Презентація для батьків "Сколіоз"

Про матеріал
На допомогу класному керівникові у проведенні батьківських зборів для профілактики сколіозу у дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сколіоз у дітей і підлітків, лікування, ознаки та причини викривлень

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Сколіоз у дітей – найпоширеніший патологічний процес, що характеризується викривленням хребта у бічну сторону і зміною форми хребців.

Номер слайду 4

Причини сколіозу у дітей. Сколіоз може бути вродженим або набутим

Номер слайду 5

Дана проблема відбивається не тільки на зовнішньому вигляді дитини, псуючи поставу, сколіоз тягне за собою ряд серйозних захворювань спини і внутрішніх органів. Важливо вчасно виявити і почати лікування захворювання, так як хребет піддається корекції тільки в дитячому віці.

Номер слайду 6

Викривлення хребта у дітей може почати свій розвиток внаслідок : Неправильної постави. Слабкого м’язового корсета. Непропорційного розвитку кісткової та м’язової системи. Неадекватних і несиметричних фізичних навантажень. Носіння важких рюкзаків і сумок на одному плечі. Неактивним способом життя і мінімумом рухів. Сидіння за столом і навчальною партою в неправильній позі. Вегетосудинної дистонії. Неякісного харчування та дефіциту вітамінів. Травм хребта, таза та нижніх кінцівок.

Номер слайду 7

За ступенем тяжкості хвороба класифікується як: Перша стадія – ледь помітний кут викривлення, у вершині кривизни 5-10 градусів. Друга стадія –11-25 градусів. Третя стадія – 26-50 градусів. Четверта стадія – більше 50 градусів.

Номер слайду 8

Дитячий сколіоз на початковій стадії розвитку не проявляє себе ніяк. Дитина активна, бадьора, її не турбують болі в області спини.

Номер слайду 9

Явні прояви сколіозу, які виникають вже на другій стадії захворювання, підкріплюються такими ознаками: Завжди опущена голова. Присутня легка сутулість із зведеними плечима. Плечі розташовані не на одній лінії. При переході сколіозу з 2-ї до 3-ї ступені з’являється: Більш виражене викривлення хребта. Дискомфорт в області спини. Головний біль та прискорене серцебиття. Задишка.

Номер слайду 10

Наслідки Багато батьків не надають належної уваги сколіозу – дитина почувається добре, помітних проблем немає. Але якщо нехтувати лікуванням захворювання буде прогресувати: Серйозну деформацію хребта. Асиметрію тазу. Ослаблення черевних м’язів. Збої в розвитку внутрішніх органів. Постійні головні болі і загальну слабкість.

Номер слайду 11

                           Діагностика Обстеження і лікування повинне проводитися в медичному центрі досвідченим персоналом, але виявити перші ознаки сколіозу у дітей можна самостійно.                                                                                                                                                                                                

Номер слайду 12

Якими способами можна виявити викривлення хребта? Покладіть дитину на живіт і подивіться на лінію хребта – вона повинна бути рівною. Якщо хребет викривлений і не випрямляється при різних змінах положення тіла і поворотах малюка, необхідно терміново звернутися до лікаря, найімовірніше у дитини сколіоз. Поставте дитя рівно перед собою, попросіть нагнутися і витягнути руки вниз. Якщо при такому положенні помічена якась асиметрія (відхилення хребетного стовпа від центральної лінії спини, виступаюче ребро або лопатка), значить, є привід для занепокоєння

Номер слайду 13

Лікування Сколіоз хребта – захворювання кістково-м’язового апарату і якщо на проблему не приділяти уваги вона швидко погіршитися. Як лікувати сколіоз у дітей вирішує тільки лікар. Саме він залежно від ступеня розвитку захворювання та віку пацієнта має право призначити той чи інший метод терапії.

Номер слайду 14

Профілактика. Не допустити викривлення хребта у дитини набагато легше, чим згодом задаватися питаннями, що робити при сколіозі і як виправити патологічні зміни форми хребців. Тому кожен батько зобов’язаний віддати своїй дитині належну увагу і виконувати наступні рекомендації: Подбати про якість раціону дитини, годувати його різноманітно і повноцінно. Виробити звичку самостійно стежити за поставою, постійного нагадування про рівну ходьбу, сидіння і стояння. Якщо дитина вже школяр, категорично не можна допускати сумки через плече і носіння портфеля в одній руці. Для щоденного використання необхідно придбати якісний ортопедичний рюкзак. Ще з дитячого віку необхідно подбати про спальне місце дитини. Ліжко не повинно бути занадто м’яким, ідеально, якщо буде використаний ортопедичний матрац. Меблі (стілець і стіл) також повинні бути ергономічними та відповідати зросту дитини.

Номер слайду 15

Дітям, у яких є схильність до розвитку сколіозу, протипоказані такі види спорту, як теніс, бадмінтон та художня гімнастика. Зате на користь підуть бальні танці, лижний спорт і будь-які інші нетравмонебезпечні види фізичної активності.

Номер слайду 16

Хто здоровий, той сміється Все йому в житті вдається. Він долає всі вершини – Це ж чудово для людини. Хто здоровий, той не плаче, Жде його в житті удача, Він уміє працювати, Вчитись і відпочивати. Бо здоров’я – це прекрасно, Здорово, чудово, ясно. І доступні для людини Всі дороги і стежини!

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
29 січня 2022
Переглядів
1371
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку