Презентація для учнів 1 класу "Весела абетка"

Про матеріал

Презентація містить окремі яскраві слайди на вивчення букв та звуків, які вони позначають. До кожної букви підібраний віршик чи загадка, яскраві малюнки, назви яких містять певний звук у різних позиціях, звукові моделі слів. Все це допоможе молодшим школярам в цікавій та ігровій формі вивати українську абетку. Даний матеріал може бути корисним не лише педагогам, але й батькам, все що необхідно зробити це відкрити презентацію в режимі "показ слайдів" та натиснути необхідну літеру.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Ось вона яка – Розбійниця морська! Всіх би проковтнула Зажерлива… Алла любить вишивати, А Андрійко малювати. Аеропорт. Гайда звідсіль Автобусом до міста! Нас обганя автомобіль, А в нім – автотуристи. Стрічає аркою між віт Веселе місто Алфавіт.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Б'є в бокастий барабан Билом буковим баран. А в барвистий бубонець Б'є білястий баранець. Барабанять барани - Барабанщики вони. Що за дивна непосида На стежину шишки кида? З гілки скік на гілку… Упізнали, друзі, … Барабанчик Бухав, бухав. Барабанив я І слухав. А бабуся каже: - Досить! Бач, Богдан Побухать просить! – Дав я брату барабан – Барабанить хай Богдан.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

На велотрек спішить ведмідь, Всідається - і ну ревіть! Вирулює велосипед - Вовчисько вирвався вперед. А от вівця - відстала, З велосипеда впала. І мала, і кучерява, І тихенька, і ласкава. Має брата баранця, Називається… Вишиваю вишиваночку Я для братика Іваночка Вишиваночка у вишеньках Ягідками рясно вишита. Вся в мережках вишиваночка – Подарунок для Іваночка.  

Номер слайду 8

Номер слайду 9

У селі, а чи в містечку Біля житла недалечко Цвірінчить і скаче хлопчик, Називається… Гляньте: гуля он яка В гультяяки гусака! Гуска гнівається; - Горе! Гулі гояться не скоро... Га-га-гарний, хоч куди! Го-го-годі, геть іди! Грибів з лісу несем кошик - Гарний зварить мама борщик.

Номер слайду 10

Буква Ґе така ж, як Ге, Придивляйся-но, синочку. Тільки ходить буква Ґе Дуже горда з козирочком.

Номер слайду 11

Буква Ґе така ж, як Ге, Придивляйся-но, синочку. Тільки ходить буква Ґе Дуже горда з козирочком. В слові “ґелгать”, “ґава”, “ґрати” Будем звук цей вимовляти Годувала… ґавенят на ґанку. Згодувала… Гарну запіканку

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дятел дерево довбав. Дощик дятла не дістав: У дуплі у дятла дім. Дятленятам добре в нім. Відгадайте, діти, хто Має носик-долото? Ним комах з кори виймає, Про здоров’я лісу дбає. Даша мамі помагає, Дуже добре замітає.

Номер слайду 14

Е Ему

Номер слайду 15

Електропоїзд аж гуде - Мчить по шляху своєму. Його по рейках птах веде - Веселий страус ему. Елі з міста привіз татко Електронне звіренятко Як прийде ніч в оселю, Не свічечка горить: Як сонечко веселе Засвічується вмить. На радість всій малечі Його під кожен дах Стовпів могутні плечі Приносять у дротах.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Ні, це зовсім не їжак, Хоч на тілі голки видно, Не комаха і не птах… Цю істоту звуть… Спитайте у єнота, Яка його робота. -Єдина! - Скаже вам єнот. - Зіграть на флейті Кілька нот. Буква Є Яка ж вона? Наче скибка Кавуна. Кавуна хлоп'я Просило, Двічі скибку Надкусило.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Жмурки-піжмурки смішні У звірят і комашні. Жук-жучище жмуриться, Жмуриться - не журиться: - Жабка онде в жабуринні, - А журавка - в журавлині.   Така велика, довгошия, І вища за найбільшу шафу, Така розумна і красива У зоопарку є … - Жу-жу-жу, Свою нірку стережу,- Каже жук. І стереже. Він і сам – Як буква Же.

Номер слайду 20

Бережіть и з у б Збоку, знизу і згори Схожа З на цифру три. Є три зуби в букви З. Ними все вона гризе.

Номер слайду 21

Сіла пташка на дубку Завела своє „ку-ку!” Стрепенулись їжачок, Заєць і козулі. Всіх збудив той голосок, Пісенька… Зухвалий зайчик засміявсь: -Ха-ха! А я замаскувавсь! Знайти у зелені зумій: Тут зозулинець, звіробій, Золототисячник зірчатий. Це зілля - ліки для зайчати Я маленький і вухатий, Попелястий, волохатий, Як тікаю – я стрибаю, Дуже куций хвостик маю.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

. Мов кілочок буква І З шапкою на голові…

Номер слайду 24

Надується, напужиться, Почне лопотати, Цікаво белькотати. Іван яблуньку стрясає, Інна яблучка збирає. Ішов індик з індичкою, Ішов понад водичкою. А за ними – індичатка. Пасли їх малі дівчатка. Починаймо все спочатку: Ішов індик з індичкою... Індик гука стару індичку: Іди сюди, під грушу-дичку! Белькоче голосно індичка: - Та тож берізка невеличка!

Номер слайду 25

Номер слайду 26

У кубельце фрукти носить. Стріне вас – ховає носик. Кожушок із голочок – Хто скажіть це?... Їде, їде їжачок, Їжачок-лісовичок. Їде, їде до змії - Проганятиме її. Їжачиху, їжака З їжачатками У ліщині Вгледів хлопчик Із дівчатками. Чорні очі в їжачків, Голочки гостренькі. - Ми не будем в руки брать, Хай ростуть маленькі... – Заховалась дітвора, Підглядає нишком: Чорні носики в малих І короткі ніжки...

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Живе вона у морі синім, Та не тюлень це і не морж. Я підкажу вам: це рибина, Ну а зовуть цю рибу… Водограй, Полів розмай, Зелен гай, Ліщина... Все це рідний, Любий край – Наша Батьківщина. Памятай, Не забувай Батьківську Стежину. Прикрашай, Шануй, люби Дім свій – Батьківщину. Йорш утнув недобру штуку, Йосипа вколов у руку.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Квочка із курчатами Качці з каченятами: - Куд-куди? - На каруселі, Там, де коники веселі, Кататися!.. Кобзарі пісні співають, Кобзи дзвінко вигравають Сорок сорочок, Сорок торочок, Всі одягає – Не застібає.

Номер слайду 31

З букви Л для цирку змайстрували гірку, Щоб катались звірі І жили у мирі.

Номер слайду 32

Пазуристий він, гривастий, Як збирається напасти, Рявкне – ох і лютий рев! Відгадали? Так, це… Під горою хвойний ліс, За горою хижий лис. Вкрита  травами гора. Збоку – лисяча нора. Лис ховає неспроста Від собак свого хвоста: Як навідався в курник – То відразу півень зник! Льоні хочеться літати, Льотчиком бажає стати.

Номер слайду 33

Два горбки у верблюда, Дві гори у степу. Як погляну, то всюди Букву М я знайду

Номер слайду 34

Аж чотири крильця має, По квітках собі літає. Ні бджола, ні джмелик – Зветься… Малювали мавпенята Мавпу-маму, мавпу-тата, Малювали мальву-квітку. Будуть малярами дітки! Ще в колисці немовля Слово “мама”вимовля. Найдорожче в світі слово Так звучить у рідній мові: Мати, Матінка, Матуся, Мама, Мамочка, Мамуся! – Називаю тебе я, Рідна ненечко моя!

Номер слайду 35

Буква Н, немов драбинка: Палки дві і перетинка.

Номер слайду 36

Він не олень і не бик, В краях теплих жити звик. Є на носі в нього ріг. Хто ж це, друзі?... А носоріг Уздовж доріг Насіяв незабудок. І написав: "Не насмітіть! Не наступіть! І не зірвіть! - Нехай на радість будуть!" Нанизала намистинки, Намистинки з горобинки, - Низочку одненьку. Засвітилось променисто На кофтиночці намисто, Мов коралі в неньки.

Номер слайду 37

Сонце, наче буква О, Над землею попливло. І до нього, як до мами, Діти тягнуться руками.

Номер слайду 38

На скелі він будує дім І не боїться жити в нім. Два могутніх крила У господаря… Огірочки зелененькі Оля вибирає в жменьки.

Номер слайду 39

П – дві палиці в дворі Перекладина вгорі.

Номер слайду 40

Хто це пісеньку таку Нам співа: „Ку-ку-рі-ку!”? Пави ходять величаві - Птахи горді та яскраві. Пекар у пекарні пік перепічки прегарні: І пшеничні пампушки, І препишні пиріжки. Пригощайтеся!

Номер слайду 41

Рожевий ранок розбудив Ромашку, рибку і Русалку, А навкруги багато див! Вставайте! Доброго вам ранку!

Номер слайду 42

Не козлик, а рогатий. Повільний, вайлуватий. На собі носить дім І ховається у нім. Рак рибі рано у ріці Розповідає радо: - Лишив рибалці поплавці І позрізав принаду!.. Хочеш – вір, Не хоч – не вір: Привезли ракету В двір! Не для когось, А для нас – Всі вмістилися Якраз. - Пуск! – Знаходим кнопку Вмить... А ракета Не летить, Як не натискали... Жде, Щоб підростали!

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Поночі літає, Удень засинає. Кругла голова Зветься … А слон-силач, славетний гість У місті Алфавіті, Сказав: - Стрічав я стільки міст, А це - найкраще в світі! Сіра гуска їсть овес І сичить сердито: “Ес-с-с!” Сіра гуско, не сварись! Ось ця буква еС, дивись: Як пиріг-маківничок, Наче місяця ріжок.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Він такий смугастий, Він такий ікластий, Найстрашніший у тайзі, Перед ним тремтять усі – Як роззявить пащу – гир-р-р! Називають звіра … Тигр на телестудії В телепередачі Височить над тумбою - Задрімав неначе. Ось хвостищем він махнув І... ліниво позіхнув. Тані любо біля хати Танцювати-витинати.

Номер слайду 47

Букву У, букву У Між гілками я знайду І лунку почую У, Як до поїзда прийду, Бо кричить він: У-у-у!

Номер слайду 48

У долині жив … Удавав, що він все знав. Удавав, що все умів, У траві хвостом вертів. Спізнився на урок удав; Узорну шкіру надівав. У школу увійти не встиг - Уклався лежма під поріг. Сестра Уляна для брата Устима У гайку збира малину.

Номер слайду 49

- Що це, Що це за підскоки? Це ж у кого Руки в боки? - Буква еФ На довгій ніжці Пострибала По дорожці.

Номер слайду 50

Живе в теплих він країнах, Весь в рожевеньких пір’їнах. Любить плавати, пірнати, Довгу шию вигинати. Як же птаха цього звати? На майдані, де фонтан, У футбола грав фазан. Був би класний футболіст - Заважає пишний хвіст. Федько вчиться веслувати, Фрося - човном кермувати.

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Це який дивак знадвору Носить здобич у комору? Не на спині у мішку, А сховавши за щоку. Хокеїсти-хом'яки В хутро вкутали боки. У пухнастому вбранні їм удари не страшні. Хліб тобі не зайчик носить – Брат мій сіє, тато косить. Хліборобом хочу стати, Як мій братик, як мій тато. Прибіжить із лісу зайчик – Сам подам йому окрайчик!

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Він вправи добре знає, Ночами навіть грає. Не маючи ні нот, ні струн, Всіх веселить малий … А цирк який цікавий! В нім цілий день вистави. Танцюють в цирку циркачі - Гірські цапи-бородачі, Цап до кіз прийшов раненько, Цілий день співав тоненько.

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Все життя вона в одній У сорочці костяній. Отака невдаха. Хто це? … Чисто-чисто у "Чайній". У "Чайній" у чарівній Черепаха чаювала, Чаплю чаєм частувала. В очереті – черепаха. З очерету чапля-птаxа Чапу-чапу до води: - Черепахо! Йди сюди! Вже тут сонце не пече, Чиста річечка тече!..

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Перший я приніс весну, Пробудив усе від сну, Заспіваю під вікном. Звуть мене усі … - Шишкарику-пташино, Що ти довбеш щоднини? - Шишечки з сосоночки, Шишки із ялини! Шуг! – шуліка шугонув, До курчат у двір майнув. Тут Сашко стоїть уже – Пильно квочку стереже. Від шуліки, від ворони Він – надійний оборонець. - Шуги, шуги із подвіря, Бо своє розгубиш піря!

Номер слайду 59

Буква Щ красиво дуже, виставляє ніжку, друже.

Номер слайду 60

Упіймав Івасик рибу Але витягнути – мука! Бо сердита і велика На гачок зловилась … Зубаті щука і щупак Щербатий чистили п'ятак Щіткою щербатою У щупака за хатою.

Номер слайду 61

Знак називається м'яким. Пом'якшуєм вимову ним. Це знає і маля, Бо слово пень І слово день М'якенько вимовля. Хто абетку з вас вивчав, Різні букви зустрічав! Кожна з них від А до Я, Промовля своє ім’я. Лиш одна із них німа. В неї голосу нема. Здогадався, певно, всяк, Звуть цю букву …

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Ви тільки гляньте:птах юрок, Брат легкокрилих ластівок. Об'їхав юнгою весь світ. Прибув у місто Алфавіт. Дід Юхим Взяв казанка. Вкинув сомика Й линка. Вкинув щуку Й карася – Рибка Звариться Уся. Кинув кропу Ще й петрушки, Буде внукам Щедра… Юля догляда рослини: Юку, мальву, дві калини.

Номер слайду 64

Гордовито Я ступає, нашу азбуку кінчає.

Номер слайду 65

Ялинка в Алфавіті - Мов сад у щедрім літі; І яблука на вітті, І ягоди на вітті. Яскріє зірочка вгорі На втіху нашій дітворі. Хто хвіст залишає, Як від ворога втікає?

Номер слайду 66

Веселе місто Алфавіт. В нім кожне слово - цілий світ. В нім кожна літера жива - Із них складаються слова. Ви розпізнати їх зуміли? Запам'ятали? Зрозуміли? Тоді до зустрічі в книжках - У букварях і читанках. Бажає вам щасливих літ Веселе місто Алфавіт!

ppt
Додано
10 січня 2018
Переглядів
14127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку