Презентація "Водне середовище життя.Пристосування організмів до життя у воді"

Про матеріал
Перезентація до уроку природознавства 5 клас на тему "Водне середовище життя.Пристосування організмів до життя у воді". Презентація містить теоретичний матеріал про особливості водного середовища, основні властивості середовища, особливості будови організмів які мешкають у воді та пристосування організмів до відповідного середовища життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Водне середовище життя. Пристосування організмів до життя у воді

Номер слайду 2

СЕРЕДОВИЩЕ ЖИТТЯ  – це все, що оточує організм (умови, в яких живуть організми). Водне середовище — це різні водойми планети від маленьких струмків до океанів. У водному середовищі існування провідна роль належить температурі, освітленню, тиску, газовому складу, солоності води, рельєфу дна, швидкості водних течій.

Номер слайду 3

ПРОВІДНА РОЛЬ ЧИННИКІВ НЕЖИВОЇ ПРИРОДИЧинник. Вплив. Світло. Зосереджене у верхніх шарах водойм. Температура. Зміна не така різка, бо вода повільніше нагрівається і охолоджується, але тепліше у верхніх шарах водойми. Солоність води. Розрізняють прісні та солоні водойми. Склад води. Кисню менше, ніж в атмосферіТиск. Зростає з глибиною. Рельєф дна. Багато організмів живе на коралових рифахшвидкість водних течій. Теплі водні течії підвищують температуру води

Номер слайду 4

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА:має різний вміст солей (розрізняють прісні річки, ставки, озера, джерела та солоні моря і океани);світло зосереджене у верхніх шарах водойм (нижче 200 м панує сутінок);коливання температури не такі різкі, як у повітрі, але тепліше у верхніх шарах водойми;вода має менший уміст кисню, ніж атмосфера, він зосереджений у верхніх шарах (одні тварини для дихання використовують кисень, розчинений у воді, інші – атмосферний кисень), (вуглекислого газу майже в 700 разів більше, ніж у повітрі);значні перепади тиску.

Номер слайду 5

Тварини водного середовища: окунь, карась, щука, синій кит, жук-плавунець, дельфін, акула, кашалоти, креветки, кальмари, раки, краби, восьминоги, медузи, дафнія, скат, поліпи, морські зірки. Рослини водного середовища: водорості, біле латаття, ряска, глечики жовті, осока, очерет, стрілолист, лепеха, сусак, рогіз. Карась. Кальмар. Окунь річковий. Ряска

Номер слайду 6

ПРИСТОСУВАННЯ ТВАРИН ДО ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА:дихають розчиненим у воді киснем за допомогою зябер, через шкіру;обтічна форма тіла вкрита слизом;піднімаються на поверхню води, щоб вдихнути повітря (дельфіни, кити);тварини водних глибин не мають взагалі або поганий зір;у деяких глибоководних організмів є світні органи;підшкірний жир у великих мешканців холодних морів (морські слони, моржі, тюлені)наявність плавців для збереження рівноваги та хвоста в ролі керма, плавальних перетинок між пальцями в селезня, бобра, жаби, ластів у тюленів та моржів, задні кінцівки у формі весла в жука-плавунця;реактивний рух у протилежну сторону до випущеного струменя води (медузи, восьминоги, кальмари);у водоплавних птахів та бобрів спеціальна рідина, що змащує та захищає покрив  від намокання.

Номер слайду 7

ОЗНАКИ ТВАРИН ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ, ЧИ МЕШКАЄ У ВОДНОМУ СЕРЕДОВИЩІ:наявність зябер; замість кінцівок плавці та хвіст для плавання; обтічна форма тіла зі слизом; найбільші тварини планети живуть тільки у воді; плавальні  перетинки на кінцівках; ласти в тварин; здатність до реактивного руху.

Номер слайду 8

ПРИСТОСУВАННЯ РОСЛИН ДО ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА:зелені рослини живуть у верхніх шарах водойми, куди надходить світло;водні рослини мають гнучке стебло, бо коренями прикріплені до дна водойми, а листки й квітки плавають на її поверхні (латаття біле, глечики жовті, ряска);листки деяких водяних рослин нагадують стрічки для збільшення поверхні вбирання з води кисню та поживних речовин (водорості).

Номер слайду 9

РОСЛИН ДО ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА:

Номер слайду 10

ЗНАКИ РОСЛИН ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ, ЧИ МЕШКАЄ У ВОДНОМУ СЕРЕДОВИЩІ:характерний вигляд водних рослин: дуже довге гнучке голе стебло; листя за формою подібне на стрічку. 

Номер слайду 11

Додатковий матеріал до уроку Де живуть комарі? На це запитання більшість відповість, що в повітрі. Адже всім доводиться страждати літніми вечорами від цих кровосисних комах. Але насправді, значну частину свого життя комарі проводять у воді. Так, саме у воді. У водному середовищі розпочинається життя комара. Самка комара відкладає яйця у невеликі водоймища. Вона склеює їх у вигляді невеликого плотика. Він вільно плаває на поверхні ставка чи калюжі кілька днів. Потім на нижньому боці яйця, зануреного у воду, відкривається кришечка і личинка, схожа на невеличкого черв’ячка, потрапляє у водойму. Протягом двох-трьох тижнів личинка комара мешкає у воді. Після цього личинки спливають на поверхню і перетворюються на лялечок. Сформований комар розриває оболонку лялечки. Перші години життя з мокрими крильцями він безпомічно плаває по поверхні, використовуючи оболонку лялечки як човен. Тепер вода для нього небезпечна: потрапивши до неї, він загине. Коли обсохнуть крильця, комар вирушає в свій перший у житті політ. Тепер, справді, середовище його існування – наземно-повітряне.

Номер слайду 12

Використані джерелаhttp://8next.com/pr/3703-pr_54.htmlhttps://www.slideshare.net/labinskiir-33/ss-57898085https://nuschool.com.ua/textbook/world/1klas_13/40.htmlhttps://silverspring.com.ua/uk/advices/31-vodni-roslini-i-chim-voni-vazhlivihttps://www.mynizhyn.com/blogs/100008074029716_26.htmlhttps://o-prirode.ru/ryaska/https://iohotnik.ru/sreda-obitaniya-rechnogo-okunyahttp://aqualine.info/shop/vsyo-dlya-pruda/ryba-dlya-pruda/karas-serebryanyy-i-zolotoy/karas-serebryanyy-obychnyy-6-8-sm---melkiy/

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.2
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Теремко Оксана Ігорівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Neb Kirill
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
6 квітня 2021
Переглядів
79267
Оцінка розробки
4.7 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку