Презентація до "Літературної гри" 7 клас

Про матеріал
Презентація допоможе вчителям української літератури у проведенні уроку-гри в 7 класі. щоб узагальнити та систематизувати знання учнів з літератури, зокрема зміст прочитаних творів, відомості про їх авторів, теорію літератури; розвивати логічне мислення, слухову і зорову пам'ять, увагу, комунікативну компетентність; виховувати інтерес до вивчення рідної літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Знання збираються по краплині, як вода в долині. Українське прислів’я

Номер слайду 3

Оберіть свій “Смайл уроку” серед запропонованих.

Номер слайду 4

Прийом « Літературний крос» 1. На уроках літератури ми вивчали теми.. 2. Ми співали народні пісні… 3. Ми ознайомились із творчістю поетів та прозаїків… 4. Ми вивчали прозові твори… 5. Мені запам’ятались поезії 6. Найбільше мені сподобались твори…

Номер слайду 5

Гра

Номер слайду 6

ЕТАП І “ Гонка” Запитання для першої команди 1.У якій пісні згадується Дорошенко і Сагайдачний? 2.Імʼя головної героїні повісті І. Франка «Захар Беркут»? 3. Народний псевдонім Шевченка? 4.У якому році народився Т.Шевченко? 5.Художнє означення у ліричних творах? 6.У якому вірші Шевченко пас ягнят? 7.Прізвище Павлуся з повісті А.Чайковського «За сестрою»? 8.За чим помандрував у Словʼянськ Климко Г.Тютюнника? 9.Із яким словом асоціює Олекса Стороженко слово «скарб»? 10. За допомогою яких предметів героїня повісті-казки Любові Пономаренко «Русалонька із 7-В…» подорожувала в минулому? 11.Які кольори символізують долю людини у вірші А.Малишка «Пісня про рушник»? 12.Тренер Івана Сили?

Номер слайду 7

ЕТАП І “ Гонка” Запитання для другої команди 1.З скількох рядків складається коломийка? 2.Скільки складів повинно бути у одному рядку коломийки? 3.Народний псевдонім І.Франка? 4.Скільки років було Захару Беркуту з однойменної повісті І.Франка? 5. Як називається збірка поезій Тараса Шевченка? 6.Художній прийом перетворення однієї форми образу на іншу? 7.У якому вірші Т.Шевченко висловлює свою останню волю? 8.Як звали сестру Павлуся з повісті А.Чайковського «За сестрою»? 9.Що продавала вчителька на базарі у повісті «Климко» Г.Тютюнника? 10.Твір «Мишка» Олекси Стороженка за жанром? 11.Назвіть героїню повісті-казки Любові Пономаренко «Русалонька із 7-В…». 12.Хто є прототипом Івана Сили?

Номер слайду 8

ЕТАП ІІ “ Реклама” Завдання. Команда повинна прорекламувати свій улюблений твір так, щоб інша команда не змогла вгадала твір. Зразок: “Це не просто твір про історичні події, а повість про пригоди, мандри, вірність і мужність. 15 хлопець доклав чимало зусиль, щоб визволити з неволі не тільки себе, а й свою рідну…”

Номер слайду 9

ЕТАП ІІІ “ Упізнай героя з твору” Завдання. Командам по черзі читають опис героїв з творів. Правильна відповідь – 1б.

Номер слайду 10

ЕТАП ІV “ Упізнай письменника”

Номер слайду 11

ЕТАП V “ Хто швидше” Завдання. Команди сканують QR-коди та швидко встановлюють відповідність між прізвищами письменників та назвами творів. Кожна правильна відповідь-1б. 1 2

Номер слайду 12

ЕТАП VІ “ Сторінками художніх творів” Перша команда 1. «Ой на горі та женці жнуть» належить до пісень: а) козацьких; б) чумацьких; в) жниварських. 2. Метою життя З. Беркут для себе вважав: а) громаду; б) подолати Т. Вовка; в) забезпечити щасливе життя для своїх дітей. 3. Яка річка згадується в поезії «Заповіт»? а) Дунай; б) Ока; в) Дніпро. 4. Яким чином орієнтувався Павлусь, їдучи до Криму, щоб визволити з полону сестру? а) Дивлячись на зорі; б) за допомогою компасу; в)покладався на татарського коня. 5. Дід Бочонок, дядьків Кирилів товариш, дав Климкові в дорогу: а) картоплі і луку; б) шість великих сухарів з білого хліба; в) шматок сала і часник. 6. Образ лебедів у творі «Лебеді материнства» В.Симоненка асоціюється з: а) мужністю; б) вірністю; в) ніжністю. Друга команда 1. До кого Шевченко звертається у баладі «Тополя»? а) Дівчат-молодиць; б) хлопців-козаків; в) всього українського народу.   2. Ганнуся з твору «За сестрою» розповіла хану, що його син перебував: а) в монастирі; б) у козацькому загоні; в) у лубенського полковника.   3. Квиток до театру у повісті «Гуси-лебеді летять» коштував: а) п’ять рублів; б) чотири фунти пшениці; в) глечик молока або дві паляниці хліба.   4. Як парубки називали Павлуся з оповідання «Скарб»? а) Ненажерою; б) Поликом; в) Лежнем.   5. «Пісню про рушник» А. Малишко присвятив: а) своїй мамі; б) коханій; в) незаміжнім дівчатам.   6.Де відбуваються події, описані в повісті-казці Марини Павленко? а) Смілі; б) Умані; в) Вишнополі .  

Номер слайду 13

ЕТАП VІІ “ Звідки малюнок”

Номер слайду 14

Софійка, М.Павленко «Русалонька із 7-В…»

Номер слайду 15

Максим Беркут, І.Франко “Захар Беркут”

Номер слайду 16

Павлусь, А.Чайковський «За сестрою»

Номер слайду 17

Михайлик, М.Стельмах «Гуси-лебеді летять»

Номер слайду 18

Климко, Г.Тютюнник «Климко»

Номер слайду 19

Павлусь, О.Стороженко «Скарб»

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Вправа«Вільний мікрофон» Висловіть свої почуття і побажання, які виникли під час літературної гри: Найбільше мені сподобалось… Я відчув (ла)… Я дізнався (лася)… Я вважаю… Мої очікування… Найцікавішим було… Чи задоволені побаченим і почутим…

Номер слайду 22

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Харенко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
18 листопада 2020
Переглядів
2781
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку