1. Вік прожити — не поле перейти, тому що… . 2. Не родись багатий, а родись щасливий, оскільки… . 3. Найкращою людиною для кожного є мати, тому що… . 4. Життя, як стерня, не пройдеш, ноги не вколовши, бо… . 5. Найкращий учитель — книга, тому що… . 6. Нема гіршого ворога, як дурний розум, тому що… .

Номер слайду 4

Байда Дмитро Байда-Вишневецький - відважний воїн, здібний полководець, ватажок українського козацтва. Саме він збудував найперше військове укріплення на острові Хортиця на Запоріжжі. Саме він у середині XVI століття згуртував розпорошені до того козацькі загони в єдину силу. Під командуванням Дмитра Вишневецького козаки не тільки давали відсіч нападникам. Мужній Байда організовував походи козацьких загонів у володіння татарського хана та в район турецьких фортець на Дніпрі.

Номер слайду 5

Чому ж Дмитра Вишневецького прозвали в народі Байдою? Так прозивали наших козацьких мудреців, чарівників, характерників. Древньою мовою санскрит "байда" означає "лікар", "цілитель", той, хто зумів зцілити себе й може допомогти іншим. Від того ж кореня походить і слово "байдужий" - тобто спокійний, розсудливий, такий, що володіє великою внутрішньою силою.

Номер слайду 6

Ім'я Байди Вишневецького обезсмертила народна пісня. Доки співатимуть українці про подвиги своїх відважних лицарів, не буде переводу козацькому роду. (З журналу, 131 сл.).

Номер слайду 7

Робота з текстом1. Про що розповідається в тексті?2. Яка основна думка?3. Що означає слово “байда”?4. Що дізналися про минуле нашого народу?5. Які типи мовлення покладено в основу тексту?

Номер слайду 8

План1. Вишневецький - ватажок, воїн, полководець.2. Козацькі походи на ворога.3. Чому Вишневецького в народі прозвали Байдою?4. Козацькому роду не буде переводу.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Написати контрольний, повторити тему ,,Поділ іменників на відміни і групи”

pptx
Додано
15 грудня 2023
Переглядів
156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку