Презентація до екологічного проекту "Пластикові пакети - недооцінена проблема сьогодення"

Про матеріал

Одним з етапів екологічної олімпіади в 10-11 класах є написання та захист екологічного проекту. Пропоную вашій увазі один з таких проектів та презентацію до нього. Інші мої проекти за посиланням https://naurok.com.ua/profile/923/biblioteka

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пластикові пакети – недооцінена проблема сьогодення. Альтернативи пластиковим пакетам. Утилізація та застосування використаних пакетів

Номер слайду 2

Мета моєї роботи: привернути увагу до проблеми забруднення середовища пластиковими пакетами. Завдання : • дослідити проблему забруднення навколишнього середовища пластиковими пакетами;• з′ясувати, як вирішується дана проблема у світі;• виробити рекомендації щодо зменшення забруднення; винайти шляхи застосування використаних пакетиків. Об’єкт дослідження: пластикові пакети. Предмет дослідження: вплив пластикових пакетиків на довкілля.

Номер слайду 3

Актуальність теми. Наша цивілізація – це цивілізація сміття. Ще 100 років тому практично все побутове сміття з часом розкладалось та спричиняло мінімальний вплив на навколишній світ. Зовсім інша справа – зараз. Кожен українець щороку викидає 300-400 кг сміття! Пластикові пакети складають до 6% всіх відходів.

Номер слайду 4

В навколишньому середовищі викинуті пакети розкладаються від 100 до 400 років в залежності від типу поліетилену, який використаний для їх виробництва. При цьому вивільняється ряд токсичних речовин.

Номер слайду 5

4 трильйони пакетів в рік використовується в світі. Вони вбивають 1 млн птахів; 100 тисяч морських ссавців і незліченні косяки риб

Номер слайду 6

Четверта частина водної поверхні покрита плаваючим пластиковим сміттям

Номер слайду 7

Щорічно від пластикових кульків вмирають більше 100 тисяч китів, тюленів, черепах

Номер слайду 8

Факти про пластикові пакети, які повинен знати кожен1. 160 000 пластикових пакетів використовуються в світі щосекунди.2. 5 трильйонів пакетів виробляється на рік. Складені поряд вони можуть огорнути планету сім разів.3. Так звана Велика тихоокеанська сміттєва пляма складається більшою частиною саме з пластику.4. У 2008 році на березі океану в Каліфорнії в шлунку мертвого кита знайшли близько 22 кг пластику.5. Пластиковий пакет забруднює середовище, коли починає розпадатися. Його мікрочастинки просочуватимуться в ґрунт/воду, несучи отруту для рослин, мікроорганізмів. 6. Загальна маса пластикових відходів на півночі Тихого Океану перевищує масу планктону в 6 разів.

Номер слайду 9

Вирішення проблеми В світі існують такі основні напрямки вирішення проблеми використання пластикових пакетів: сортування сміття, обмеження використання, утилізація, використання біорозчинного поліетилену,Використання паперових пакетів, екосумок.

Номер слайду 10

Мої поради,як використовувати й утилізовувати пакети з меншою шкодою для довкілля 1) Не беріть зайвий кульок.2) Повторно використовуйте існуючі кульки.3) Використовуйте багаторазову тару.4) Утилізовуйте правильно!Якщо викидаєте кульки – зав’яжіть їх в клубочок або зав’яжіть декілька вузликів – так вони не будуть так легко розноситись вітром. А ще краще – збирайте використані пакети у пластикові пляшки. Їх туди поміщається дуже багато!

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Дослідження. Протягом місяця я підраховувала кількість пакетів, які з продуктами харчування та іншими товарами потрапляли додому. В середньому, щодня надходило близько 5 пакетиків. Всі пакети, які виходили із вжитку і раніше викидалися у сміття, я почала збирати у пластикову пляшку. У пляшку місткістю 1,5 літра увійшло 103 пакетики. Наповнення сміттєвого кошика значно сповільнилось, тому що викинуті у нього пластикові пакети утримують повітря, тому займають більший об′єм.

Номер слайду 13

Дослідження

Номер слайду 14

Дослідження. Середній розмір пакета 20 на 25 см. Тобто 20 пакетиків вкриють 1 м2 поверхні. А пакетики з пляшки закриють площу понад 5 м2.

Номер слайду 15

Уявіть собі, яка ж кількість використаних пакетів у масштабах України! Це ж справжня екологічна катастрофа!У нашому селі проживає близько 350 сімей. Кожна сім′я, так само, використовує по 5 пакетиків щодня, 150 – щомісяця. А це – 7, 5 метрів квадратних. А 350 сімей використає за місяць 52500 пакетів, якими можна вкрити 2625 м2.

Номер слайду 16

Я звертаюся до всіх, щоб ви поширювали дану ідею і приєдналися до експерименту! Якщо кожна сім′я буде складати використані пакети у пластикові пляшки, тому що є шанс, що вони будуть перероблені, то значна територія України звільниться від такого виду забруднення.

Номер слайду 17

Підсумок. Метою моєї роботи було привернути увагу до проблеми забруднення середовища пластиковими пакетами. Дослідивши дану проблему, з′ясувавши, як вона вирішується у світі, я намагалася виробити власні рекомендації щодо зменшення забруднення. Основною моєю рекомендацією було пакувати використані пакети у пластикові пляшки та здавати останні на переробку. Також рекомендую застосовувати використані пакетики на своїх присадибних ділянках для тимчасового зберігання овочів і зерна; для поливу. Обрізками пакетів можна покривати землю під плодово-ягідними культурами.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яковенко Оксана Петрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
4 лютого 2018
Переглядів
9766
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку