Презентація до дослідження:Географічне положення країни як чинник її економічного розвитку

Про матеріал
Подана презентація "Географічне положення країни як чинник її економічного розвитку" має на меті довести визначальну роль ЕГП в соціально - економічному розвитку країн на прикладі Туреччини та Сінгапуру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічне положення країни як чинник її економічного розвитку На прикладі Туреччини та Сінгапуру. Дослідження №7.

Номер слайду 2

Фактор економіко-географічного положення Займає серед інших дещо виняткове місце, оскільки положення кожного об'єкта господарства у просторі зумовлене впливом багатьох причин і закономірностей. Економіко-географічним положенням (ЕГП) об'єкта (країни, району, населеного пункту, підприємства) є сукупність господарських відносин конкретного економічного об'єкта до інших, які впливають або можуть впливати на його розвиток. Аналіз ЕГП означає розгляд господарських відносин досліджуваних об'єктів порівняно з положенням усіх інших. До найважливіших відносин належать відношення до країн – сусідів, джерел природних і трудових ресурсів, ринків збуту продукції, шляхів сполучення, головних економічних центрів і вузлів.

Номер слайду 3

За відношенням об'єкта до його оточення розрізняють за масштабністю охоплюваної території макро-, мезо- і мікроположення. За місцем зосередженості об'єкта людської діяльності ЕГП може бути центральним, периферійним, глибинним, ексцентричним, суміжним. За спеціалізацією об'єктів діяльності людини розрізняють транспортно-географічне, промислово-географічне, агрогеографічне, соціально-географічне, еколого-географічне ЕГП і т. д.  Транспортно-географічне положення поділяється на підтипи - приморське, вузлове, прикордонне.  Соціально-географічне положення може охоплювати відношення об'єктів до соціальних явищ (центрів культури, науки, політики тощо) Вплив економіко-географічного положення на розвиток економіки в даний час постійно зростає,полягає у тому, що об'єкт або район має певні економічні вигоди при оптимальній взаємодії екологічних зв'язків з іншими об'єктами і регіонами.

Номер слайду 4

Економічний потенціал об'єкта залежить від інтенсивності зв'язків і максимального використання переваг внутрішньорайонного, міжрайонного та міжнародного територіального поділу праці; Так, міста з вигідним ЕГП перетворюються на великі транспортні вузли, через які здійснюється переміщення вантажів, перевантаження їх з одного виду транспорту на інший; Виділяють транспортні вузли, де сходяться лінії сухопутного транспорту; З економіко-географічним положенням пов'язане створення економічних зон, які формуються навколо великих центрів з господарською територією, що прилягає до них.

Номер слайду 5

«Туреччина – міст між Європою та Азією» Особливості ЕГП Туреччини

Номер слайду 6

Туреччина розташована у східній півкулі, між 25є40` і 44є 48`  східної довготи та 35є51` і 42є06`  північної широти. Її площа (включаючи внутрішні водоймища) становить 779452 км2. Основна частина території Туреччини - 97 % - знаходиться в Азії і тільки 3 % - у Європі Географічна особливість Туреччини - розташування на перехресті важливих шляхів, які з давніх часів з'єднують Європу з Азією, чорноморські країни і народи зі середземноморськими. Нині через територію Туреччини пролягають шосейні і залізничні магістралі, що зв'язують Європу з багатьма країнами Азії.

Номер слайду 7

Максимальна довжина турецької  території зі заходу на схід 1600 км, з півночі на південь 600 км. Туреччина із трьох сторін омивається морями: на півночі - Чорним морем, на заході - Егейським, на півдні - Середземним. Європейська й азіатська частини Туреччини відокремлені одна від одної водною системою, що утворює морський прохід з Чорного моря в Егейське і включає Мармурове море, протоки Босфор і Дарданелли. У Південній частині Босфору і Золотого Рогу Мармурового моря, розташоване одне з найгарніших міст світу і найбільше  місто Туреччини - Стамбул.

Номер слайду 8

Особливості ЕГП та ПГП Туреччини

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Фортеця Аланія Анкара з літака Узбережжя Ізміра Стамбул

Номер слайду 12

Мапа Сінгапуру Сінгапуру належать 63-и острови, включно з головним островом, який широко відомий як Сінгапурський острів або Пулау Уджонг. До Джохору в Малайзії ведуть два головні штучні сполучення: Джохорсько-Сінгапурська гребля на півночі та Друге сполучення Туаса на заході. Острови Джуронг, Пулау-Теконг, Пулау-Убін та Сентоса — найбільші з менших островів Сінгапуру. Найвища природня точка — пагорб Букіт-Тіма висотою 166 метрів. Особливості ЕГП Сінгапуру

Номер слайду 13

Сінгапур розташований в самому серці Південно-Східної Азії, трохи на північ від екватора, біля півострова Малакка. Сінгапур — це і місто, і острів, і країна. Був заснований на річці Сінгапур,що зараз є центром міста. На південь від річки розташовані ділові квартали, зосереджені навколо площі засновника міста Раффлза. На півдеооному сході є Чайнатаун. На північ від ріки Сінгапур розташований колоніальний район, що нагадує про часи правління англійців. Західну частину острова займає Джуронг — промислова зона. На східному узбережжі можна побачити старі селища та прибережні парки. Північна частина острова менш развинена — тут збереглись ліси та парки. Сінгапур зґєднаний з півостровом Малайзія греблею километрової довжини.

Номер слайду 14

В процесі здійснення проекту намивання землі площа Сінгапуру збільшилась з 581.5 кмІ в 1960-х до 704 кмІ на даний момент; Ця площа може зрости ще на 100 кмІ до 2030 року. Деякі проекти передбачають злиття менших островів через намивання землі, щоб утворити більш функціональний великий острів, як це сталося з островом Джуронг. 5 % землі Сінгапуру зберігають як заповідники. Через урбанізацію зникли головним чином дощові ліси, Природний заповідник Букіт Тіма єдиний значний дощовий ліс, що залишився.

Номер слайду 15

9 серпня 1965 г. Сінгапур став незалежною державою. Почався економічний бум; Валовий національний продукт зріс майже на 100%. Сінгапур,завдяки зручному ЕГП на перехресті Південної та Південно-Східної Азії, поступово стає потужним промисловим і фінансовим центром Азії. Стабільний уряд та розвиток промисловості зумовили притік значних інвестицій. До 70-80-х років 20 ст. Сінгапур став найбагатшою серед країн Азії, за винятком Японії. Основа економіки — традиційні зовнішноторгові операції (головним чином реекспорт), а також експортні галузі промисловості (на імпортній сировині). В країні розвинені нефтохімічна, електротехнічна та радіоелектронна, оптикомеханічна, суднобудівельна, судноремонтна, авіаційна, сталеплавильна промисловість. Первинна обробка каучуку, кави, чаю. Вирощують кокосову пальму, прянощі, тютюн, овочі та фрукти Експорт оргтехніки, телерадіоапаратури, нефтопродуктів. Розвинений іноземний туризм.

Номер слайду 16

Джуронґ Хілл — один з пагорбів міста Полудневий мусонний дощ Протока Сінгапур Нічне місто

Номер слайду 17

Порт Сінгапуру Характерні краєвиди

Номер слайду 18

Один з видів Сінгапуру.

Номер слайду 19

Сінгапур — одна з найбільш парадоксальних і найцікавіших країн світу. Якщо коротко — це «столиця» Азії. У цій державі хочеться жити. Рівень економіки та законодавчої бази — приклад для багатьох розвинених країн світу. Слово «місто-країна» говорить саме про себе. Бути в Азії і не побувати тут — це просто несерйозно. Тому настійно рекомендуємо, якщо не поїхати туди, то грунтовно поцікавитися цікавими фактами про Сінгапур.... 

Номер слайду 20

Завітайте до Сінгапуру!

Номер слайду 21

Джерела інформації http://biog.in.ua/uroku-po-temi-turechchina-mist-mij-yevropoyu-ta-aziyeyu.html https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%96%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%80#/media/File:Singapore_river_04.jpg https://wikiway.com/singapore/ http://cikavo.net/singapur-stolicya-azi%D1%97/

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.7
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
3.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Дякую. Сподобаласт презентація. Використовую.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Жарков Ярослав
    Загальна:
    2.3
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    2.0
  3.  Anastasiz
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
31 січня 2019
Переглядів
54434
Оцінка розробки
3.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку