Презентація з всесвітньої історії для 8 класу на тему: "Корінні народи Америки та конкіста"

Про матеріал

У презентації є інформація про переїзд європейців в Америку, про різні етапи колонізації, про те, як відбувалися завоювання, наслідки для всього світу та інше.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корінні народи Америки та конкіста

Номер слайду 2

Переїзд європейців Всього до початку XVII століття в Америку переїхало близько 200 тисяч чоловік, причому конкістадори становили лише невелику частину. Мексиканський історик Хосе Дурана писав: «Цілком зрозуміло, що конкісту зробили деякі тисячі воїнів, їх було, може, тисяч десять». Аргентинський історик Руджьері Романо оцінює чисельність конкістадорів максимум в 4-5 тисяч чоловік. Колонізація привела до руйнування традиційних культур індіанців і їх масової смертності, насамперед, від інфекційних захворювань. Найбільша експансія Іспанії в Америці (18 ст.)

Номер слайду 3

Перший етап колонізаціїУ 1492-1519 роках іспанці освоювали насамперед Антильські острови, де жили араваки. Колонізація острова Еспаньола (Гаїті) почалася в 1493 році з другої експедиції Колумба. 1508 року Х. Понсе де Леон почав завоювання острова Сан-Хуан (Пуерто-Ріко). В 1509 Х. де Есківель висадився на Ямайці. У 1511 році Д. Веласкес де Куельяр почав завоювання Куби. Приблизно в 1515 році було засновано поселення Нуева Кадіс на острові Кубагуа (англ.) Рос. біля узбережжя сучасної Венесуели. У цей період іспанці також освоювали вузькі берегові смуги Північної і Південної Америки, омивається водами Атлантичного океану, Карибського моря і Мексиканської затоки, Але за винятком В. Нуньєса де Бальбоа, перетнув в 1513 році Панамський перешийок і відкрив Тихий океан, іспанці в цей період не намагалися просунутися вглиб материка. Нуньєса де Бальбоа оголошує владу Іспанії над Тихим океаном.

Номер слайду 4

Другий етап колонізаціїНа другому етапі колонізації Е. Кортес в 1521 році завоював державу ацтеків, в 1523-26 роках П. де Альварадо завоював територію сучасної Гватемали, в 1524 році Ф. Ернандес де Кордова заснував перші постійні іспанські поселення на території сучасного Нікарагуа. У наступні роки Н. де Гусман підкорив державу тараско і заснував іспанські поселення біля входу в Каліфорнійський затока, Ф. де Монтехо почав завоювання міст-держав майя на півострові Юкатан (це завоювання продовжив його син (англ.) Рос.). Останнім незалежним містом майя залишався Тайясаль. Іспанці з 1629 року робили систематичні спроби захопити його, що увінчалися успіхом тільки в 1697 році. Ернан Кортес

Номер слайду 5

Третій етап колонізаціїКороль Іспанії та імператор Священної Римської імперії Карл V віддав північне узбережжя Південної Америки банкірам Фуггер і Вельзер в заставу отриманих від них позик, і в період 1528-1546 років на території сучасної Венесуели існувала німецька колонія Кляйн-Венедіг. У 1532-35 роках Ф. Пісарро підкорив держава інків. У 1536 році П. Мендоса заснував місто Буенос-Айрес. У 1536-38 роках Г. Хіменес де Кесада завоював країну чибча-муисков (долину річки Богота). У 1540 році П. де Вальдівія почав завоювання території сучасного Чилі, де зустрів запеклий опір арауканов.

Номер слайду 6

Як відбувалися завоювання. Всі завоювання відбувалися іспанськими загонами чисельністю лише кілька сотень людей (в окремих випадках - кількатисячний). Іспанцям допомагало наявність у них вогнепальної зброї і коней, незнайомих індіанцям. Іспанці широко використовували ворожнечу між індіанськими народами. Також іспанці швидко виявили, що якщо захопити правителя держави індіанців, то вони припинять опір. Зіграли свою роль і перекази індіанців про білому бородатому бога, навчити людей землеробства і ремесел (зазвичай він асоціюється з Кетцалькоатлем, але практично у кожної народності мав власне додаткове ім'я).

Номер слайду 7

Наслідки колонізаціїПригнічуючи повстання індіанців, іспанці масово страчували їх. Індіанців примушували працювати на полях і в рудниках. Смерті від завезених іспанцями інфекційних хвороб (віспи, чуми, дифтериту, кору, скарлатини, тифу і туберкульозу), до яких у індіанців не було імунітету, численні наклали на себе руки індіанців від непосильної праці привели до того, що їх чисельність за XVI століття скоротилася, по різними даними, з 17-25 млн. до 1,5 млн. чоловік, тобто в 11-16 разів. Багато регіонів абсолютно обезлюдніли, деякі індіанські народи (наприклад, таино) вимерли практично повністю. Руйнування традиційних культур індіанців і їх винищення поєднувалися зі зверненням в католицизм підкореного населення. Колонізатори використовували традиційні суспільні інститути індіанців, основний податковий одиницею була індіанська громада. Іспанці брали в дружини і наложниці індіанських жінок, і в результаті в колоніях з'явилася значна кількість метисів. У колонії також завозилися негри-раби з Африки. Іспанські колонії в Америці стали головними постачальниками срібла і золота на ринки Європи та Азії, що призвело до революції цін. Торгівля з колоніями здійснювалася шляхом регулярних рейсів суден в Веракрус, Портобело і Картахену з Севільї (дивіться також статті Срібний флот і Манільські галеони). Іспанська колонізація Америки також привела до переміщення великої кількості рослин і тварин зі Старого Світу в Новий і навпаки.

pptx
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
1383
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку