Презентація до історії України у 7 класі на тему:"Монгольська навала на українські землі"

Про матеріал

Презентація містить цікавий ілюстративний та інформаційний матеріал. який можна використати на уроці історі у 7 класі під час вивчення теми:"Монгольська навала на українські землі". Презентацію підготувала вчителька історії Біднячук М. П.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація «Монгольська навала на українські землі» Історія України. 7 клас Підготувала вчителька істьорії Монастирищенського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2 Монастирищенської районної ради Черкаської області Біднячук Марія Петрівна

Номер слайду 2

«Подібно до хмари сарани…, що крушить все…, монголи…, подібно до урагану…, що зустрічалося на його шляху…, проносилися над Руссю…, розорювали села і міста».

Номер слайду 3

“Монголи проносилися над Руссю подібно до хмари сарани, подібно до урагану крушать усе, що зустрічалося на їхньому шляху, руйнуючи села і міста”. Правильний текст О.І.Герцен

Номер слайду 4

Монгольська навала на українські землі План 1. Перший похід монголів на Русь. 2. Вторгнення хана Батия на українські землі. 3. Утворення Золотої Орди. 16 лютого

Номер слайду 5

Монгольські завоювання в XIII ст.

Номер слайду 6

Проблемне запитання Що було головною причиною поразки руських князівств в боротьбі з монголами, і завдяки чому завойовникам вдавалося досить тривалий час утримувати в покорі завойовані народи?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

За свідченням Галицько-Волинського літопису руські дружини вперше зіткнулись з монголо-татарськими військами в 1223 році на річці Калка, надаючи допомогу половцям. Потерпіли поразку…

Номер слайду 9

Розстановка сил біля річки Калка 1223 році Оборонний союз Половецьких ханів Руських князів і Монгольські загони на чолі з Судебеєм Мстислав Романович Київський Мстислав Святославович Чернігівський Данило Романович Волинський Мстислав Мстиславович Удатний Галицький Хани західного союзу половецьких племен і Кавказьких половців Загинули Отримали перемогу над Русько-половецькими військами

Номер слайду 10

Поле бою після битви на р.Калці

Номер слайду 11

Хан Батий «Был страшный год, когда все страны Боялись больше чем огня, Батыя, внука Чингисхана, Свое соседство с ним кляня. Был страшный век, когда монголы На Русь лавиною пошли…»

Номер слайду 12

Монгольські завоювання в XIII ст.

Номер слайду 13

В рабство забирали перш за все вмілих ремісників, молодих жінок і молодих міцних чоловіків, які могли бути воїнами, або доглядати за стадами худоби. Лишніх рабів продавали на невільничих ринках в Криму та Кавказі.

Номер слайду 14

Оборона Києва 6 грудня 1240 року опір останніх захисників Києва було зламано

Номер слайду 15

Монгольські завоювання в XIII ст.

Номер слайду 16

Іго на Русі Політична залежність Отримання ханського ярлика на володіння Виплата данини Ординське панування на Русі Економічна залежність

Номер слайду 17

Баскак (тюрк.) - представник монгольського хана на завойованих землях; здійснював контроль за місцевою владою, проводив облік населення і збирав данину.

Номер слайду 18

Князям видавався ярлик – спеціальна грамота, яка давала право на управління князівством.

Номер слайду 19

Головні чинники перемоги монголів над Руссю: 1. Роздробленість і відсутність єдності Руських земель. 2. Передове військове мистецтво монгольського війська. 3. Найкраща у світі зброя. 4. Наявність суворого вишколу (дисципліни).

Номер слайду 20

А – рік битви на р. Калці; Б – рік приєднання Києва до Галицько-Волинського князівства; В – порядковий номер місяця, в якому було захоплено монголами Київ; Г – рік оволодіння монголами Галицько-Волинським князівством; Д – рік оволодіння монголами Києвом.

Номер слайду 21

240 років існувало монгольське іго на Русі.

Номер слайду 22

Домашнє завдання Опрацювати §16 (с.153-161). Підготувати розповідь на тему: “Наш край під час монгольської навали на українські землі” ВолошенкоІ.І. Монастирищина. – 1995р. (с.15-16).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Глушакова Ksenia Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Строїнова Ганна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 березня 2018
Переглядів
12700
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку