Презентація до екологічного проєкту "омела біла-шкода чи користь "

Про матеріал
Презентація -звіт містить матеріал для уроку біології 6 клас під час вивчення теми"Паразити на напів-паразити серед рослин". Матеріал був використаний для захисту науково-дослідницької роботи з теми :"Омела біла-шкода чи користь "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України. Невгодівська філія ОЗО”Овруцька гімназія ім. Малишка”Омела біла: шкода чи користь ? Розповсюдження омели білої на території сіл Невгоди, Веселівка, В. Фосня. Автор: Мошківська Надія Вікторівна – учениця 9 класу Невгодівської філії ОЗО «Овруцька гімназія ім. Малишка » Педагогічний керівник: Зубрійчук Ольга Михайлівна – вчитель біології Невгодівської філії ОЗО «Овруцька гімназія ім. Малишка »

Номер слайду 2

Мета роботи :з’ясувати характер та ступінь ураження омелою білою насаджень у селах Невгоди, Веселівка , В. Фосня ;  Для досягнення даної мети нами були виділені наступні завдання:1. Здійснити теоретичний аналіз зібраної інформації про омелу білу.2. Встановити динаміку поширення омели білої з 2018 по 2019 рік;3. Визначити кількість заражених дерев омелою в селах Невгоди, Веселівка, В. Фосня ; 4. З’ясувати видовий склад дерев заражених омелою та ступінь ураження дерев;5. Скласти рекомендації «Методи боротьби з напівпаразитом — омелою білою»

Номер слайду 3

Об'єкт досліджень:територія сіл Невгоди , Веселівка ,В. Фосня та Омела біла (Viscum album L. рід. Viscaceae) . Предмет дослідження: є зелені насадження сіл та рослина-напівпаразит омела біла.

Номер слайду 4

Новизна роботи: полягає у дослідженні дерев на наявність та вплив омели білої. Значення роботи: отримані результати досліджень можуть бути використані будь-якою людиною, яка знайома з цією проблемою; на уроках біології, екології, медицини, а також на факультативах з відповідних тем та на виховних годинах, як додаткова інформація

Номер слайду 5

Методи дослідження: теоретичні: аналіз, узагальнення, порівняння, класифікація, систематизація; емпіричні: спостереження, опис, підрахунок; методи обробки даних: фотографування, метод графічних зображень. Практичне значення одержаних результатів: отримані дані дають можливість оцінити стан зелених насаджень селищ, які перебувають у не найкращих станах

Номер слайду 6

Часом на деяких деревах можна спостерігати незвичайні і дуже симпатичні прикраси – на них ростуть інші рослини сферичної форми, вкриті білими ягодами. Мало хто знає, що омела – такий кущ-паразит, який може існувати виключно подібним чином, адже він живиться соком свого донора. Загальна характеристика омели білої

Номер слайду 7

Факти про омелу білу. Омела біла – це багаторічна напівпаразитна рослина. Багаторічний кущик (20 – 60см заввишки), здебільш кулястої форми (20 – 120 см у діаметрі) з вилчасторозгалуженими, голими, зеленувато-жовтими, дерев’янистими гілками. У березні-квітні на омелі розпускаються непримітні зеленувато-жовті квіточки. Плоди – білі ягодоподібні кульки, достигають у вересні-жовтні і залишаються на гілках до січня.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Легенда та традиції пов’язані з омелою білою. Згідно з легендою, однієї суворої зими, дерева, змучені від лютого морозу, попросили допомоги у Бога, і той спустив їм з неба вічнозелені кущі омели. У англійців існує традиція, зустрічаючи Різдво, цілуватися під гіллям омели, щоб у Новому році було щастя. Почалося ж усе з друїдів, жерців древніх кельтів, які обожнювали омелу білу, яка росла на дубі, і вірили, що вона зцілює від недуг. В давнину існувало повір'я, що насіння омели падає з небес на стрілах блискавок. А ще існував звичай - в дні зимового сонцестояння для примноження багатства в будинку, треба було викопати омелу і поцілувати її корінь. У Скандинавських країнах омела є головним героєм новорічного свята. Її гілочки зазвичай покривають червоною і «срібною» фарбою, підвішують до них стилізовані зображення двох сердець і прикрашають стрічками.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Хімічний склад омели. Хімічний склад омели складний, виявлено багато складових частини, але діючих речовини не встановлено. З рослини виділяється біла аморфна речовина, вісцин , що складається з великої кількості амінокислот і сахарів, р-віскол, а-віскол, вісцерін, олеанолова і урсолова кислоти, а також лектин та холін і його похідні (ацетилхолін, пропілегілхолін); крім того, знайдені аміни, спирти , жирні масла, вітамін С, каротин, смолисті речовини та ін.

Номер слайду 12

Агенти розповсюдження омели

Номер слайду 13

Омела біла:шкода чи користь?Корисні властивостіНародна медицина. Фармакологія. Магічні і ритуальні обряди. Домашній оберіг. Лікування хвороб. Позитивний вплив на психічний і фізичний стан людини. Підвищення плодючості худоби. Зцілення від виразок і епілепсіїНейтралізує злоякісні новоутворенняЇжа для птахів. Засіб для схуднення

Номер слайду 14

Омела біла:шкода чи користь. Негативний вплив. Пошкодження деревини= відмирання дерева. Зловживання омелою = отруєння організму. Напівпаразит. Втрата довговічностіНеправильне використання = важка інтоксикація Суховерхість

Номер слайду 15

Омела – витончена рослина, з якою пов'язано безліч різдвяних традицій, одна з яких – це поцілунок під підвішеною гілочкою омели. Ця оригінальна традиція бере свій початок в давньоскандинавській міфології, де омела була в підпорядкуванні Фрейї – богині любові, краси і родючості. Вважається, що омела розкриває свої магічні властивості саме під Різдво, приносячи в дім здоров'я, любов і достаток. Напередодні Різдва гілочками омели прикрашають вхід у будинок, декорують освітлювальні прилади та різдвяні вінки і також використовують в сервіруванні святкового столу. У природі омела живее або ж краще сказати - паразитує на гілках дерев і чагарників, де розростається в кущі кулястої форми і бере вологу і поживні речовини з дерева, на якому вона росте.

Номер слайду 16

Мої дослідженння. ТЕМА: ВИЗНАЧЕННЯ СТУПЕНЯ УРАЖЕННЯ ОМЕЛОЮ БІЛОЮ ДЕРЕВЯНИСТИХ РОСЛИН В СЕЛАХ : Невгоди ; Веселівка;В. Фосня. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬВивчивши літературні джерела з цього питання, ми розглянули 5- бальну шкалу оцінки деревних рослин, вражених омелою, яку запропонували С.І. Кузнєцов, Ф. М. Левон, Ю. А. Клименко, В. Ф. Пилипчук М.І. Шумик [1]: 5 балів - непошкоджені; 4 бали - мало пошкоджені (дерева, крона яких вражена не більше ніж на 20-­25 % - до 5 шт.; 3 бали – середньої пошкоджуваності (дерева, крона яких вражена на 30-­50 % - від 6 до 15 шт.; 2 бали - сильно пошкоджені (дерева, крона яких враженавід 60 до 80 % - від 16 до 24 шт.; 1 бал - дуже сильно пошкоджені (дерева, крона яких вражена від 90 до 100 % - 25 і більше шт.

Номер слайду 17

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ Вивчивши літературні джерела з цього питання, ми розглянули 5- бальну шкалу оцінки деревних рослин, вражених омелою, яку запропонували С.І. Кузнєцов, Ф. М. Левон, Ю. А. Клименко, В. Ф. Пилипчук М.І. Шумик [1]: 5 балів - непошкоджені; 4 бали - мало пошкоджені (дерева, крона яких вражена не більше ніж на 20-­25 % - до 5 шт.; 3 бали – середньої пошкоджуваності (дерева, крона яких вражена на 30-­50 % - від 6 до 15 шт.; 2 бали - сильно пошкоджені (дерева, крона яких враженавід 60 до 80 % - від 16 до 24 шт.; 1 бал - дуже сильно пошкоджені (дерева, крона яких вражена від 90 до 100 % - 25 і більше шт.

Номер слайду 18

5 бальна шкала оцінки вражених рослин

Номер слайду 19

Рекомендації «Методи боротьби з напівпаразитом — омелою білою»: Зрізати омелу для годівлі свійських тварин; Використовувати молоді гілочки, листя, ягоди в народній медицині;Гілку, на якій прижилася омела, вирізати на 50 сантиметрів нижче, ніж це прикріплення, і потім — до тих пір поки не буде знищено її корінця;Постійно інформувати міську раду про стан деревних насаджень, з метою ліквідації напівпаразита.

Номер слайду 20

№ з/п. Назва виду. Ступінь ураження1. Береза бородавчаста+++2. Тополя біла+++3. Горобина звичайна+++4. Липа серцевидна+++5 Яблуня домашня++6 Верба біла++7 Біла акація++8 Граб звичайний+9 Вишня звичайна+10 Горіх волоський+11 Груша звичайна+12 Слива розлога+13 Робінія звичайна+14 Біла акація+15 Бузок звичайний+16 Ясен звичайний+Примітка:(+++)-високий ступінь ураження;(++)-середній ступінь ураження ;(+)-низький ступінь ураження. Видовий спектр деревних рослин уражених омелою білою

Номер слайду 21

Назва дерев. Кількість обстежених дерев. Кількість зараженихдерев. Кількість кущів омелиІнтенсивність зараження (кількість кущиків омели білої на одному дереві)Береза бородавчаста44918від 5 до 25 Яблуня домашня15---Верба ламка3- -Вишня звичайна19- -Горобина звичайна213від 1 до 5 Тополя біла112від 1 до 5 Липа серцевидна41- Робінія звичайна7- Горіх волоський2- Груша звичайна1- від 3 до 5 Ялина звичайна4- -Всього1801120 Таблиця 2. Додаток Б. Поширення омели білої ділянка №1с. Невгоди «Шкільний садок» .

Номер слайду 22

Назва дерев. Кількість обстежених дерев. Кількість зараженихдерев. Кількість кущів омелиІнтенсивність зараження (кількість кущиків омели білої на одному дереві)Береза бородавчаста3312від 1 до 10 Верба біла1- -Клен звичайний1 -Дуб звичайний5- -Ялина звичайна3- -Тополя біла112від 1 до 5 Липа серцевидна222 Біла акація1--Бузок звичайний2- Граб звичайний1- -Ясен звичайний1- -Осика тремтяча1 Всього5246 Таблиця 3 . Додаток В. Поширення омели білої ділянка №2 с. Невгоди «Сільська рада» .

Номер слайду 23

Назва дерев. Кількість обстежених дерев. Кількість зараженихдерев. Кількість кущів омелиІнтенсивність зараження (кількість кущиків омели білої на одному дереві)Береза бородавчаста505 Від 20від 5 до 25 Верба ламка3--Тополя біла80825від 1 до 5 Робінія звичайна7-Ясен звичайний1521 Всього15515 Назва дерев. Кількість обстежених дерев. Кількість зараженихдерев. Кількість кущів омелиІнтенсивність зараження (кількість кущиків омели білої на одному дереві)Береза бородавчаста209 Від1-5, 5-20від 5 до 25 Верба ламка3---Тополя біла802025від 50 до 100 Яблуня звичайна3331-5 Всього10732 Таблиця 4 . Додаток Д. Поширення омели білої ділянка №4 вздовж доріг с. Веселівка . Таблиця 5 . Додаток Г. Поширення омели білої ділянка №3 вздовж доріг с. В. Фосня.

Номер слайду 24

Назва дерев. Кількість обстежених дерев. Кількість зараженихдерев% пошкодження. Береза бородавчаста1472416,3%Яблуня домашня18316,6%Верба ламка10-Вишня звичайна19-Горобина звичайна2150%Тополя біла1623018,5%Липа серцевидна432 Робінія звичайна14-Горіх волоський2-Груша звичайна1-Ялина звичайна7-Біла акація1 Бузок звичайний2 Граб звичайний1 Ясен звичайний16212,5%Осика тремтяча1 Всього4466213,9 Вихідні дані статистичного аналізу дерев-живителів омели-білої.

Номер слайду 25

Омелою уражуються такі домінуючі породи деревних рослин, як : горобина звичайна, тополя біла,ясен звичайний ,береза бородавчаста,яблуня домашня, при цьому ступінь ураження рослини залежить від твердості деревини, висоти дерева, форми крони та інших факторів. Стійкість листяних порід до ураження омелою, ймовірно, пов’язана не лише з вмістом фенольних сполук у тканинах рослини – потенційного живителя, а й з швидкістю їх накопичення у відповідь на ураження омелою. Вивчення активності пектолітичних властивостей омели білої на різних рослинах виявило розбіжності у ній, при цьому найвища активність спостерігалась у найбільш уражуваного виду – горобини, тополі, а найменша – у стійкого до неї дубу. Цікаво і те, що омела паразитує в більшості на старих деревах, в той час, як на молодих насадженнях їх мало. Також було помічено, що в лісах та лісосмугах,садах та парках віддалених від автодоріг омели менше. На мою думку, вихлопні гази, які виділяють автомобілі, позитивно впливають на її поширення. Розроблено 5 –ти бальну шкалу оцінки ступеня пошкодження стовбура та скелетних гілок. Агентами розповсюдження у межах ареалу є переважно такі види птахів:омелюх звичайний та дрізд –омелюх. Визначено ступінь та відсоток пошкодження омелою білою деревних рослин на досліджуваній території.

Номер слайду 26

Як метод профілактики ,омелу зрізають, щойно вона з`являється на дереві, щоб зменшити будь-який вплив на рослину і плоди та попередити зараження інших дерев . Поки що це єдиний доступний всім спосіб боротьби з цим напівпаразитом. Оскільки омела є цінним лікарським засобом, можна збирати її як лікарську сировину, але робити ліки з омели в домашніх умовах не бажано. Пропозиції

Номер слайду 27

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Інкл
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
740
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку