Презентація для 5 класу на тему: "Освіта, наука і техніка у минулому й сьогоденні" .

Про матеріал
Освіта, наука і техніка у минулому й сьогоденні презентація для 5 класу( НУШ) Курс "Досліджуємо історію і суспільство", підручник О.Пометун, Ю.Малієнко, Т.Ремех
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Освіта, наука і техніка у минулому й сьогоденні

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ти дізнаєшся:2. Чим відрізняються наука минулого і майбутнього1. Як виникли і розвивались освіта і школа3. Чому технічний прогрес не зупинити

Номер слайду 3

Що називають освітою? А що називають школою? Коли виникають освіта і школа? Чому?Обговоріть у класі

Номер слайду 4

Освіта – це процес набуття знань, навичок, умінь і цінностей, що дозволяє людині розвиватися та підвищувати свій рівень розуміння світу навколо себе. Освіта

Номер слайду 5

Школа – це навчальний заклад, де здійснюється освітній процес. Школа надає учням можливість здобути базову освіту та розвиватися в різних напрямках. Освіта

Номер слайду 6

Із появою держав в Азії та Африці, в Античній Греції та Римі стали створювати школи. У Давньому Вавилоні вони називались «будинками табличок». Назва походить від глиняних табличок, на які наносилася клинопис.

Номер слайду 7

У період середньовіччя школи стали поширюватися по всій Європі. У Києві першу школу заснував князь Володимир 989 року. Школи відкривали при церквах, де священики вчили дітей читати, писати та рахувати. Правнучка великого князя Анна Всеволодівна відкрила у Києві школу для навчання дівчат із заможних сімей. Пам’ятаймо, що в ті часи у країнах Європи двері закладів освіти для дівчат були зачинені.

Номер слайду 8

Пізніше в українських землях освіту здобували у школах, що їх створювали при церквах та монастирях. Учителями ж були церковнослужителі, які навчали граматики та читання. Значні зміни в українській школі відбулися в XVI—XVII століттях. Тоді з’явилися нові типи навчальних закладів - колегіуми, академії та університети. Там викладали так звані сім вільних мистецтв.

Номер слайду 9

Сім вільних мистецтвграматика - розділ мовознавства, що вивчає граматичну будову мовириторика - мистецтво якісного висловлювання думок задля переконання та впливу на аудиторіюдіалектика - вміння знаходити істину через дискусію між співрозмовниками, що мають різні точки зоруарифметика - наука про числа й операції з нимимузика - мистецтво організації звуківастрономія - наука, що містить спостереження і пояснення подій, які відбуваються за межами Землігеометрія - наука про просторові форми

Номер слайду 10

На початку Нового часу в Україні постали братські школи, де здобували освіту діти різних верств. Навчали дітей рідною мовою. Перший такий заклад було відкрито у Львові 1586 року, а згодом в Україні таких шкіл стало близько тридцяти.

Номер слайду 11

Із спогадів Павла Алеппського, 1654 р.«... По всій козацькій землі ми помітили прекрасну рису, що нас дуже здивувала: всі вони (мешканці), навіть більшість їхніх жінок і дочок, уміють читати і знають порядок церковних служб та церковні співи; крім того, священики навчають сиріт та не дозволяють, щоб вони тинялися неуками по вулицях..., і всі вміють читати, навіть сироти.»

Номер слайду 12

У XII—XIII ст. в Європі почали створювати перші вищі навчальні заклади — університети. В Україні у 1632 р. постала Київська колегія. На честь її засновника Петра Могили вона називалася Києво-Могилянська колегія, а пізніше — академія.

Номер слайду 13

Києво-Могилянська академія

Номер слайду 14

Від 1661 року у Львові починає свою діяльність один із найстаріших університетів України. Нині це Львівський національний університет імені Івана Франка. Львівський національний університет імені Івана Франка.

Номер слайду 15

Відкриття першого університету Наддніпрянської України відбулося 1805 року в Харкові завдяки Василю Каразіну — державному діячу, вченому, інженеру, просвітителю. Тепер Харківський національний університет носить його ім’я.

Номер слайду 16

НАУКАНаука постала із спостережень людини за довкіллям. У середньовічній Європі внаслідок хімічних й фізичних досліджень речовин з’явилися фарфор, порох, виробництво фарб, навігаційних приладів тощо. У XVIII—XIX ст. люди дізналися про властивості пару, електричного струму, створили фотографію і кінематограф. Винайдення радіо зв’язало людей спочатку в межах однієї країни, а потім і світу. Відкриття антибіотиків дало змогу знизити смертність людей від інфекційних хвороб, а створення вакцин — запобігати спалахам епідемій.

Номер слайду 17

Чимало відкриттів українських вчених і винахідників стали надбанням людства. Досліди. На основі текстів і світлин розкажи про видатних вчених України та їх досягнення.

Номер слайду 18

Валентина Радзимовська — професорка, докторка медичних і фізіологічних наук, у 20-ті роки заснувала українську школу фізіологів і біохіміків. Проводила теоретичні дослідження клітин і водночас працювала хірургом у військовому шпиталі. Внесла величезний вклад у вивчення туберкульозу і лікування його у дітей. За проукраїнську позицію та громадську діяльність у 1930-х роках переслідувалась радянською владою.

Номер слайду 19

На початку 1870-х полтавчанин Федір Піроцький розробив технологію передачі електроенергії через залізний дріт. У 1880 році він представив проект застосування електрики «для руху залізничних потягів з подачею струму». Через рік в Берліні поїхав перший трамвай, вироблений компанією Siemens за схемою українця.

Номер слайду 20

Микола Амосов — видатний кардіохірург, батько української біокібернетики, письменник і громадський діяч. Зробив значний внесок у лікування хвороб серця, вперше здійснивши пересадку і заміну серцевих клапанів. Провів понад 6 тисяч операцій на серці.

Номер слайду 21

Чому технічний прогрес не зупинити. Досліди. Заповни таблицю, визначивши, яких сфер життя людини стосувались винаходи і як впливали на її життя. Визнач, до якого періоду відносяться зображені винаходи.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

ПЕРЕВІР СЕБЕ1. Коли і чому виникли освіта і школа?2. Як змінювалася наука у різні періоди розвитку людства?3. Які винаходи, згадані у параграфі, ти запам’ятав/запам’ятала?4. Що засвідчує високий рівень освіти у часи Русі-України?5. Як пов’язані наука і освіта? Чи можливі наукові досягнення без розвитку освіти? Чому?6. У чому важливість розвитку науки і техніки для сучасної України?

Номер слайду 24

ОЦІНИ СВОЮ РОБОТУ НА УРОЦІ!

Номер слайду 25

Опрацювати § - 22 підручника. Домашнє завдання

pptx
Додано
10 квітня
Переглядів
294
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку