Презентація "Дніпровсько-Орільський заповідник"

Про матеріал
Презентація: Дніпровсько-Орільський заповідник ( рослинний та тваринний світ). Презентація може використана під час вивчення рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дніпровсько-Орільський природний заповідник

Номер слайду 2

Дніпровсько-Орільський природний заповідник займає територію в межах Дніпропетровського району Дніпропетровської областіРашований у долині Дніпра і плавнів озт. Протовчі (сучасне русло Орелі). Площа 3 766 гектарів. Створений на базі загальнозоологічного та орнітологічного заказників «Таромські плавні» та «Обухівські заплави».

Номер слайду 3

Заповідник створено з метою збереження унікального ландшафту долини середнього Дніпра і річки Оріль з комплексом характерної флори і фауни. Він є природоохоронною науково-дослідною установою загальнодержавного значення. Землі заповідника – це реліктові залишки дніпровських плавнів з системою боліт, озер, стариць, проток, піщаних терас берегів

Номер слайду 4

Заповідник репрезентує ландшафт і біорозмаїття долини Дніпра та заплави його притоки — річки Орілі, а також їхніх акваторій. На сьогодні заповідник — це своєрідний острів майже незміненої дикої природи, що розташований в оточенні агроіндустріального ландшафту, «затиснутий» поміж двома промисловими гігантами — містами Дніпро і Кам’янське

Номер слайду 5

Заповідник розташовується на двох терасах Дніпра:на добре розвинутій заплавній терасі шириною до 2 км, яка тягнеться смугою вздовж Дніпра на 16 км, і другій терасі, яка займає центральну та північну частини території заповідника.

Номер слайду 6

Суходільна межа заповідника проходить паралельно береговій лінії Дніпровського водосховища в околицях села Миколаївка Петриківського району до озера Велика Хатка,збігається з контурами штучних лісових насаджень, переходить на лівий берег р. Орілі і продовжується по ньому до місця впадання в Дніпро.

Номер слайду 7

Водна межа заповідника проходить по акваторії Дніпровського водосховищавід гирла р. Орілі до Таромського і Миколаївського Уступів, включає острови Кам’янистий, Крячиний і частково Корчуватий.

Номер слайду 8

Заплавна частина - це фрагментарні ділянки середньозаплавних лісів (тополі чорна та біла, верба біла, дуб, в'яз, вільха),вологі та сухі луки, система заплавних озер з великою кількістю проток,заболочених ділянок, островів.

Номер слайду 9

У рослинному покриві заповідника переважають дубово-кленові ліси. Незначну площу займають ліси з верби білої, тополі білої, осокора і вільхи. Старі верби та осокори – останні представники заплавних лісів – стоять на сторожі тиші.

Номер слайду 10

Смарагд заплавних лук розмальовують різноколірні вогники ятришника, веронік, коронарій

Номер слайду 11

Тут є і ділянки піщаного степу та солончакової рослинності

Номер слайду 12

Оптимальними є природні умови заповідника для земноводних. Тут живуть тритон гребінчастий, жерлянка червоночерева, часничниця звичайна, ропуха зелена, квакша звичайна, жаба гостроморда...Із плазунів трапляються черепаха болотяна, ящірка прудка, вуж звичайний і водяний, а із рідкісних видів – мідянка і гадюка степова.

Номер слайду 13

Територія заповідника значно вирізняється за кількістю видів тварин, що мешкають тут. Загальна кількість видів природної фауни, зареєстрованих у заповіднику, становить понад 2000

Номер слайду 14

Природа Дніпропетровщини багата і своєрідна, з красивими ландшафтами та великим різноманіттям тваринного і рослинного світу. Дніпровсько-Орільський природний заповідник - це унікальна територія природно-заповідного фонду України і тому становить надзвичайну цінність для збереження природи.

pptx
Додано
30 травня 2022
Переглядів
2241
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку