Презентація "До Дня Героїв Крут"

Про матеріал
Презентація до Дня Героїв Крут "Пам'яті тридцяти". Історичне значення та основні події.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Пам’яті тридцяти»до Дня Героїв Крут

Номер слайду 2

З українського боку в бою під Крутами брали участь приблизно 600 бійців:250-400 старшин та курсантів Першої української військової школи ім. Богдана Хмельницького;114-130 добровольців 1-ї сотні Куреня студентів Січових Стрільців (студенти університету св. Володимира, учні гідротехнічної школи, учні лікарської школи тощо);60 вояків Куреня смерті;80 бійців чернігівського вільного козацтва;кавалерійський загін.Їм протистояли шість-сім тисяч більшовиків.

Номер слайду 3

Бій 29 січня 1918 року тривав кілька годин і завершився великими втратами для більшовиків. Українськім бійцям вдалося на кілька днів зупинити просування більшовицьких військ до Києва. Симон Петлюра мав час на придушення повстання більшовиків на заводі "Арсенал".

Номер слайду 4

САМОПОЖЕРТВАНа залізничній платформі в Крутах за 130 км від Києва українські студенти ціною власного життя зупинили на кілька днів наступ більшовицької армії на українську столицю. Приблизно 30 студентів з розвідувального підрозділу потрапили в полон, більшовики їх розстріляли. Є ймовірність, що перед смертю їх піддали тортурам. Відомі прізвища лише 19 загиблих.

Номер слайду 5

Командувачем українських частин, які брали участь у бою під Крутами, був Аверкій Гончаренко - колишній капітан російської імператорської армії, нагороджений Георгіївським хрестом. На час подій він був командиром куреня Першої української військової школи імені Богдана Хмельницького.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Сучасний вигляд братської могили героїв

Номер слайду 9

Історичне значенняІсторик Ярослав Файзулін в інтерв'ю Cultprostir, яке поширив Український інститут національної пам'яті, оцінив бойові втрати серед більшовиків у 300 людей, серед бійців УНР - у 70-100 загиблих. Він також зазначав, що бій під Крутами надав час уряду УНР підписати 9 лютого Берестейській договір з країнами Четвертного союзу (Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина та Болгарія). УНР була визнана як самостійна держава, а її армія отримала підтримку німецької та австро-угорської армій у боротьбі з більшовиками.

Номер слайду 10

«Крути 1918» — український історичний фільм-екшн режисера Олексія Шапарєва, який вийшов у прокат 7 лютого 2019 року. Стрічка розповідає не тільки про бій під Крутами зими 1918 року між молодими військовими-курсантами Української Народної Республіки та військами Радянської Росії , а і про паралельні події 1918, першого етапу радянсько-української війни.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
177
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку