Презентація до інтегрованого уроку з фізики та хімії для учнів 7 класу на тему "Вода- джерело життя"

Про матеріал

Дана розробка-презентація знайомить учнів 7 класу на науковому рівні з одним із джерелом життя -водою.Надаються фізичні та хімічні властивості води. показана роль води в житті люде, тварин і всього живого на Землі. Розробка буде в пригоді як вчителям так і учням для самостійного знайомства з водою.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вода – джерело життя

Номер слайду 2

”...Вода! У тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя, ти – саме життя... Ти найбільше багатство на світі…” Антуан Сент-Екзюпері

Номер слайду 3

Воду завжди вважали джерелом усього живого. Вона слугувала середовищем, в якому в процесі довготривалої еволюції на нашій планеті розвивалися рослини й тварини. Встановився нерозривний зв'язок людини з водою, оскільки вода є постійним учасником біохімічних процесів, що відбуваються в живих організмах. Саме завдяки цій властивості вона стала «носієм життя».

Номер слайду 4

Назва Вода Формула Н2O Густина 998,2 кг/м3 (при 20 °C) Tплавлення Tкипіння Питома вага 9790 H/м3 Молекулярна маса 18,01528 а.о.м. Теплопровідність 0,56 Вт/м·°C (при 0 °C) Питома теплоємність 4200 Дж/(кг·°C) Динамічна в'язкість 0,00101 Па·с (при 20 °C) Кінематична в'язкість 0,01012 см2/с (при 20 °C) Вода, Н2O — прозора рідина без запаху, смаку і кольору; оксид водню. Молекула води складається з одного атома оксигену і двох атомів гідрогену. Атоми гідрогену розташовані в молекулі так, що напрямки до них утворюють кут 104,45 із вершиною в центрі атома оксигену.

Номер слайду 5

Фізичні властивості Чиста вода - безбарвна прозора рідина, без запаху і смаку. При 0°С вона замерзає і перетворюється у лід, а при 100°С і нормальному атмосферному тиску кипить, перетворюючись у пару. В газоподібному стані вода існує і при нижчій температурі, навіть нижче 0°С. Тому лід і сніг теж поступово випаровуються. Вода характеризується великою питомою теплоємністю, що дорівнює за означенням калорії 1 кал/г-град.

Номер слайду 6

У рідкому стані практично не стискається, у замерзлому стані розширюється на 1/11 від свого об'єму. Найбільшу густину вода має при +4°С. Масу 1 см3 чистої води при цій температурі прийняли за одиницю і назвали грамом (сучасне визначення грама основане на точнішому еталоні). На відміну від інших рідин вода при охолодженні від + 4 до 0°С розширюється. Тому лід легший від води (на 8%) і не тоне в ній. Завдяки цьому, а також малій теплопровідності шар льоду захищає глибокі водойми від промерзання до дна і цим забезпечується у них життя. Потрійна точка води, тобто умови при яких одночасно у рівноважному стані можуть співіснувати вода, лід та пара, реалізується при температурі 0.01 oC і тиску 611.73 Па .

Номер слайду 7

Водою вкрито близько 4/5 поверхні земної кулі (океани, моря, озера, річки). Значні її кількості у вигляді льоду і снігу вкривають високі гори і величезні простори Арктики і Антарктики. Багато води в атмосфері повітря — пара, туман і хмари. Значні кількості води містяться і в земній корі у вигляді підземних вод. У природі вода перебуває не тільки у вільному стані, а і в хімічно зв'язаному. Вода входить до складу багатьох гірських порід і всіх рослинних і тваринних організмів. На воду припадає близько 60% маси тварин і до 80% маси риб. У деяких рослинах вміст води іноді перевищує 90% їхньої маси. Більшість запасів води на Землі знаходяться в морях і океанах, прісна вода становить менше 1%. Вода належить до найбільш поширених речовин у природі.

Номер слайду 8

Світові резерви води Загальна кількість води на поверхні Землі складає 1,39*1018 т. Близько 1/60 частини загального запасу містяться в льодовиках Антарктики, Антарктиди та високогірних районів; близько 1/120 частини – підземні води; 1/13000 частина – доступні для використання прісні води в річках, озерах, болотах і водоймищах; 1/100000 частина – атмосферна волога. Запас прісної води розподіляються нерівномірно. На долю дев’яти країн, у т. ч. Росії, Канади, США, припадає 60% світових запасів прісної води. За визначенням Європейської економічної комісії ООН не забезпеченою водою вважається країна, водні ресурси якої не перевищують 1,5 тис. куб. м. на одного мешканця. В Україні в посушливі роки на одного мешканця припадає 0,67 тис. куб. м. річкового стоку. Саме річковий стік складає основну частину загального фонду води. Навіть з урахування природних водойм, водосховищ і підземних вод Україна за запасами доступної для використання води належить до малозабезпечених країн.

Номер слайду 9

Очищення природної води Природна вода ніколи не буває цілковито чистою. У ній завжди містяться розчинені речовини, а інколи й нерозчинні домішки. Найчистішою є дощова і снігова вода. Але й дощова вода містить близько 0,003% розчинених мінеральних речовин, які перебувають в повітрі у вигляді пилу і вимиваються дощем. Падаючи на землю, дощова і снігова вода частково стікає в річки, а частково просочується у ґрунт і утворює так звані підземні води. Попутно вона розчиняє різні речовини. Річкові води містять близько 0,05% розчинених речовин, а підземні (джерельна, колодязна тощо) — до 0,1% і більше. Усі природні води, що містять до 0,1% розчинених солей, називають прісними. Коли розчинених речовин більше від 0,1%, воду називають солоною.

Номер слайду 10

Роль води в природі і житті людини У природі вода відіграє надзвичайно важливу роль. Випаровуючись, вода переноситься на величезні віддалі і там випадає у вигляді дощу і снігу. Вологість повітря і кількість атмосферних опадів є найважливішими факторами, що регулюють клімат і погоду. Вода є також одним з найважливіших геологічних факторів, що змінює зовнішній вид земної поверхні, розмиваючи гори і утворюючи долини. Вона руйнує гірські породи не тільки механічно, а й хімічно, реагуючи з ними з утворенням інших речовин. Вода має величезне значення в житті людини, тварин і рослин. Вона потрібна рослинам для розчинення поживних речовин ґрунту. Нестача води у ґрунті призводить до погіршення живлення рослин і зниження врожаю сільськогосподарських культур. Тому для забезпечення у ґрунті води здійснюють цілий комплекс агрохімічних заходів. Усі процеси травлення і засвоєння їжі людиною і тваринами відбуваються у водному середовищі. Надмірна втрата води організмом (до 10 — 20 %) може призвести до загибелі. Щоденна потреба дорослої людини у воді становить 2,5—4 дм3. Вода є одним з шести основних харчових елементів здорового харчування людини поряд з вуглеводами, білками, жирами, вітамінами і мінералами.

Номер слайду 11

Шкодочинність та небезпека води Шкідливою дією вод є: наслідки повені, що призвели до затоплення і підтоплення земель та населених пунктів; руйнування берегів, захисних дамб та інших споруд; заболочення, підтоплення і засолення земель, спричинені підвищенням рівня ґрунтових вод внаслідок ненормованої подачі води під час зрошення, витікання води з водопровідно-каналізаційних систем та перекриття потоків підземних вод при розміщенні великих промислових та інших споруд; осушення земель, зумовлене забором підземних вод в кількості, що перевищує встановлені обсяги відбору води; забруднення (засолення) земель в районах видобування корисних копалин, а також після закінчення експлуатації родовищ та їх консервації; ерозія ґрунтів, утворення ярів, зсувів і селей.

Номер слайду 12

Під час проектування водогосподарських та інших об'єктів повинна враховуватися можлива шкідлива дія вод, а під час експлуатації цих об'єктів — вживатися заходи щодо її запобігання, а саме: залуження та створення лісонасаджень на прибережних захисних смугах, схилах, балках та ярах; будівництво протиерозійних гідротехнічних споруд, земляних валів, водоскидів, захисних дамб, водосховищ-регуляторів; спорудження дренажу; укріплення берегів тощо.

Номер слайду 13

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клепікова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 2. Початкові відомості про будові речовин. Молекули. Атоми
Додано
2 травня 2018
Переглядів
2250
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку