Презентація до першого уроку "Ми українці".

Про матеріал
Презентація до першого уроку 1 вересня "Ми - українці: честь і слава незламним!" за розробкою П.Колосова, старшого наукового співробітника ДНУ "Інститут модернізації змісту освіти" для учнів початкових класів. Мета: формування активної громадянської позиції, усвідомлення поняття Батьківщина, озброєнняя знаннями про історію української держави, виховання поваги до її захисників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ми – українці: честь і слава незламним!

Номер слайду 2

Що таке Батьківщина?Облітав журавель. Сто морів, сто земель,Облітав, обходив,Крила, ноги натрудив. Ми спитали журавля:— Де найкращая земля? —Журавель відповідає:— Краще рідної немає!

Номер слайду 3

У К Р А Ї Н А – країна, край (відділена територія), рідний край, рідна земля, земля, населена своїм народом.

Номер слайду 4

У К Р А Ї Н АУРодючі землі, широкі лани, густі ліси,красиві парки, сади, сквери…

Номер слайду 5

У 400-річна липа Петра Могили в Києві, засновника Києво-Могилянської академії.

Номер слайду 6

Без верби і калини нема України. Кожен народ знає свої символи – оспівані образи дерев, кущів, квітів. Вони з давніх давен уособлюють чарівну красу нашої неньки України. Духовну міць народу, засвідчують любов до рідної землі.

Номер слайду 7

У К Р А Ї Н АКиївська РусьЄ тим фундаментом, з якого і розпочалася історія Української держави з центром у Києві. Як свідчать історичні джерела, її зародження почалося з ІV ст. Слов’янські племена перейшли до осілого способу життя на території сучасних етнічних українських земель. К

Номер слайду 8

Князі Київської РусіАскольд і Дір, Ігор, Олег, Ольга, Святослав Хоробрий,Володимир Великий, Ярослав Мудрий – видатні історичні постаті, завдяки яким захищалися кордони, створювалися закони, будувалися церкви і собори, засновувалися школи та бібліотеки, карбувалися гроші. Це була високорозвинена держава зі своєю культурою, яка занепала із навалою монголо-татар.

Номер слайду 9

КИЇВБуло три брати: одному ім’я Кий, а другому — Щек, а третьому — Хорив і сестра їх — Либідь. Зробили вони городок і на честь брата їх найстаршого назвали його Києвом. І був довкола города ліс і бір великий, і ловили вони тут звірину. Були ж вони мужами мудрими й тямущими... (з «Повісті минулих літ»).

Номер слайду 10

Р У С ЬНазва «Русь» виникла від річок Рось і Росава, приток Дніпра. Слов’янський корінь «русь» означає «ріка, вир, глибина». На думку інших істориків, назва давньої держави походить від слів «русявий, світлий». Кількість річок по всій українській етнічній території оцінюють числом у 30 000. Р

Номер слайду 11

АКургани (могили) захисників рідної землі. Україна протягом всього існування зазнавала нападів від інших країн. Мужні герої захищали рідну землю ціною власного життя.

Номер слайду 12

Кургани — могили наших пращурів, скіфських племен, з яких постала наша цивілізація. Український степ був рідною землею для них, а тому вона так рясно вкрита курганами - родовими усипальницями, пірамідами степу.

Номер слайду 13

Од козацтва, од гетьманства. Високі могили —Більш нічого не осталось. Високі могили У моїй хатині. Заспіваю, заридаю, Як мала дитина. Заспіваю — море грає,Вітер повіває,Степ чорніє, і могила. З вітром розмовляє…У старих спитаю:«Чого, батьки, сумуєте?»«Невесело, сину!Дніпро на нас розсердився,Плаче Україна...» (Т. Шевченко)

Номер слайду 14

Та "на нашій не своїй землі" зазнавав український народ багато лиха. Тяжко було жити українцям під пануванням московських царів,під австрійською. польською, угорською владою. Панували над нами чужинці, використовували нашу землю, годувались нашим потом і сльозами.

Номер слайду 15

ЇКозаки - вільні озброєні люди, представники військового стану. Багато поколінь українських воїнів захищали рідну землю. Кожен українець має пам'ятати своїх минулих і сучасних героїв.

Номер слайду 16

Козаки стали тією силою, яка впродовж століть пильно стояла на сторожі свободи і гідності України. Безперервно вели важку збройну боротьбу за віру і незалежність свого народу. Українські козаки – славетні лицарі, мужні воїни. Окрім зброї, сили і вміння гарно битися, козаки були хоробрими і кмітливими.

Номер слайду 17

Н Народ - основне населення України. Загальна чисельність перевищує 46 мільйонів осіб. З них 37 мільйонів мешкає в Україні. Більшість українців розмовляють українською мовою, що належить до східнослов'янської мовної групи. За релігійною приналежністю — християни. До XX століття вживали самоназву русь, русини, козаки.

Номер слайду 18

Незламний і непереможний!Незалежність – наша сила!Незалежність і воля завойовуються в боротьбі. Ціною єднання і зусиль багатьох людей. Ціною втрат і перемог. Український народ завжди відстоював свою гідність і свою свободу. Боровся і перемагав! І сьогодні ми захищаємо суверенітет і територіальну цілісність своєї держави. Гинуть наші найкращі патріоти. Ми схиляємось перед героями-захисниками. І пам'ятаємо подвиг кожного.

Номер слайду 19

АСпоконвіку для українців найбільшими цінностями були рідна земля, Батьківщина. Були і залишаються найважливішими хліб та мирне небо, сім"я, воля, повага до старших.

Номер слайду 20

Я єсть народ, якого Правди силаніким звойована ще не була. Яка біда мене, яка чума косила! —а сила знову розцвіла. Щоб жить — ні в кого права не питаюсь. Щоб жить — я всі кайдани розірву. Я стверджуюсь, я утверждаюсь,бо я живу.

Номер слайду 21

Миру в Україні - бути!Миру хочуть добрі людиІ дорослі, і маліПрагнуть миру на Землі!

pptx
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
3629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку