Презентація Дмитро Бортнянський

Про матеріал
Презентація Дмитро Бортнянський. Можна використовувати на уроках музичного мистецтва для учнів середньої ланки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дмитро Бортнянський

Номер слайду 2

Дмитро Бортнянський – один з перших українських музикантів європейського рівня, що залишив по собі вагомий внесок у формуванні української та російської музичної школи. Найбільшу славу йому принесли хорові твори, де виступає новатором – створивши новий тип хорового концерту.

Номер слайду 3

Народився 28 жовтня 1751 року в Глухові — столиці Гетьманщини та головній резиденції Гетьмана Кирила Розумовського. Відомостей про дату народження композитора не збереглося, однак найімовірнішою деякі дослідники вважають 28 жовтня (за старим стилем), ґрунтуючись на тому, що найпопулярнішим святим на ім'я Димитрій (Дмитро) на теренах України був святий Димитрій, день пам'яті якого припадає на цей день.

Номер слайду 4

Зважаючи на виняткові музичні здібності Бортнянський був відданий в шестирічному віці у Співацьку школу. Удача з дитячих років сприяла гарному розумному хлопчикові. Він став улюбленцем імператриці, разом з іншими співаками брав участь у розважальних концертах, придворних спектаклях, церковних службах, навчався іноземним мовам, акторському мистецтву.

Номер слайду 5

Перші роки музичного навчання наклали відбиток на всю творчість майбутнього композитора, котрий у своїх творах використовував інтонації українських народних наспівів.

Номер слайду 6

Духовна музика Бортнянського і за життя композитора і після його кончини користувалася величезною популярністю. Її перекладали для фортепіано, псалтиря, постійно видавали.

Номер слайду 7

Помер Дмитро Степанович Бортнянський 27 вересня 1825 року в Петербурзі, та був похований на Смоленському кладовищі. Власних дітей у Бортнянського не було, все його майно перейшло у спадок вдови, родовід якої дослідникам не відомий. Відомо також, що на похорон митця з’явилося стільки людей, що до церкви, де його відспівували, людей довелося впускати за квитками.

Номер слайду 8

У 1882 році було видане повне зібрання духовно-музичних творів Дмитра Бортнянського у 10-ти томах. Дмитро Бортнянський був першим українським композитором-універсалом: автором романсів, опер, творцем нового типу хорового концерту; першим, чиї музичні твори почали виходити друком. Свого геніального попередника Михайло Вербицький називав "українським Моцартом".

pptx
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
294
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку