Презентація "Дидактична гра"

Про матеріал
Дидактична гра – це гра, спрямована на формування у дитини потреби в знаннях, активного інтересу до того, що може стати їх новим джерелом, удосконалення пізнавальних умінь і навичок. Дидактична гра являє собою багатопланове, складне педагогічне явище: вона є і ігровим методом навчання дітей дошкільного віку, і формою навчання, і самостійною ігровою діяльністю, і засобом всебічного виховання особистості дитини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дидактичні ігри Інформація і керівництво

Номер слайду 2

Дидактична гра – це гра, спрямована на формування у дитини потреби в знаннях, активного інтересу до того, що може стати їх новим джерелом, удосконалення пізнавальних умінь і навичок. Дидактична гра являє собою багатопланове, складне педагогічне явище: вона є і ігровим методом навчання дітей дошкільного віку, і формою навчання, і самостійною ігровою діяльністю, і засобом всебічного виховання особистості дитини. Що таке «Дидактична гра»

Номер слайду 3

Класифікація дидактичних ігор. За ігровим методом:1) власне дидактична гра.Ґрунтується на автодидактизмі (самонавчанні) та самоорганізації дітей;2) гра-заняття (гра-вправа). Провідна роль у ній належить вихователю, який є її організатором. Під час гри-заняття діти засвоюють доступні знання, у них виробляються необхідні вміння, удосконалюються психічні процеси (сприймання, уява, мислення, мовлення). Ефективне опанування знань і вмінь відбувається в практичній діяльності за активізації мимовільної уваги і запам'ятовування.

Номер слайду 4

Класифікація дидактичних ігор. За змістом навчання і виховання:- ігри для сенсорного виховання;- ігри спрямовані на ознайомлення дітей з об'єктами і явищами навколишньої дійсності; - ігри спрямовані на формування елементарних математичних уявлень; - ігри спрямовані на мовленнєвий розвиток.

Номер слайду 5

Класифікація дидактичних ігор. За характером матеріалу:- ігри з предметами. У таких іграх використовують дидактичні іграшки (мозаїку, кубики), реальні предмети, різноманітний природний матеріал (листя, плоди, насіння). - настільно-друковані ігри.  Вони передбачають дії не з предметами, а з їх зображеннями.- словесні ігри. Вони змушують дітей оперувати уявленнями, мислити про речі, з якими на той час вони не діють, використовувати набуті знання у нових ситуаціях і зв'язках.

Номер слайду 6

Підготовка до дидактичних ігор. У підготовку до проведення дидактичної гри входять:- відбір гри відповідно до завдань виховання і навчання: поглиблення і узагальнення знань, розвиток сенсорних здібностей, активізація психічних процесів (пам'ять, увага, мислення, мова та ін.);- встановлення відповідності підібраної гри програмним вимогам виховання і навчання дітей певної вікової групи;- визначення найбільш зручного часу проведення дидактичної гри (в процесі організованого навчання на заняттях або у вільний від занять та інших режимних процесів час);- вибір місця для гри, де діти можуть спокійно грати, не заважаючи іншим;- визначення кількості граючих (вся група, невеликі підгрупи, індивідуально);- підготовка необхідного дидактичного матеріалу для обраної гри (іграшки, різні предмети, картинки...);- підготовка до гри самого вихователя: він повинен вивчити і осмислити весь хід гри, своє місце в грі, методи керівництва грою;- підготовка до гри дітей: збагачення їх знаннями, уявленнями про предмети і явища навколишнього життя, необхідними для вирішення ігрової задачі.

Номер слайду 7

Проведення дидактичних ігор включає:- ознайомлення дітей із змістом гри, з дидактичним матеріалом, який буде використаний в грі (показ предметів, картинок, коротка бесіда, в ході якої уточнюються знання та уявлення дітей про них);- пояснення ходу й правил гри. При цьому вихователь звертає увагу на поведінку дітей у відповідності з правилами гри, на чітке виконання правил;- показ ігрових дій, у процесі якої вихователь вчить дітей правильно виконувати дію, доводячи, що в іншому випадку гра не призведе до потрібного результату (наприклад, якщо хтось із хлопців підглядає, коли треба закрити очі);- визначення ролі вихователя в грі, його участь в якості граючого, вболівальника чи арбітра. Міра особистої участі вихователя в грі визначається віком дітей, рівень їх підготовки, складності дидактичного завдання, ігрових правил. Беручи участь в грі, педагог спрямовує дії граючих (порадою, запитанням, нагадуванням);- підбиття підсумків гри - це відповідальний момент у керівництві нею, тому що за результатами, яких діти домагаються в грі, можна визначити її ефективність, про те, чи буде вона з інтересом використовуватися в самостійній ігровий діяльності дітей.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Враховуючи те, що гра є найулюбленішим і бажаним видом дитячої діяльності, має величезне розвивальне значення, нескладно зрозуміти, в чому полягає її чарівна сила. 1. Гра для дитини - це радість і задоволення.2. Гра полегшує адаптаційний період.3. Гра допомагає встановити довірчі відносини з дитиною.4. Гра сприяє становленню цілеспрямованої діяльності.5. Гра - вікно у світ дорослого життя.6. Гра сприяє розвитку мови.7. Гра має значення для розумового розвитку.

Номер слайду 18

У які ігри не грали б ваші вихованці, будьте не поруч, а разом із ними. Тільки партнерство і співпраця вихователя з дітьми створює зону найближчого розвитку самостійної гри дітей.

pptx
Додано
27 березня 2021
Переглядів
4928
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку