Презентація "Діти і гаджети"

Про матеріал
Як у сучасному житті впливають гаджети на здоров'я дітей. За чи проти? Яку вони приносять користь,а яку шкоду.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діти і гаджети: добре чи погано?Вихователь гпд. Задворна Н. Б.3-Б

Номер слайду 2

Сьогодні неможливо уявити наше життя без гаджетів. Віртуальний світ заманює у свої тенета і дітей, і дорослих, позбавляючи при цьому реальних подій, емоцій і спілкування.

Номер слайду 3

Ґаджети — частина технічного прогресу Комп’ютерні та інтернет-технології — така ж частина життя сучасної людини, як холодильник, метро, літак та інше. Їх призначення — допомагати працювати і відпочивати з комфортом. Комп’ютер у будинку – це вже не розкіш, а необхідна річ. І сучасна людина повинна вміти ним користуватися. Чим раніше дитина навчиться користуватися такими благами цивілізації з користю для себе — тим краще.

Номер слайду 4

Сучасні діти швидше за дорослих опановують новомодні ґаджети. І цей процес їх надзвичайно захоплює. Дорослі можуть використати такий інтерес – мотивуючи їх до пізнавальної діяльності.

Номер слайду 5

Дошкільнятам, у яких активно розвивається і росте мозок, можна користуватися ґаджетами не більше години на день - серіями по 10-15 хвилин. Перерва між серіями не менше години.

Номер слайду 6

Ґаджети — розвиваючий інструмент Ґаджети - це засіб для фізичного, соціального та інтелектуального розвитку дітей. Коли малюк хаотично натискає на кнопки, він розвиває дрібну моторику і мимоволі запам’ятовує деякі букви і цифри. Коли розглядає картинки на екрані і вибирає мелодію — тренує зорове і слухове сприйняття. Важливо спрямувати дії малюка в потрібне русло.

Номер слайду 7

Комп’ютерні ігри вчать дитину: - класифікувати й узагальнювати; - аналітично мислити в нестандартній ситуації; - досягати своєї мети; - удосконалювати інтелектуальні навички.

Номер слайду 8

Гаджети помічники у навчанні. Електронні пристрої здатні зберігати в собі цілу бібліотеку. Електронна книжка допомагає дитині отримувати нові знання так само, як і звична паперова. До того ж, не потрібно нести важку добірку книг з бібліотеки і назад. Досить завантажити цікаву книгу з Інтернету. Батьки можуть привчати дитину до того, що Інтернет – джерело корисної інформації, а не тільки джерело ігор.

Номер слайду 9

Для малюків, віком від 2 до 3 років, можна встановити на гаджет ігри чи скачати мультики, які сприятимуть розвитку дитини, або ж купити розвиваючі гаджети для дітей. Головне – це контроль часу, оскільки спеціалісти рекомендують не дозволяти малюкам в цьому віці займатися за сучасними пристроями більше години. При цьому, перерви необхідно робити кожних 20 хвилин. Навіть якщо батьки дозволяють дивитися мультики чи грати в ігри довше, то про перерви не слід забувати.

Номер слайду 10

Технічний прогрес звільнив людей від багатьох фізичних навантажень. Актуальною проблемою людства стали гіподинамія та її наслідки для здоров’я (надмірна вага, серцево-судинні захворювання, слабкість м’язової системи). Недолік руху особливо небезпечний для зростаючого дитячого організму. Від тривалого сидіння на одному місці (а саме цим загрожує захоплення гаджетами) порушується циркуляція крові в ногах, внутрішніх органах, включаючи головний мозок. Це погано позначається на розумових процесах, пам’яті, концентрації уваги. Погіршується зір (синдром сухого ока), короткозорість.

Номер слайду 11

Залежність та істерики. Емоційна залежність Якщо дитина проводить дуже багато вільного часу з комп’ютером, планшетом або смартфоном, у неї формується залежність від них. Поступово інші розваги стають не цікаві, а втративши улюблену іграшку, дитина починає нервувати і вередувати. При цьому роль батьків трансформується - дитина сприймає їх, як «охоронців гаджетів», або як перешкоду на шляху до улюбленого пристрою.

Номер слайду 12

Вплив на навчання й успішність. На думку багатьох дослідників, смартфони, планшети та інші гаджети негативно позначаються на здатності дітей до навчання, тому що постійно відволікають їх увагу та роблять їх розсіяними. Крім іншого, відео- і онлайн-ігри здатні загальмувати творчу уяву дитини. І не варто лякатися того, що дитині, можливо, зараз нудно. Якщо йому нудно – значить, є привід щось придумати. Саме так у дітей розвивається здатність творчо мислити.

Номер слайду 13

Порушення сну та психічні розлади. Використання електронних пристроїв у вечірній час несприятливо впливає на якість сну і погано позначається на емоційному і фізичному стані на наступний день. Нервова система людини відпочиває в період 21.00–1:00. Чим більше часу діти проводять за планшетами і гаджетами, тим вищий ризик розвитку у них дитячої депресії, тривожності, відсутність прихильності до батьків і рідних братів і сестер. Також може розвинутися синдром дефіциту уваги, психози і з’явитися проблеми з поведінкою і послухом.

Номер слайду 14

Фізична активність. Звичка сидіти в інтернеті або грати на планшеті безпосередньо пов’язана з загрозою появи зайвої ваги і навіть виникнення ожиріння. Адже найчастіше, граючи, спілкуючись або просто проводячи час онлайн, ми не тільки не рухаємося, але при цьому ще й щось жуємо. До ризику набрати зайву вагу в такому випадку піддаються не тільки дорослі, а й діти.

Номер слайду 15

В малюків, котрі часто граються з девайсами, значно частіше спостерігається затримка розвитку мовлення. Діти починають розмовляти пізніше, розмовляють незрозуміло. Мова бідна та примітивна. Малюки вчаться розмовляти шляхом спілкування з батьками, родичами та іншими дітьми. Без регулярного і активного спілкування з реальними людьми спостерігається затримка в розвитку мови.

Номер слайду 16

Для корисного і безпечного використання гаджетів дітьми:• встановіть часові обмеження;• більше проводьте часу з дітьми (живе спілкування, прогулянки, ігри тощо);• створіть вдома «вільну зону», у якій заборонено користуватися гаджетами;• приділяйте більше уваги корисним додаткам;• покажіть особистий приклад, проводячи мінімум часу за комп’ютером.

Номер слайду 17

Перегляд навіть найдобрішого фільму дасть малюку користь лише тоді, коли поруч з ним мудрий дорослий, який пояснить - що відбувається, підведе до розумних висновків і простежить за часом.

Номер слайду 18

Дякую!Ні один із наймодніших пристроїв не замінить дитині реального спілкування з батьками, їх підтримку, розуміння і поради.

pptx
Додано
8 травня 2020
Переглядів
5730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку