Презентація для брейн-рингу "Хімічний калейдоскоп"

Про матеріал

Презентація може бути використана для проведення позакласного заходу з хімії для учнів 7-8 класів під час предметного тижня. містить цікаві завдання для учасників змагання та вболівальників.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Хімічний калейдоскоп»

Номер слайду 2

Учасники брейн-рингу: Команда «Елемент» Команда «Атом»

Номер слайду 3

Один із способів розділення однорідних сумішей

Номер слайду 4

Хімічний елемент , що необхідний для живлення рослин. Входить до складу мінеральних добрив.

Номер слайду 5

Написати якнайбільше назв хімічних елементів, що починаються на літеру «С» Час на виконання- 1хв. 1 хімічний елемент- 1 бал

Номер слайду 6

Команди отримують по аркушу з приказками, у яких на місці назв певних хімічних елементів стоять три крапки. Завдання- за 2 хв відновити відновити приказки. 1 приказка-1бал

Номер слайду 7

Залізний (золотий) характер. Швидкий, як ртуть. Нащо теє срібло, коли жити не добро. Не все те золото, що блищить. Слово- то срібло, а мовчання- золото. Негріте залізо не зігнеш. Золотий ключик до всіх замків придається.

Номер слайду 8

Завдання 1. Вона відома людина з давніх-давен. Легендарний давньогрецький поет Гомер, який вважається автором поеми «Одіссея», зазначає, що вона застосовувалась для паління під час релігійних обрядів. У 941 році завдяки їй під стінами Цареграду було знищено флот київського князя Ігоря. За фізичними властивостями це крихка кристалічна речовина жовтого кольору. Не проводить електричний струм. У воді не розчиняється і водою не змочується. Завдання 2 Біла кристалічна речовина, тугоплавка, добре розчиняється у воді, розчин проводить електричний струм. Відсутність цієї речовини в раціоні наполеонівських солдатів під час їхнього відступу з Москви стало причиною різного збільшення смертності від поранень. У давні часи в Китаї з неї виготовлялись монети, на які ставилось клеймо богдихана.

Номер слайду 9

Завдання- скласти назви елементів з ряду складів: Гід, ок,кар, маг, ро, си, ній, бон, ген,нат, ка, рій, лій, ген. Час -1хв. Відповіді Гідроген, Оксиген, Карбон, Магній, Натрій, Калій

Номер слайду 10

Команди по черзі дають відповідь на питання. 1 відповідь-1 бал Питання Явище , що супроводжується виділенням теплоти та світла. (Горіння) Цифра, що стоїть перед хімічною формулою. (Коефіцієнт)

Номер слайду 11

3. Речовини, що складаються з атомів одного хімічного елемента. (Прості) 4. Явища, за яких речовини залишаються незмінними. (Фізичні) 5. Який метал є рідким за звичайних умов? (Ртуть) 6.Найменша неподільна частина речовини. (Атом)

Номер слайду 12

Я в усіх живих клітинах, я –вугілля, олівець. Маю ще один талант: я блищу, бо діамант. (Карбон) Я з металами стою, хоч м’який, мов масло. Жовтим полум'ям горю, й довго не погасну. (Натрій)

Номер слайду 13

Домашнім завданням було підготувати назви літературних творів та їх авторів. У назвах творів мали бути назви якогось металу. 1 назва -1 бал

Номер слайду 14

Дати відповідь на запитання. 1. Який хімічний елемент пов,язаний своєю назвою з островом Кіпр? (Купрум) 2. Який хімічний елемент названий на честь Землі? (Телур) 3. Назва якого хімічного елементу в перекладі з грецької означає «колір, барва»? (Хром) 4. Яким металом можна заморозити воду? (Ртуть) 5. Найлегший метал. (Літій) 6. Елемент, з простою речовиною якого пов,язана чорна металургія. (Ферум) 7. На честь якого божества одержав назву елемент Торій? (На честь скандинавського бога війни Тора) 8. Елемент, назва якого в перекладі з арабської означає «попіл рослин». (Калій) 9. На честь якої скандинавської богині було названо такий хімічний елемент, як Ванадій? (На честь богині краси – Ванадіс) 10. Йони якого металу надають крові деяких тварин блакитного кольору? (Купруму) 11. У перекладі з грецької мови назва елемента означає «веселка». (Іридій) 12. Найпоширеніший на землі елемент-метал. (Алюміній) 13. У перекладі з латині назва елемента означає «зелена гілка». (Талій) 14. Бронза це сплав. (Міді з оловом) 15. Йони якого металу містяться у хлорофілі? (Магнію) 16. Назвіть перший штучно отриманий метал. (Технецій) 17. Який метал називають металом консервної банки? (Станум) 18. Без якого елементу-металу неможлива фотографія? (Аргентум) 19. Найдорожчий метал. (Каліфорній, 10 доларів за 0,001 мг) 20. Який з металів найтугоплавкіший? (вольфрам, tпл =3420 оС)

Номер слайду 15

Залізо Fe Вода H2O Графіт C Залізо Fe Вольфрам W Водень H2 Парафін ВодаH2O Ртуть Hg Крейда CaCO3 Вуглекислий газ CO2 Завдання: назвіть речовину, на яку вказує стрілка та вкажіть її формулу, де це можливо.

Номер слайду 16

Завдання: Учасники від команд повинні вказати 9 помилок – порушень правил техніки безпеки під час проведення практичної роботи, відповідь аргументувати.

Номер слайду 17

ppt
Додано
2 липня 2018
Переглядів
1586
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку