Презентація для проведення позааудиторного заходу з фізики. «Фізична естафета».

Про матеріал
Презентація для проведення позааудиторного заходу з фізики. «Фізична естафета».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізична естафета Методична розробка позааудиторного заходу з дисципліни Фізика Підготував викладач Нікопольського медичного коледжу Алексеенко В.В.

Номер слайду 2

Цікава фізика наука, З її законами всі ми В житті стрічаємось повсюди У повсякденному бутті. Чи завжди лід бува холодним? Смола – тверда, а чи м’яка? Тече вода, а газ ніколи Побачить змоги в нас нема. Чому бувають ранком роси? Чом по стерні не ходять босі? Для чого дідусю кожух? Чому життя все наше – рух? Як хочеш все про диво знати, То треба фізику вивчати.

Номер слайду 3

Девіз 1 команда Фізику ми любимо, Ніколи не забудемо. Все будем мірять,вимірять, На відмінно будем знать. Доведемо всім і кожному, Що ми є непереможними.

Номер слайду 4

Девіз 2 команда Фізика нам всім потрібна, Для життя річ необхідна. Нумо разом її вчити, Тоді будем краще жити!

Номер слайду 5

Девіз 3 команда „Якщо хочеш досягнути У житті своїх вершин, Тоді фізику збагнути Маєш тонко до глибин”.

Номер слайду 6

І конкурс. Розминка Умови конкурсу: на команду роздається по 30 питань, однакові для кожної команди, кожний студент по черзі відповідає на запитання.

Номер слайду 7

Одиниця виміру електричного заряду. (кулон) Частка - носій найменшого негативного заряду. (електрон) Силова характеристика електричного поля.електричного заряду.(напруженість) Частка - носій найменшого позитивного заряду. (протон) Силова характеристика магнітного поля. (магнітна індукція) Атом, який втратив один або кілька електронів. (Іон+.) Елементарна частинка, що є складовою частиною атомних ядер, не має електричного заряду. (Нейтрон.) Хаотичний рух завислих у рідині частинок під дією теплового руху молекул. (Броунівський рух.) Агрегатний стан речовини, у якому молекули слабко взаємодіють між собою, рухаються хаотично, займають весь об’єм, наданий речовині . (Газ.) Орган, який сприймає видиме світо (око)

Номер слайду 8

Термо ізолююча посудина для зберігання рідини. (Термос) Явище взаємного проникнення молекул різних речовин. Спільна назва протонів і нейтронів. (Нуклони.) Стабільна елементарна частинка з позитивним зарядом, яка входить до складу. (протон) Наука про природу (фізика); Температура плавлення Н2О; (при 0 градусах) Зміна форми тіла (деформація); Назва предмета у фізиці (тіло); Одиниця вимірювання сили (Ньютон); Прилад для вимірювання сили (динамометр);

Номер слайду 9

Учений, який уперше вказав на існування виштовхувальної сили і розрахував її значення (Архімед). Чи працюватиме електронна лампа в космосі? (Так.) Чипрацюватиме медичний термометр у штучному супутнику Землі? (Так.) Хто автор планетарної моделі атома? (Ернест Резерфорд.) Найдрібніша частинка речовини (молекула) Найбільш поширена в природі рідина. (Вода) Коли швидше висихає білизна: в морозну погоду чи у відлигу? (В морозну погоду.) Тіло з однією закріпленою віссю. (Маятник.) Найдрібніша частинка хімічного елементу. (Атом)

Номер слайду 10

Одиниця кількості речовини. (Моль.) Позитивно заряджений електрод. (Анод.) Котушка із стальним осердям. (Електромагніт.) Одиниця електричного опору. (Ом.) Інтенсивне випаровування з усього об’єму рідини. (Кипіння.) Оптичний прилад для розгляду дрібних предметів. (Лупа.) За яких умов електричне джерело може створити найбільшу силу струму? (При короткому замиканні.) Від’ємний електрод. (Катод.) Шівидкість, зміна швидкості (прискорення.) Який відрізок має напрям? (Вектор.) Коливання, що поширюються у просторі. (Хвиля.)

Номер слайду 11

Як називається процес переходу рідини в пару? (Пароутворення.) Одиниця оптичної сили лінзи. (Діоптрія.) Взаємне проникнення молекул однієї речовини в проміжки між молекулами іншої речовини. (Дифузія) Швидкість зміни координати (Швидкість) Як називається лінія, по якій рухається тіло. (Траєкторія) Одиниця абсолютної температури. (Кельвін) Діелектрики — це провідники чи не провідники електрики ? (Непровідники) За одиницю електричного заряду взято... (Кулон). Куля, заповнена повітрям, яку використовують для гри. (М’яч). Одиниця сили струму. (Ампер).

Номер слайду 12

Яким приладом вимірюють силу струму в колі? (Амперметром) Хімічний елемент, найлегший із газів. (Водень) Яка причина зміни швидкості тіла? (Сила) Російський вчений, який систематизував хімічні елементи на основі їх будови. (Менделєєв) В яких одиницях вимірюють роботу? (У джоулях) Як називають інтенсивне випаровування або пароутворення в усьому об'ємі рідини? (Кипіння) Яким приладом вимірюють напругу? (Вольтметром) Одиниця напруги. (Вольт) Тривалість одного оберту земної кулі. (Доба) Одиниця сили в системі СІ. (Ньютон) Який французький фізик увів поняття «електричний струм»? (Ампер) Навколо чого існує магнітне поле? (Навколо провідника із струмом) Лінзи в оправі для корекції зору. (Окуляри) Головне джерело світла на Землі. (Сонце) Як називається добуток сили на переміщення (Робота) Орган сприймання звукових хвиль. (Вухо)

Номер слайду 13

ІІ конкурс Фізичні явища і закони на відеофрагментах Умови конкурсу: за відео фрагментами вказати найбільшу кількість фізичних термінів. 

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ІІІ конкурс «Заморочки з діжки» Ведучий пропонує членам команд по черзі виймати з діжки фішки. Номер фішки відповідає номеру запитання. За кожну правильну відповідь команда отримує 3 бали, за неповну - 1-2 бали. Якщо команда не має версії відповіді, запитання передається іншій команді, і їй же нараховуються бали (у разі правильної відповіді).

Номер слайду 18

1. Чому вареники через деякий час після того, як їх кинули в окріп,піднімаються на поверхню? (Під дією високої температури тісто розбухає, об’єм його збільшується, а отже, зростає і виштовхувальна сила, яка в певний момент стає більшою за вагу вареника).   2 Які перетворення енергії відбуваються під час пострілу з лука? (Потенціальна енергія зігнутого лука в момент пострілу перетворюється в кінетичну енергію, якої набуває стріла).   3. Чому борошно виходить з-під жорен млина гарячим? (На розтирання зерна йде енергія рухомого каменя. При цьому зростає внутрішня енергія і температура борошна).   4. Як фізика може пояснити те, що тепла і рідка їжа краще засвоюється організмом? (Молекули рідких поживних речовин краще дифундують через стінки тонких кишок)

Номер слайду 19

5.Чому вночі, коли небо безхмарне, ґрунт охолоджується сильніше? (Внаслідок сильного випромінювання з поверхні ґрунту нижні шари повітря нагріваються і піднімаються вгору. На їх місце опускається холодне повітря, яке не може бути нагріте вже охолодженою землею. Хмари ж стримують конвекцію повітря)   6. У повну склянку чаю вкинули цукор, обережно розмішали ложечкою. Чим пояснити те, що при цьому не вилилось жодної краплини чаю? (У процесі утворення розчину молекули цукру частково заповнили проміжкиок в організмі).   7.Якою водою краще поливати квіти: сирою чи кип`яченою? (Сирою – в ній більше розчиненого кисню.)   8.Чи можна бачити світло зорі, яка давно згасла? (Так.)

Номер слайду 20

IV конкурс Як ти знаєш формули з фізики Умови конкурсу: записати до неповної формули фізичну величину

Номер слайду 21

V конкурс «Ерудит» Умови конкурсу: члени команди витягують картку з буквою, на цю букву треба сказати будь-який закон, фізичну величину або фізичне тіло. Наприклад: М – молекула, маса, Менделєєв

Номер слайду 22

Загадки для вболівальників 1. Называется «патрон», Но стрелку не нужен он, Нет в нем пороху и пули, Пузырек в Него ввернули.   2. То назад, то вперед, Ходит-бродит пароход, Остановишь — горе, Продырявит море   3. Через поле и лесок подается голосок. Он бежит к нам по волнам — Скажешь здесь, а слышно там.   4. По гудящим проводам кто бежит в квартиру к нам? Зажигает в лампе свет? Свет ми видим. Его — нет.

Номер слайду 23

5.Чого в скриню не заховаєш? ( Промінь світла ).   6. Ревнув віл за сто сіл, за сто річок. Що це? ( Грім ).   7. Горя не знає, а гірко плаче. Що це? (Хмари).   8. У воді не тоне і у вогні не горить. Що це? (Лід).   9. Без рук, без ніг, а в хату лізе. Про що йдеться? (Холод, тепло).   10. Ти за нею, вона від тебе; ти від неї, вона за тобою. Що це?   11.Що за верхівець: сам сидить верхом, А ноги за вухами. (Окуляри.)  12. Скільки парт в кабінеті фізики?

Номер слайду 24

Чорна скринька 1) Тут знаходиться агрегат для миттєвої зйомки: Невдалих знімків у нас не буває, Всі можуть: дорослі, і учні, й бабуня, І знайте, у нас ваш портрет дуже точний, І кожен з вас красень, і кожна – красуня. (Команда має право на три запитання для уточнення. Відповідь: дзеркало.)

Номер слайду 25

2. Система кількох тіл, між якими відбувається теплопередача, дифузія, розчин твердих тіл. З деякими тілами відбувається випаровування, кипіння, охолодження (чашка, вода, кава, цукор, ложка – чашка кави)

Номер слайду 26

Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондарчук Тетяна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Фізика, Позакласні заходи
Додано
8 лютого 2019
Переглядів
1231
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку