Презентація до інтегрованого заняття гуртка "Материк, на якому ми живемо"

Про матеріал
Презентація до інтегрованого заняття гуртка "Lego-конструювання" з предметом "Я досліджую світ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАТЕРИК, НА ЯКОМУ МИ ЖИВЕМО Підготувала керівник гуртка «Lego-конструювання» Оксана Маркіна

Номер слайду 2

ЯК НАЗИВАЄТЬСЯ НАЙБІЛЬШИЙ МАТЕРИК ЗЕМЛІ?

Номер слайду 3

Євразія Найбільший материк Землі називається - Євразія

Номер слайду 4

З ЯКИХ ДВОХ ЧАСТИН ВІН СКЛАДАЄТЬСЯ?

Номер слайду 5

Він складається з двох частин світу: Європи та АзіїЄвропа. Азія

Номер слайду 6

ЯКІ ОКЕАНИ ОМИВАЮТЬ ЄВРАЗІЮ?

Номер слайду 7

Північний Льодовитий океан Т и х и й о к е а н Індійський океан Атлантичний океан. МАТЕРИК ЄВРАЗІЯ ОМИВАЄТЬСЯ ЧОТИРМА ОКЕАНАМИ:

Номер слайду 8

НА ЯКОМУ МАТЕРИКУ РОЗТАШОВАНА НАША УКРАЇНА?

Номер слайду 9

Держава Україна розташована у західній частині Євразії

Номер слайду 10

ЯК НАЗИВАЄТЬСЯ НАЙВИЩА ГОРА СВІТУ?

Номер слайду 11

Найвища точка материка і земної кулі — гора ЕВЕРЕСТ (Джомолунгма) заввишки 8850м

Номер слайду 12

В ЯКИХ ПРИРОДНИХ ЗОНАХ РОЗТАШОВАНО ЦЕЙ МАТЕРИК?

Номер слайду 13

Євразія – єдиний материк, розташований у всіх природних зонах: арктичні пустелі, тундра, тайга, мішані та листяні ліси, лісостеп та степ, пустелі, вологі тропічні ліси.

Номер слайду 14

АРКТИЧНІ ПУСТЕЛІ

Номер слайду 15

ТУНДРА

Номер слайду 16

ТАЙГА

Номер слайду 17

МІШАНІ ТА ЛИСТЯНІ ЛІСИ

Номер слайду 18

ЛІСОСТЕП І СТЕП

Номер слайду 19

ПУСТЕЛІ

Номер слайду 20

ВОЛОГІ ТРОПІЧНІ ЛІСИ

Номер слайду 21

Вологі екваторіальні ліси ростуть на півдні материка на островах і півостровах. У цій зоні панує «вічне літо». Ця природна зона вирізняється найбільшою на земній кулі видовою різноманітністю царства рослин і багатим тваринним світом. На червоно-жовтих грунтах ростуть густі ліси. Високі дерева сягають 70 м висоти, під ними ростуть нижчі і ще нижчі – карликові пальми, фікуси і деревовидні папороті. Багато інших видів дерев: манго, динне і хлібне дерева, червоне і чорне дерева, які мають цінну деревину, також поширені бамбуки. Гілки і стовбури дерев перевиті ліанами — рослинами з гнучким, витким дуже довгим (іноді понад 100 м) стеблом. Висока вологість повітря дозволяє їм поглинати воду прямо з повітря. Для цього вони мають повітряні корені (орхідеї).

Номер слайду 22

Королівська кобра У світі налічується 270 видів кобр. Але однією з найвідоміших є королівська кобра. Мешкають у Південно-Східній Азії ( Пакистан, Індонезія, Індія, Філіппіни). При небезпеці, завжди приймають бойову стійку: піднімають високо над землею верхню частину тіла. Перемагає завжди та особина, яка вище. Луска на спині гладка, а черевна сторона покрита сильно розширеними світлими щитками. Хижаки, їдять земноводних, птахів, рептилій, ссавців (гризунів), риб. Можуть поїдати яйця птахів. Виробляють велику кількість отрути. Можуть повзати по деревах і плавати. Вкрай теплолюбні і не можуть існувати там, де є сніг. Вони віддають перевагу посушливим місцям: саванам, пустелям, напівпустелям. Крім шипіння, вміє видавати гавкаючі звуки.

Номер слайду 23

Орангутан Орангутани відносяться до роду людиноподібних мавп. За ДНК, вони є найбільш близькими до людини мавпами та вважаються найрозумнішими приматами після них. В перекладі з малайської і індонезійської мов «орангутан» означає «лісова людина». Місцеві жителі і правда вважали їх людьми, які ховаються в лісах і прикидаються німими, щоб не працювати і не потрапити в рабство. Роблять з гілок і листя знаряддя, які досить винахідливо використовують. Волосяний покрив у них рідкий, але виростає довге волосся на плечах. Колір шерсті червоно-коричневий, навіть рудий. Пальці на ногах пристосовані до постійного лазіння по деревах. З великого листя будують собі гнізда, де відпочивають серед гілок, причому роблять це кожен день у новому місці, не витрачаючи на все і 5 хвилин. Не вміють плавати та бояться води, водойм уникають. Довжина рук перевищує їх зріст.Є найбільшими деревними тваринами світу. Та вважаються найрозумнішими тваринами після людей. Майже все життя проводять на деревах .

Номер слайду 24

Висновки. На території Євразії є місця, вкриті льодовиками, тундрою, тайгою, мішаними лісами, лісостепом, степом, пустелями, вологими тропічними лісами. Рослинний і тваринний світ материка надзвичайно різноманітний. У Євразії поширені рослини і тварини, яких немає на інших материках. Людство має дбати про охорону природи Євразії!

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
14 грудня 2023
Переглядів
161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку