План. Будова та функції тонкого кишечника. Будова та функції товстого кишечника. Роль печінки у процесі травлення. Роль підшлункової залози у процесі травлення
Номер слайду 4
Кишечник людини. Остаточне розщеплення всіх складних речовин (полімерів) до простих (мономерів), їхнє всмоктування,формування калових мас з неперетравлених залишків їжі та виведення їх з організму. Довжина – 7,5 - 8 м. Відділитонкий товстий
Номер слайду 5
Тонкий кишечник. Довжина – 4 - 6 м. Відділидванадцятипала порожниста клубова Діаметр – 3 - 4 см
Дванадцятипала кишка. Довжина – ширина 12 пальців, складених разом (25 – 30 см)хімус затримується недовго;діє велика кількість ферментів травних соків підшлункової залози та жовчжовчного міхура; підшлункової залози. Відкриваються протоки:
Номер слайду 9
Підшлункова залоза. Завдовжки – 12-15 смпід шлунком, між селезінкою і дванадцятипалою кишкою p. H = 8 - 8,5 (лужна);Панкреатичний сік:1,5 – 2 л/доба;Ферменти:трипсин → білки до амінокислотліпаза → жири до гліцеролу та жирних кислотамілаза → вуглеводи на глюкозу
Номер слайду 10
Печінка. Маса – 1,5-2 кгпереважно у правому підребер’ї під діафрагмою;зеленкувато-жовта, гіркувата на смак рідина;Жовч → жовчний міхур:500 – 1200 мл/доба;Емульгація жирів → розпад на краплинки → сприяє подальшому розщепленню за допомогою ферментів. Склад: вода, жовчні кислоти, ферменти. Активація ферментів → ліпази, трипсину. Посилення перистальтики - рухової активності кишок. Затримка гнильних процесів у кишечникуклітини - гепатоцити
Номер слайду 11
Печінка. ФункціїСекреторна – вироблення жовчі;Бар’єрна – знешкодження шкідливих речовин;Запаслива – перетворення глюкози в глікоген;Захисна – синтез захисних білків крові;Видільна – утилізація еритроцитів, що загинули, перетворення отруйного амоніаку на сечовину;Кровотворна – у новонароджених.
Номер слайду 12
Функції тонкого кишечникахімічна обробка їжі – за допомогою ферментів підшлункового соку, кишкового соку відбувається хімічне розщеплення речовинфізична обробка їжі- за допомогою жовчі відбувається емульгація жирівпереміщення їжі- хвилеподібне скорочення м'язів стінок здійснюють переміщення хімусузнезараження їжі- жовч містить речовини, які вбивають мікроорганізми;всмоктування їжі – за допомогою ворсинок відбувається пристінкове травлення та надходження амінокислот і глюкози в кров, та жирних кислот у лімфу
Номер слайду 13
Товстий кишечник. Довжина – 1,5 – 2 м. Відділи. Сліпа кишка з апендиксом. Ободова. Сигмоподібна. Пряма, що завершується відхідником Діаметр – 6 смнеперетравлені рештки перебувають 12-24 годинита пересуваються завдяки перистальтичним скороченням стінки товстої кишки
Номер слайду 14
Основні функції товстого кишечника. Фізична обробка кишкового вмісту- накопичення й ущільнення неперетравлених решток;Хімічна обробка кишкового вмісту – симбіотичне травлення за допомогою мікрофлори кишечника, синтез вітамінів К і В;Переміщення кишкового вмісту – за допомогою кишкового соку формуються калові маси та видаляються з організму;Знешкодження кишкового вмісту – корисні мікроорганізми пригнічують гнильні процеси та знешкоджують шкідливі бактерії;Всмоктування у кров і лімфу органічних і неорганічних речовин.
Номер слайду 15
Будова відділів шлунково-кишкового тракту
Номер слайду 16
Висновки. У тонкому кишечнику завершується розщеплення поживних речовин і відбувається всмоктування їх у кров і лімфу. Велику роль в процесах травлення відіграє жовч, яка сприяє розщепленню жирів, стимулює активність ферментів і рухову активність кишок та підшлункова залоза, яка розщеплює білки, жири та вуглеводи. Поживні речовини всмоктуються завдяки активній діяльності клітинних мембран, явищам фільтрації та дифузії. У товстому кишечнику остаточно розщеплюються поживні речовини,відбувається симбіотичне травлення за допомогою корисних мікроорганізмів, синтезуються вітаміни К і групи В, формуються калові маси та виводяться з організму.