Дія електричного струму на організм людини

Про матеріал

Презентація для 11 класу (дівчата) з предмету Захист України.

Тема уроку : "Дія електричного струму на організм людини"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перша допомога при ураженні електричним струмом та блискавкою

Номер слайду 2

Електротравма – пошкодження організму людини, яке пов’язане з дієюелектричного струму або блискавки. Важкість і глибина уражень електричним струмом залежать від величининапруги електроструму та омічного опору тіла людини і предметів, які намомент ураження знаходилися між потерпілим і джерелом електроенергії.

Номер слайду 3

Електричний опір організму людини знижується при втомі, вживанніалкоголю, виснаженнях, хронічних захворюваннях. Найбільш несприятливий прогноз при ураженні електричним струмом удітей та осіб старечого і похилого віку.

Номер слайду 4

Смертельним є тільки ураження в голову. Блискавка може проходитивелику відстань не тільки у вертикальному, але і в горизонтальному напрямах(через телефонні чи електричні дроти). Ураження блискавкою, незважаючи на втрату потерпілим свідомості, єменш небезпечним, що пояснюється короткочасним впливом електричногорозряду.

Номер слайду 5

індивідуальна чутливість до електричного струму;фізичний стан потерпілого (суха шкіра дає значно більший опір електричному струму, волога – набагато менший);характеристика діючого струму (перемінний струм небезпечніший, ніж постійний);тривалість дії електричного струму;шлях проведення струму через організм (найбільш небезпечний його напрям по лінії ліва рука – права нога, тобто в проекції серця і легень). Фактори від яких залежить важкість стану потерпілого:

Номер слайду 6

Висока напруга може викликати параліч дихального центру, опіки різної глибини і розповсюдженості, пошкодження внутрішніх органів. Зміни діяльності серця проявляються різними порушеннями ритму і провідності.

Номер слайду 7

В момент дії електричного струму:сильний біль ушкодженої ділянки;на обличчі з’являється вираз страху, розпачі;різко скорочуються м’язи скелета, що призводить до тетанічних судом;важке дихання;втрати свідомості. ДІАГНОСТИЧНИЙ АЛГОРИТМТетанія – невимушені судоми, симетрично розташованних м`язових груп, супроводжується підвищенним збудженням нервової системи. 

Номер слайду 8

Після припинення дії електричного струму:депресивний стан;головний біль;запаморочення;блювоти;проноси; шкіра бліда, деколи ціанотична (синюшна) ; артеріальний тиск з тенденцією до зниження;епілептиформні судоми – деколи;тони серця зниженої звучності;пульс напружений, рідкий(підвищений внутрішньочерепний тиск);

Номер слайду 9

Місцеві зміни електротравми:поява «знаків струму» при глибоких опіках (біло-сіруваті абочорні ділянки на шкірі в місцях входу і виходу струму);обвуглення тканин на значному протязі;ушкодження кісток. При ураженнях електричним струмом можуть виникнути також зупинкакровообігу (фібриляція шлуночків), зупинка дихання.

Номер слайду 10

 І ступінь Тонічне скорочення м’язів без втрати свідомості, тахікардія, підвищення артеріального тиску.ІІ ступінь Короткочасна втрата свідомості (15 – 20 сек.), гіпотензія.ІІІ ступінь Ознаки дихальної недостатності (внаслідок спазму дихальних м’язів) і порушення серцевої діяльності у вигляді аритмії. IV ступінь Зупинка кровообігу внаслідок фібриляції шлуночків серця. У клінічній картині електротравми розрізнять 4 ступені важкості:

Номер слайду 11

 Зупинити дію електричного струму (звільнити від контакту з носієм струму). Слід пам'ятати про те, що доторкатися до постраждалого можна тільки після знеструмлення електричної мережі або в спеціальному ізольованому костюмі (резинових рукавицях та ін..). Інакше, можливе ураження струмом людини, яка надає першу допомогу. Для безпеки рекомендують видалити проводи з тіла постраждалого дерев'яним предметом (дошкою) перемістити тіло в безпечне місце взявши його за краї одежі. ПЕРША ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА (вона повинна надаватись із врахуванням ступеня важкості пацієнта)

Номер слайду 12

2. Провести реанімаційні заходи при наявності показань до них (при ознаках клінічної смерті).3. Накласти сухі асептичні пов'язки на ділянки опіків.4. Негайно доставити потерпілого в стаціонар спеціалізованого закладу.

Номер слайду 13

ПРИ БУДЬ ЯКИХ ТЕРМІЧНИХ ПОХОДЖЕННЯХ СЛІД НЕГАЙНО ВИКЛИКАТИ БРИГАДУ ШВИДКОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ЗА НОМЕРОМ 103/112

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Злидень Ольга Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 жовтня 2022
Переглядів
897
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку