Презентація для учнів 7 класу "Акули, які небезпечні для людини"

Про матеріал

Презентація містить інформацію про найбільш небезпечніших видів акул. Розробка спрямована на формування екоголічної свідомості та правил поведінки в природі. Можна використовувати дану презентацію на уроках біології та виховних годинах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: Кльопа Катерина Олександрівна, вчитель біології Корсунь-Шевченківської ЗОШ № 1

Номер слайду 2

Відомо близько 850 сучасних видів хрящових риб, які розподіляються на 2 підкласи: Щілинозяброві з 2 надрядами – Акули і Скати та Суцільноголові з 1 рядом Хімероподібні.

Номер слайду 3

Надряд Акули Об'єднує хрящових риб з обтічним видовженим тілом. За розмірами акули бувають від 20-30 см до 20 м завдовжки та масою до 14-20 тонн. Тіло здебільшого торпедовидне, спинних плавців 1—2, добре розвинений хвостовий плавець з більшою верхньою лопаттю. У самців черевні плавці видозмінені на парувальні органи — птеригоподії. Рот на нижній стороні голови у вигляді поперечної щілини. В щелепах кілька рядів зубів. Втрачені зуби замінюються новими з глибше розміщеного ряду. З кожного боку голови відкривається 5, рідше 6—7 зябрових щілин. Більшість видів відносяться до так званих справжніх хижаків, вони активно розшукують та переслідують здобич, деякі харчуються бентосом. Полюють у товщі води на різноманітних тварин: від дрібних планктонних організмів до великих за розмірами інших видів риб, головоногих молюсків та водяних ссавців .Здобич вони заковтують цілком або роздирають на шматки зубами, розміщеними на щелепах у кілька рядів.

Номер слайду 4

Небезпечними для життя людини є близько 50 видів акул. Це, насамперед, такі, як кархародон або “біла смерть” ( Carcharodon carcharias), тигрова акула (Galeocerdo cuvieri) та велетенська риба-молот (Sphyrna mokarran).

Номер слайду 5

Кархародон, якого називають „білою смертю", живе у всіх теплих морях. Найчастіше саме ця акула нападає на людину й „атакує" навіть човни з людьми. Ряд - Ламноподібні Родина - Оселедцеві акули Рід/Вид - Carcharodon carcharias

Номер слайду 6

РОЗМІРИ Довжина: у середньому 5-6 м, але може сягати 8 м. Маса: приблизно 600-3 200 кг. РОЗМНОЖЕННЯ Про розмноження акул відомо дуже мало. Акули - живородні риби. У 1934 році неподалік Олександрії було спіймано самицю довжиною 4,2 м. В її яйцепроводах було знайдено 9 акуленят довжиною по 60 см.  СПОСІБ ЖИТТЯ Звички: одинак. Постійно знаходиться у русі. Їжа: різноманітні ссавці, також риба. Тривалість життя: приблизно 30-40 років.

Номер слайду 7

ЇЖА Й ПОЛЮВАННЯ Всі морські мешканці є потенційними жертвами акули кархародон. Акула полює зазвичай поодинці, але буває, що в одному місці з'являється відразу кілька акул, приваблених кров'ю вбитої жертви. Кількість їжі, яку акула з'їдає щодня, невідома. Очевидно, що вона залежить від розмірів риби й температури води. Чим тепліша вода, тим кращий апетит може бути у акули. Взагалі акула кархародон їсть тоді, коли їй для цього трапляється зручна нагода. їсть вона навіть тоді, якщо тільки-но ситно попоїла. Після прийняття великої кількості їжі акула довгий час може обходитися без споживи. Найважливішим органом чуття у акули є ніс. У ньому розташовані тисячі маленьких йор. Область нюху за своїм розміром удвічі перевищує інші області мозку. Акула відчуває навіть невелику кількість крові, розчиненої у воді. У неї є орган, який здатний дуже чутливо реагувати на зміни електричного поля - він фіксує зміни напруги в мільйонні частки вольта. А це менше, ніж величина електричних імпульсів у нервовій системі тварин.

Номер слайду 8

РОЗМНОЖЕННЯ Розмножується біла акула дуже повільно, оскільки статева зрілість в особин настає у віці 12-15 років. Біла акула - це живородна риба. За рік самиця народжує одне, рідше - двох дитинчат. У наші дні дуже рідко зустрічаються білі акули, довжина котрих перевищувала б чотири метри, оскільки небагато особин здатні дожити до такого віку. Очевидно, що популяції білої акули може загрожувати вимирання.

Номер слайду 9

АКУЛА Й ЛЮДИНА Кархародон частіше, ніж інші акули, нападає на людину. Цей висновок був зроблений на основі аналізу відбитків зубів, залишених на човнах, що їх атакували акули. Біла акула користується великим попитом у рибалок-спортсменів, які ловлять її на вудку. Піймати цю акулу вважається за чимале досягнення. Відрізнити білу акулу можна по трикутному спинному і серповидному хвостовому плавцях. Цих акул зазвичай вбивають заради спортивного інтересу, а їхнє м'ясо неїстівне, оскільки сеча, яку вона виділяє безпосередньо через шкіру, проходить через її м'язи. У тихоокеанському регіоні існує безліч забобонів, пов'язаних з акулою. Деякі вважають, що існує велика акула, котру шанують як „акулу-бога". Інколи вона випливає із глибин і показується людям. Відомості про білу акулу дуже мізерні. Спроби одержати інформацію закінчувалися безуспішно, оскільки ця акула зустрічається рідко і, крім того, вона постійно

Номер слайду 10

ПРИСТОСУВАННЯ Для цього виду акул характерні дуже великі (висотою до 5 см) і широкі зуби. Вони схожі на зубці пилки і допомагають їй утримувати здобич. У всіх акул зношені та втрачені зуби заміняються новими. Зуби ростуть рядами, один за одним. Використовуються тільки зуби першого ряду. У разі втрати на їхнє місце висовуються зуби із заднього ряду.

Номер слайду 11

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО... Акула, яка стоятиме на місці, або буде перевернена догори черевом, через декілька хвилин потоне. Акули спроможні відчувати навіть невелику кількість крові, розчиненої у величезній кількості води - приблизно одна крапля крові в 115 літрах води. На відміну від інших морських мешканців, у акули немає плавального міхура, тому, щоб забезпечити себе киснем, вона постійно плаває із середньою швидкістю 3,5 км на годину. Акули стискають жертву із силою кілька тон на квадратний сантиметр.

Номер слайду 12

НАПАД КАРХАРОДОНА 1. Акула, яка нападає, піднімає ніс таким чином, що її зуби висовуються вперед і встромлюються в беззахисну жертву. 2. Після цього акула вириває великий шматок м'яса з тіла жертви. Доросла акула, що напала на велику здобич, може вирвати шматок масою 60-70 кг.

Номер слайду 13

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ У південній частині Японського моря, біля берегів штату Вашингтон і Каліфорнії, на тихоокеанському узбережжі США й навіть біля острова Ньюфаундленд. ЗБЕРЕЖЕННЯ Кількість акул важко встановити, оскільки проведення наукових досліджень є ускладненим, крім того, акули постійно мігрують, однак очевидно, що це - рідкісний вид.   - Ареал кархародона

Номер слайду 14

Один з найвідоміших представників надряду акул. Вона полює поодинці, пожираючи практично все, що взмозі проковтнути, у тому числі й інших акул. Ряд - Кархариноподібні Родина - Сірі акули Рід/Вид - Galeocerdo cuvieri

Номер слайду 15

РОЗМІРИ Довжина: у середньому 3-6 м, зустрічаються особини завдовжки до 9 м. Маса: до 1 000 кг. РОЗМНОЖЕННЯ Статеве дозрівання: тигрова акула - яйцеживородна риба. Це означає, що ембріони розвиваються в ікринках, проте звільняються від яєчних оболонок ще в тілі матері. Період розвитку: 9 міс. Кількість мальків: 30-50.

Номер слайду 16

СПОСІБ ЖИТТЯ Звички: одинаки. Їжа: черв'яки, молюски, каракатиці, хребетні тварини. Тривалість життя: ймовірно, 30-40 років.

Номер слайду 17

ЇЖА Під час полювання тигрова акула пожирає все, що видається їй їстівним. Разом з рибою, головоногими молюсками, дрібними видами акул, черепахами, крокодилами і тюленями в її шлунку можна знайти такі предмети, як каністри з-під бензину, пляшки і банки. Відомі навіть випадки, коли акули ковтали вибухові речовини. Акула має величезну пащу з могутніми щелепами, всіяними численними гострими зубами трикутної форми. Зуби розташовані в декілька рядів один за одним. Тигрові акули мають чудовий зір, проте під час полювання найчастіше вони покладаються на інші відчуття. За допомогою нюху акули відчувають у воді навіть зовсім незначну кількість крові, реагують на низькочастотні коливання. Наблизившись до потенційної жертви, тигрова акула реєструє електричні імпульси, що посилаються нервовою системою іншої тварини - завдяки цій здатності вона може полювати в каламутній воді і в темряві. Виявивши здобич, тигрова акула якийсь час кружляє біля неї або торкається до неї носом, потім нападає і убиває. Хапаючи свою жертву, тигрова акула робить обертальні рухи могутніми щелепами, так що її великі зуби розрізають навіть велику здобич на декілька шматків. Інколи під час миттєвої атаки тигрова акула ковтає здобич цілою.

Номер слайду 18

СПОСІБ ЖИТТЯ Доросла тигрова акула є сірого або сірувато-коричневого кольору з білим черевом. Молоді особини мають смугасте забарвлення. Величезна тигрова акула живе в прибережних водах тропічного моря і більшу частину життя кочує з місця на місце. За день вона пропливає до 80 км, зупиняючись тільки для їди. Влітку акула слідує за теплими течіями до Нової Зеландії або на північ, до берегів Японії, з'являлася навіть поблизу Нью-Йорка. Тигрова акула зимує в екваторіальних водах, а полює серед коралових рифів Тихого і Індійського океанів і в Карибському морі. Тигрова акула володарює на коралових рифах. Іноді вона припливає в теплі затоки і канали, де нападає на тварин, що гріються на мілководді. Тигрова акула нерідко з'являється просто біля берегів і навіть заходить у вузькі протоки, її звичка нишпорити по мілководдю становить серйозну небезпеку для відпочиваючих на воді людей. Вночі тигрова акула полює біля морського дна.

Номер слайду 19

ТИГРОВА АКУЛА І ЛЮДИНА Тигрова акула відповідальна за більшість випадків нападу на людей, що закінчилися трагічно. Великі особини тигрової акули пожирають практично все, що знаходять поблизу. Людей, що купаються, вони також вважають своєю здобиччю. Проте більшість кровожерних акул по суті не є людоїдами. Вони здатні атакувати людину, проте зазвичай залишають жертву. В результаті нападу людина може померти від отриманих поранень. Тигрові акули практично скрізь вважаються найбільш кровожерними хижаками. Наприклад, наводять випадок нападу тигрової акули на двох чоловіків і жінку, коли один з чоловіків був з'їдений, а інший знайшов порятунок на рифі. Хоча аквалангісти характеризують їх як спокійних тварин, але зустріч з ними завжди є ризикованою.

Номер слайду 20

РОЗМНОЖЕННЯ Більшість риб є яйцеродними, тобто розвиток зародків відбувається в зовнішньому середовищі. Запліднення в них зовнішнє: ікра запліднюється спермою самця у воді. Такий спосіб розмноження характеризується великими втратами, оскільки запліднюються не всі ікринки, і до того ж ними ласують багато тварин. Акули розмножуються іншим способом. Цікаво, що вони виробляють справжню ікру, проте народжують живих рухливих мальків. Під час спаровування як копулятивний орган самець використовує черевні плавники - він вводить один з них у статевий отвір самки. Для самки процес спаровування проходить досить болісно, оскільки самець, щоб утримати партнерку, нерідко задіює зуби. Через 9 місяців після спаровування самка народжує 30-50 дитинчат. Тіло новонароджених покрито виразними темними смугами. Від самого нарождення він веде самостійний спосіб життя.

Номер слайду 21

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО... Раніше вважалося, що акули - примітивні вбивці, які керуються хижим інстинктом. Нині панує думка, що акули атакують ними визначену, вибрану здобич. Шкіра акули всіяна тисячами дуже дрібних зубчатих лусочок. До винаходу наждачного паперу її використовували для шліфування дерев'яних поверхонь. Нюх є дуже важливим для акул. Центр нюху займає 2/3 об'єму мозку.

Номер слайду 22

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ Взимку тигрові акули живуть у тропічних і прибережних континентальних водах, влітку переміщаються в прохолодніші райони. ЗБЕРЕЖЕННЯ На відміну від інших акул, тигрова акула не має високої промислової цінності, і тому, незважаючи на популярність серед спортсменів-риболовів, небезпека зникнення їй не загрожує. - Ареал тигрової акули

Номер слайду 23

  Судячи з назви, ці акули є найбільшими. Їх середня довжина тіла становить 6 метрів, але траплялися екземпляри і побільше. Так біля берегів Нової Зеландії була виловлена ​​акула-молот довжиною в 7 метрів 89 сантиметрів і вагою в 363 кілограм. Зустрічається гігантська акула-молот в теплих водах Індійського, Атлантичного і Тихого океанів. З нею можна зіткнутися як у відкритому океані, так і в прибережній смузі. Чисельність цих акул не дуже велика.

Номер слайду 24

Відмінною рисою цієї акули є форма голови, з боків якої розташовуються великі вирости. Її 2 невеликих очей розташовуються саме по краях цих виростів. Таке розташування органів зору дає рибі можливість огляду на 360 градусів. На передній частині голови розташовані ніздрі і невеликі отвори, що вловлюють електричне поля інших риб. Навіть якщо здобич закопалася від акули в пісок, то та все одно її відчує. Встановлено, що акула може вловлювати електричні розряди в одну мільйонну вольта.

Номер слайду 25

Існує думка, що така незвичайна форма голови служить своєрідним кермом для акули. Її пащу всіяна дрібними, але дуже гострими зубами, тому вона становить серйозну небезпеку для людини. При сутичці з нею залишитися в живих - велика удача. Їдять ці акули практично все, що рухається - рибу, кальмарів, крабів, молюсків, отруйних скатів-хвостоколів. Отрута останніх не приносить акулам ніякої шкоди. Мабуть у них вже виробився своєрідний імунітет до нього. Здобичі практично неможливо втекти від переслідування, тому що ці акули відмінно плавають і розвивають досить великі швидкості при гонитві. Їх природним ворогом є лише людина.

Номер слайду 26

Найбільш часті випадки нападу цих акул на купальщиків зафіксовані на мілководних пляжах Гавайських островів, Флориди і Філіппін. Пов'язано це з тим, що саме ці райони є основними місцями розмноження акул-молотів. Але і люди в боргу не залишаються. Вони виловлюють цих риб заради їх великих і смачних плавників, з яких виготовляють знаменитий акулячий суп. Як результат, популяція гігантських акул-молотів стрімко зменшується. Часто акули гинуть, потрапивши в рибальські сіті. Тепер ця риба знаходиться під загрозою зникнення.

Номер слайду 27

Дякую за увагу!!!

ppt
Додано
6 березня 2018
Переглядів
4617
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку