Презентація до позакласного заходу

Про матеріал

Дана презентація допоможе провести позакласний захід до предметного тижня, виховної години з біології. Гра Ерудит з біології проводиться для учнів 10-11-х класів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтелектуальна гра Ерудит

Номер слайду 2

«Дешифрувальник» І К А Р Б В О Н Він оспіваний у багатьох піснях нашого народу й у віршах багатьох поетів. Корінь цього слова означав «обв’язувати», «обвивати». Про його лікувальну силу знали ще в Стародавньому Світі. Але не менше ми цінуємо його за витончену красу. 

Номер слайду 3

Відповідь:

Номер слайду 4

Конкурс 1  «Улюблена тема»(5 балів) До вашої уваги теми, які ви можете обрати (по 5 запитань на вибір: 1. «Видатні вчені біологи». 2. «Науки». 3. «Клітина». 4. «Анатомія». 5. «Тварини». 6. «Рослини»

Номер слайду 5

«Вчені-біологи» Голландський натураліст, який сконструював мікроскоп та відкрив мікроорганізми. Створили клітинну теорію. Він увійшов в історію як людина, яка зробила хірургію наукою. Засновник імунології та мікробіології, лауреат Нобелівської премії. Його ім’я носить Дніпропетровська обласна лікарня. Відкрив клітинну будову рослин, ввів термін «клітина».

Номер слайду 6

«Науки»Наука про павуків. Наука, яка вивчає риби. Наука, яка вивчає будову та функції тканин. Наука, яка вивчає будову та функції залоз внутрішньої секреції. Наука, яка вивчає будову та функції клітин.

Номер слайду 7

«Клітина» Не мають оформленого ядра. Організми, клітини яких мають ядро. Найбільша органела еукаріотичної клітини. Незріла клітина, здатна до самооновлення та розвитку у спеціалізовані клітини організму. Необов’язкові компоненти клітини, що виникають та зникають залежно від активності обміну речовин у клітині.

Номер слайду 8

«Анатомія»Біологічно активні речовини, які виробляють залози внутрішньої секреції. Короткий відросток нейрона. Найболючіше місце в нашому організмі. Без’ядерні клітини, що здійснюють в організмі дихальну функцію. Як ви вважаєте, що на думку англійського публіциста Джона Морлі, є найбільш сильнодіючою рідиною у світі (не алкоголь!), і хто з найбільшим успіхом користується нею?

Номер слайду 9

«Тварини»Найвища тварина. Єдиний у світі птах, що може літати хвостом вперед. 3. Найбільший водоплавний птах. 4. Найплодовитіша наземна тварина. 5. Найбільші гризуни, що живуть в Україні.

Номер слайду 10

«Рослини»Яка рослина має найбільший приріст пагона на добу. Найтовстіше дерево в світі. По вмісту білка ця рослина поступається лише м’ясу, росте на наших грядках. ЇЇ листя містить вітаміни А, В, С, РР. Який ліс шумить, а який шелестить. Яке дерево є найкращою сировиною для виготовлення музичних інструментів.

Номер слайду 11

Конкурс 2 «Будова клітини» (Практичне завдання)(12 балів + 12 балів = 24 бали)Завдання 1. Назвіть структурні компоненти клітини.

Номер слайду 12

Конкурс 2 «Будова клітини» (Практичне завдання) продовження. Завдання 2. Знайдіть відповідність між компонентами і функціями, які вони виконують. Назва органели. Функції, які виконують органели

Номер слайду 13

Конкурс 3 «Що зайве?» (1 бал + 1бал за пояснення)1.      Аденін, Тимін, Урацил, Гуанін, Цитозин. 2.      Молекулярний, клітинний, тканинний, гормональний. 3.      Гідроген, Оксиген, Карбон, Ферум, Нітроген.   4.      Воски, глікоген, хітин, крохмаль, клітковина. 5.      Рослини, тварини, бактерії, гриби.

Номер слайду 14

Конкурс 4. «Геліантус»(4 бали)Категорія  «Географія»1. Першовідкривачу пеніциліну бактеріологу й лікарю Александеру Флемінгу 1964 року в  Мадриді поруч з ареною «Лас-Вентас» поставлений пам’ятник. Закінчіть напис, який можна прочитати на постаменті: «Доктору Флемінгу від вдячних …». А) артистів;     Б) військових;     В) пацієнтів;    Г) тореадорів;    Д) футболістів.

Номер слайду 15

2. Явище осмосу – це напрямлений рух води крізь напівпроникну мембрану. Завдяки осмосу жива клітина, потрапляючи в концентрований розчин солі, втрачає воду й гине. Відмітьте корисне для мандрівників використання цього ефекту.         А) Обробка шкіри людини сіллю дозволяє боротися з комарами.         Б) Обробка сіллю вологої деревини полегшує її займання (розведення багаття).         В) У сильно засоленому м’ясі гинуть гнилості мікроорганізми.         Г) Просолювання канатів для вітрильників продовжує їхній термін служби.         Д) Днища кораблів у солоній воді менше піддаються корозії. Категорія  «Хімія»

Номер слайду 16

3. Вважається, що при проектуванні своєї знаменитої вежі у 1889 році Гюстав Ейфель скористався знаннями про деякі особливості стегнової кістки людини. Що саме могло бути запозичено інженером для створення стійкої конструкції?             А) клейка речовина, що сполучає кістки у тазостегновому суглобі;          Б) спосіб з’єднання кісток у тазостегновому суглобі;          В) сітчаста структура кісткових утворень на поверхні та всередині головки кістки;          Г) форма кістки;          Д) речовина, з якої складається стегнова кістка. Категорія  «Фізика»

Номер слайду 17

Конкурс 5 «Закінчити речення»  (1 бал)“Щоб жити, треба працювати. Щоб працювати, треба використовувати якесь паливо. Таким паливом, майже єдиним, є  ….”“ДНК – це золота молекула життя, але в неї є рідні сестри   …..”

Номер слайду 18

Конкурс 6 «Загадки»  (1 бал)

Номер слайду 19

Конкурс 7 “А я ще вмію ...”

Номер слайду 20

Підведення підсумків гри

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
11 вересня 2018
Переглядів
4139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку