Презентація до дослідження: Лондон,Берлін,Париж,Київ:схожість та відмінність сучаснго розвитку міст

Про матеріал
Презентація "Лондон,Берлін,Париж,Київ:схожість та відмінність сучасного розвитку міст"має за мету порівняти структуру економіки міст та створення передумов для коригування чинних моделей їх розвитку і визначення ключових векторів її удосконалення кожного міста, у тому числі і Києва. 
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лондон,Берлін,Париж,Київ: схожість та відмінність сучасного розвитку міст Дослідження №5 Спроба порівняти структури економіки міст — столиць європейський держав та визначено основні тенденції  їх  розвитку.

Номер слайду 2

Ключові слова:  місто, валовий регіональний продукт, валова додана вартість, структура економіки за видами економічної Найбільш часто вживаними показниками є валовий регіональний продукт (аналог валового внутрішнього продукту на регіональному рівні) та валова додана вартість (не містить величини чистих податків, що дозволяє абстрагуватися від специфіки національних податкових систем) . Серед часткових – обсяг інвестицій, обсяг реалізованої промислової продукції, оборот роздрібної торгівлі, фінансові результати від діяльності підприємств, загальні обсяги імпорту та експорту, чисельність населення, тощо.  

Номер слайду 3

Вступ Порівняльний аналіз динаміки розвитку економіки столиці України потрібен для отримання оцінок, які дадуть змогу визначити місце Києва в ієрархії інших міст-столиць. Це є важливим елементом інтеграції, розширення можливостей участі міста як у європейських структурах, так і у світовому економічному просторі. Актуалізація вивчення  досвіду розвитку економіки міст світу також обумовлена ще двома причинами. Перша з них пов’язана з розробкою «Стратегії розвитку Києва до 2025 року» (результати  дослідження дозволять сформулювати рекомендації щодо напрямків розвитку господарства  Києва відповідно до наявних світових тенденцій). Друга — можливість порівняльної оцінки економічної міці (основні показники функціонування економіки міст, як-от валовий регіональний продукт та валова додана вартість, характеризують здатність міської економіки задовольняти потреби суспільства).

Номер слайду 4

Велика Британія - Лондон

Номер слайду 5

Вибір базового показника, який виступає результатом попереднього етапу, обумовлює аспекти, у яких проводиться дослідження. Так, порівняльний аналіз економік досліджуваної нами групи міст  рекомендується проводити у трьох аспектах: 1) міжміське порівняння ВДВ за видами економічної діяльності; 2) оцінка динаміки змін у структурі ВДВ; 3) порівняння структури ВДВ міста-столиці та країни. Наприклад, ВДВ  Берліна є більшим у 3,8 рази ніж Києва, Лондона — у 14,3 рази, Парижа — у 23,6 рази, відповідно.

Номер слайду 6

Франція - Париж

Номер слайду 7

8.3 15.2 37.2 16.4 Інші послуги З.1 2.2 7.2 8.9 Охорона здоров`я 3.6 4,3 5.1 6,1 Освіта 33.1 49.3 22.6 34.6 Фінансова діяльність 39.9 19.2 14.2 15.1 Торгівля,транспорт,зв`язок 4.4 4.1 4.2 3.2 Будівництво 7.6 5.7 9.5 15.7 Промисловість Київ Лондон Париж Берлін Вид економічної діяльності Структура валової доданої вартості міст Берліна, Парижа, Лондона, Москви та Києва  за видами економічної діяльності у 2008 р.(ВДВ у%)

Номер слайду 8

Німеччина - Берлін

Номер слайду 9

За результатами проведеного нами аналізу до першої групи було включено: промисловість; виробництво та розподіл електроенергії, газу та води; діяльність готелів та ресторанів; будівництво. При цьому зауважимо, що складові  першої групи є практично однаковими для всіх міст, що були об’єктом аналізу. Певні розбіжності виявлені фінансовій діяльністі (34,6 % у Берліні, 22,6 % у Парижі, 49,3% у Лондоні),  а у– Києві– ця діяльність поступилась своєю першістю торгівлі  — 49,3 % та 39,9 %, відповідно. Результати  аналізу динаміки структури ВДВ за видами економічної діяльності дають підстави стверджувати, що вона для досліджуваної групи міст у цілому є нині усталеною. Характерним для економік цих міст є невпинне  збільшення частки фінансових послуг, що є загальною економічною тенденцією.

Номер слайду 10

Україна - Київ

Номер слайду 11

Особливий інтерес для дослідження економіки міста є порівняння її з економікою країни в цілому. З одного боку, такий аналіз дає змогу оцінити міру впливу найважливіших видів економічної діяльності столичних міст на економіку країни в цілому. З іншого боку —  проявити в економіці міста особливості структури національної економіки. Наведені дані свідчать, що майже всі міста, які досліджувались, забезпечують досить високу частку ВДВ країни: від 18 % ( Київ ) до 28,9 % ( Париж ). Трохи осторонь від міст, які були об’єктом аналізу, опинився  Берлін, що обумовлено впливом історичної особливості:  це місто, як відомо, відносно нещодавно відновилось як столиця Німеччини. Для Києва, як столиці країни перехідної економіки,  характерним є  значний рівень впливу видів економічної діяльності на економіку країни в цілому. Так, Київ є фінансовим центром (34,5 %,), торговельним -28,2 %, адміністративним (16 %). Водночас, на економіку міста значний вплив має торгівля, а вже потім – фінансова діяльність. Цілком очевидно, що економіка міста-столиці віддзеркалює специфіку економіки загалом.

Номер слайду 12

Висновки.  По-перше, валова додана вартість  усіх міст-столиць створюється передовсім у сфері послуг. Разом з тим, в містах-столицях розвинених країн найбільший вплив мають фінансова діяльність і операції з нерухомістю, а в Києві — торгівля. По-друге, структура економіки столиць є усталеною.  По-третє, економіка міста-столиці справляє істотний вплив на  економіку країни в цілому, забезпечуючи близько 20 % ВДВ країни. Повторимо, що дана тенденція характерна для всіх досліджуваних міст, крім Берліна. По-четверте, усі столиці є адміністративними, фінансовими та торговельними центрами своїх держав. Одночасно структурні домінанти економіки міста-столиці  віддзеркалюють спеціалізацію економіки країни загалом. Отже, порівняння структури економіки міст створює передумови для коригування чинних моделей їх розвитку і визначення ключових векторів її удосконалення кожного міста, у тому числі і Києва. 

Номер слайду 13

Останнім часом Україна стала досить популярним туристичним напрямком, незважаючи на ситуацію на Сході нашої країни. Іноземці захоплюються єднанню і силі українського народу, нашому духу революції і поспішають особисто ознайомитися з Україною. Популярний американський тревел-блогер Дрю Бінські поділився на своєму сайті враженнями про Київ, який, за його словами, увійшов в його особистий рейтинг ТОП-3 кращих європейських столиць. Україна – найдешевша країна Європи. Відповідно, Київ – найдешевше місто з європейських столиць, в яких вдалося побувати молодій людині. Наприклад, метро коштує всього 4 грн, а за прийом їжі він ні разу не платив більше 5$, і зауважив, що готують в Україні дуже смачно. Таксі по місту коштує не більше 3$, і водій навряд чи обдурить іноземного туриста. Блогер визначив 10 найголовніших причин, через які варто приїхати до Києва:

Номер слайду 14

Доступність. Дивовижні будівлі Жваве нічне життя Відкриті люди Батьківщина-мати Торгівля під землею Кафе "на колесах" Чистота Старе і нове Красиві дівчата

Номер слайду 15

Джерела інформації http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1821  Регіони України : Стат. зб.  2008 : у 2 т. / за ред. О.Г. Осауленко. — К. : Держкомстат України, 2009. 2. Сайт Національного інституту статистичних та економічних досліджень Франції  [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://www.insee.fr 3. Сайт Статистичної служби федерального уряду Німеччини [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://www.statictik-portal.de 4. Сайт Управління національної статистики Великобританії [Електронний ресурс]. — Режим доступу :  http://www.ons.gov.uk https://nv.ua/ukr/opinion/chim-kijiv-vidriznjajetsja-vid-jevropi-92781.html http://www.myshared.ru/slide/1253305/ https://travel.tochka.net/ua/10147-kiev-glazami-inostrantsa-bloger-nazval-10-prichin-dlya-vizita-v-stolitsu-ukrainy/

ppt
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
30 січня 2019
Переглядів
15887
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку