Презентація для 5-6 класу "Ґрунти Херсонщини"

Про матеріал
Презентація "Ґрунти Херсонщини" для факультативних занять з історії України, природознавства чи українознавства. Зміст презентації розраховано на молодших здобувачів освіти, а саме для 5-6 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ґрунти Херсонщини

Номер слайду 2

Уважно розглянте наступний слайд. Типи грунтів Херсонщини.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

На карті можна побачити що:Ґрунти на півночі Херсонщини — здебільшого південні чорноземи з лесовим підґрунтям, котрі займають 45 % ґрунтів області. На півдні вони переходять у темно-каштанові і каштанові ґрунти, іноді разом з солонцями. Для узбережжя Чорного та Азовського морів характерні солонці та солончаки.

Номер слайду 5

Чорноземи — грунти, утворені під лучно-степовою і степовою рослинністю в умовах помірно-континентального та континентального клімату. Зверху (до 20—50 см) залягає темно-сірий перегнійний горизонт, що поступово змінюється світлішим перехідним горизонтом. Ще глибше залягає материнська порода. Чорноземи відзначаються великим загальним запасом поживних для рослин речовин. Чорноземи напрочуд родючі грунти.

Номер слайду 6

Кашта́нові ґрунти́ — поширені в плакорних умовах сухих степів суббореального поясу; в Україні — в умовах сухих степів. Сформувалися на сухих степових ділянках в умовах недостатнього зволоження і бідної рослинності. Основним критерієм для розмежування каштанових ґрунтів є ступінь їх гумусованості. Тип каштанових ґрунтів поділяють на три підтипи[:1.світло-каштанові;2.каштанові;3.темно-каштанові, поширені в сухому південному степу. Для отримання високих врожаїв сільськогосподарських культур ці ґрунти потребують додаткового зволоження.

Номер слайду 7

Солончáк — грунт , насичений солями. Солончаки можуть формуватися у різних природних зонах, починаючи з арктичного поясу і закінчуючи тропічним; відрізняються від інших ґрунтів високим вмістом солей у деякій частині або у всьому профілі, що перешкоджають розвитку більшості рослин.

Номер слайду 8

Пропорція ґрунтів Херсонщини

Номер слайду 9

Стан розораності ґрунтів, станом на кінець 2010-х р.

Номер слайду 10

Типи ґрунтів більш детальніше

pptx
Додано
1 квітня 2021
Переглядів
1373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку