Презентація до інтегрованого уроку "Отруйність етилового спирту"

Про матеріал
Презентація підготовлена до інтегрованого уроку з біології та хімії "Отруйність етилового спирту, його згубна дія на організм людини. Профілактика алкоголізму".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтегрований урок з біології та хімії за темою«Отруйність етилового спирту, його згубна дія на організм людини. Профілактика алкоголізму»

Номер слайду 2

Мета:поглибити знання учнів про токсичну дію етилового на організм людини; розглянути механізм дії спирту на клітини, органи і системи організму людини; з'ясувати причини отруйності етилового спирту.розвивати логічне мислення, вміння робити висновки, виховувати в учнів негативне ставлення до вживання алкогольних напоїв, бажання вести здоровий спосіб життя  

Номер слайду 3

Епіграф  «Алкоголь набагато більше горя завдає, ніж радості всьому людству, хоча його вживають саме задля радості. Скільки талановитих людейзагинуло через нього !» І. П. Павлов

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1. Історія виготовлення спирту. Про п’янкi властивостi спиртних напоїв люди дiзналися не менш, як за 8000 рокiв до н.е. Папуаси Нової Гвинеї, не вмiли ще добувати вогонь, але вже знали прийоми приготування хмiльних напоїв. Чистий спирт почали добувати у VI-VII столiттях араби й назвали «аl kohol», що означав «одурманюючий». Першу пляшку горiлки виготовив араб Рагез у 860 році.

Номер слайду 6

2. Історія боротьби з пияцтвом. У стародавнiй Грецiї дозволяли пити вино розбавлене водою. У Спартi забороняли пити вино знатi держави. В Афiнах службових осiб, якi напилися, перший раз наказували великим штрафом, а при повтореннi – смертю. У Стародавнiй Iндії служителiв культу, звинувачених у пияцтвi примушували пити кипляче вино доти, доки не наставала смерть. За Петра I в Росiї п’яницям вiшали на шию важку чавунну медаль «За пияцтво» й саджали до в’язницi.

Номер слайду 7

3. Біологічні основи алкоголізму. Шкідливий вплив алкоголю на живі організми. Це безбарвна рухлива рідина, пекуча на дотик, з різким запахом. T кип = 78,39 С, замерзає за – 114,5 °С. Змішується в будь-яких пропорціях з водою, спиртами, ефірами, гліцерином, бензином та іншими органічними розчинниками. Горить блакитним полум’ям. Етиловий спирт є потужним зовнішнім антисептиком і надійним консервантом.

Номер слайду 8

Білок яйця без спирту Білок після додавання спирту денатурація білків, тобто руйнування їхньої структури

Номер слайду 9

Перший день експериментувода15% розчин спирту

Номер слайду 10

Другий день експериментувода15% розчин спирту

Номер слайду 11

Третій день експериментувода15% розчин спирту

Номер слайду 12

Четвертий день експериментувода15% розчин спирту

Номер слайду 13

П’ятий день експериментувода15% розчин спирту

Номер слайду 14

Усім відомо, що в етиловому спирті десятиліттями зберігаються біологічні структури (шматочки тканин, органи). Це можливо тільки тому, що всі процеси життєдіяльності в спирті припиняються.

Номер слайду 15

С2 Н5 ОН → CH3-COН → Етанол Ацетальдегід → CH3-CООН → СO2 + Н2 O Оцтова кислота Кінцеві продукти розпаду 

Номер слайду 16

Алкоголю в крові 0,025 % /приблизно 200 мл пива/ посилення серцебиття,розширення судин,зниження тиску,зростання апетиту.

Номер слайду 17

Алкоголю в крові 0,05 % /400 мл пива або 150 мл вина/штучне зростання настрою,надлишкова балакучість, пожвавлення, послаблення уваги, втрата контролю над учинками.  Алкоголь впливає на центри кори, що керують поведінкою.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Хімія отруєння :4) Рівень алкоголю в крові 0,15 % /1200 мл пива або 450 мл вина , або 135 мл водки/. Порушується дія підкоркових рухових центрів. Спостерігається втрата контролю над м'язами. 5) Рівень алкоголю в крові 0,3 % /2400 мл пива або 900 мл вина , або 270 мл водки/. Уражаються підкоркові центри, що підтримують тонус мозкової орієнтації. Відбувається втрата орієнтації, втрата свідомості.  6) Увага! Коли рівень алкоголю в крові становить 0,5 %/450 мл водки/ вражаються центри довгастого мозку, що контролюють життєво важливі функції. Це може призвести до паралічу дихання, а отже і до смерті. Смертельна доза чистого (100%) алкоголю залежить від маси тіла: для грудних дітей 5-15 гр., для дітей 50-100 гр., для дорослих – 200-500 гр.1) Рівень алкоголю в крові 0,025 % /приблизно 200 мл пива/ - посилення серцебиття, розширення судин, зниження тиску, зростання апетиту. 2) Рівень алкоголю в крові 0,05 % /400 мл пива або 150 мл вина/ Алкоголь впливає на центри кори, що керують поведінкою. Відзначається штучне зростання настрою, надлишкова балакучість, пожвавлення, послаблення уваги, втрата контролю над учинками.  3) Рівень алкоголю в крові становить 0,1 % /800 мл пива або 300 мл вина, або 90 мл водки/. Алкоголь впливає на підкоркові центри захоплень. Спостерігається зміна емоційного сприйняття, порушення поведінки.  

Номер слайду 20

4. Алкоголь і потомство. Найзгубніше алкоголь впливає на потомство. Ще на початку століття німецький лікар Крепелін писав, що коли пияцтво пошириться серед жінок, то нащадкам загрожує цілковита загибель. В алкоголикiв вiдбуваються частковi змiни в хромосомному наборi, статевi клiтини стають неповноцiнними, при заплiдненнi з них формується неповноцiнний зародок, що веде до народження хворих дiтей. Дiти можуть народжуватися з такими вадами як: розщiплена верхня губа (заяча губа), незарощене верхнє пiднебiння (вовча паща), вадами серця, недорозвиненими кiнцiвками або змiнами в iнших органах.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Із 100 досліджених дітей з алкогольним синдромом плоду у віці 6 – 10 років навчалися :17% - у загальноосвітніх школах ( лише 17 дітей )52% - у школах для розумово відсталих ( 52 дітей )20% - у спеціалізованих центрах для дітей – інвалідів ( 20 дітей )11% - взагалі не здатні до навчання ( 11 дітей )

Номер слайду 36

Зроби свій вибір…

pptx
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
375
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку