Презентація до роботи МАН “ДОСЛІДЖЕННЯ ОПОЛІСКУВАЧІВ ПОРОЖНИНИ РОТА ТА ЙОГО ЕФЕКТИВНІСТЬ У КОМПЛЕКСНОМУ ГІГІЄНІЧНОГО ДОГЛЯДІ”

Про матеріал
Презентація до роботи МАН “ДОСЛІДЖЕННЯ ОПОЛІСКУВАЧІВ ПОРОЖНИНИ РОТА ТА ЙОГО ЕФЕКТИВНІСТЬ У КОМПЛЕКСНОМУ ГІГІЄНІЧНОГО ДОГЛЯДУ”
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Дослідження ополіскувачів порожнини рота та його ефективність у комплексному гігієнічному догляді”РОБОТУ ВИКОНАЛА: слухач МАН Соскова Аліна Олексіївна учениця 11 класу спеціалізованої школи №61м. Києва з поглибленим вивченнямінформаційних технологій. НАУКОВИЙ КЕРІВНИК : учитель спеціалізованої школи №61м. Києва з поглибленим вивченням

Номер слайду 2

Те, що нав'язло в тебе в зубах, ще встане поперек горла! Віктор Шендерович

Номер слайду 3

АКТУАЛЬНІСТЬ ПРОБЛЕМИ Згідно з даними епідеміологічних досліджень ВГО у дитячого населення України зростає розповсюдженість та інтенсивність основних стоматологічних захворювань. Одним з найпоширеніших стоматологічних захворювань залишається карієс зубів, його розповсюдженість на сьогодні сягає 92-98 %. Стоматологи вважають основною причиною захворювання карієсогенні мікроорганізми . Вчені нарахували більше 60 захворювань, причиною виникнення яких є мікроби порожнини рота: серцево-судинні захворювання, ревматизм, захворювання органів травлення, хвороби нирок, шкірні захворювання, захворювання ендокринної системи, нервові розлади. Ополіскувач ротової порожнини (зубний еліксир) відноситься до додаткових засобів особистої гігієни та являє собою водний розчин активних компонентів, що володіє певними профілактичними і лікувальними властивостями. Використання ополіскувача для порожнини рота перешкоджає утворенню зубного нальоту, що є причиною карієсу. Вибір ополіскувача порожнини рота залежить від його якості та складу, відповідно до своїх потреб.

Номер слайду 4

Науковий апарат. ОБ'ЄКТ ДОСЛІДЖЕННЯ: товар побутової хімії – ополіскувачі ротової порожнини. ПРЕДМЕТ ДОСЛІДЖЕННЯ: ефективність впливу ополіскувачів на утворення зубного нальоту; їх органолептичні властивості. МЕТА РОБОТИ: дослідити ополіскувачі порожнини рота та їх ефективність у комплексному гігієнічному догляді; поліпшення стоматологічного рівня здоров'я населення України через популяризацію та впровадження в практику гігієни порожнини ротового ополіскувача; підвищення профілактики карієсу шляхом підбору ополіскувача для порожнини рота. ГІПОТЕЗА: використання ополіскувача для порожнини рота перешкоджає утворенню зубного нальоту, що є причиною карієсу. Органолептичні властивості мають позитивний ефект.

Номер слайду 5

Завдання1. З'ясувати з різних джерел інформації про склад ополіскувачів та їх ефективність у комплексному гігієнічному догляді.2. Дослідити український ринок з продажу ополіскувачів.3. Експериментальним шляхом визначити: - клінічну характеристику ротової порожнини учасників експерименту; - органолептичну оцінку ополіскувачів учасниками дослідження; - p. H слини учасників ополіскувача; - механічну міцність шкарлупи яйця після дії ополіскувачів; - - антисептичний ефект дії ополіскувачів. 4. Визначити рейтинг популярних в Україні за ефективністю.5. Розробити рекомендації щодо вибору та застосування ополіскувачів ротової порожнини.6. Зробити висновки.

Номер слайду 6

містять. НА НА ВИКОНАННЯ ПЕРШОГО ЗАВДАННЯ Теоретичний аналіз наукової літератури та інших джерел дозволив визначити види ополіскувачів порожнини рота, їх склад та функції. ВИДИ ОПОЛІСКУВАЧІВ ПОРОЖНИНИ РОТА (відповідно до класифікації С. Б. Улітовського (1999)) гігієнічні профілактичні призначені для дезодораціїротового дихання та зволоження слизових оболонок і частково для видалення зубного нальотумістять у своєму складі активні компоненти, які визначають спрямованість їх впливу

Номер слайду 7

ВИДИ ОПОЛІСКУВАЧІВ ПОРОЖНИНИ РОТА (відповідно до класифікації С. Б. Улітовського (1999)) прості протизапальні комбіновані комплексні складнімістять у своєму складі активні компоненти, які визначають спрямованість їх впливумістять у своєму складі кілька активних компонентів, спрямованих на лікування та профілактику одного виду патологіїмістять у своєму складі кілька активних компонентів, спрямованих на лікування та профілактику різних видів патології

Номер слайду 8

печінку, легені. Висвітлено: Діюча речовина Залежність функцій ополіскувачів порожнини рота від вмісту активних компонентів. Хлоргексидин Хлорид цетилпіридинію. Видаляє в'язкість слини Антисептик,протизапальний. Боротьба з галітозом,антисептик. Етиловий спирт. Бікарбонат натрію. Ефірні масла. Антисептики,усунення зубного нальоту Лаурилсульфат натрію Натрій фторид. Абразив, відбілювач, піноутворювач. Зміцнює зубну емаль, запобігає карієсу. Феноксіетанол. Антисепик, зберігає властивості інгредієнтів рецептури. Антисептик, діяпроти нальоту, протимікробна

Номер слайду 9

Висвітлено: побічні ефекти активних компонентів ополіскувачів порожнини рота. Бікарбонат натрію - нудота , втрата апетиту, біль у животі, діарея. Етиловий спирт - ксеротомія, руйнування керамічної глазурі, зниження р. Н слини, антисептичний ефект. Ефірні масла(тимол, метилсаліцилат) - гіперчутливість. Лаурилсульфат натрію - витончення емалі, катаракта, виразкові ураження порожнини рота, галітоз, підвищення чутливості ясен до алергенів, мутагенів, канцерогенів. Хлорид цетилпіридинію - тошнота, діарея, місцеве подразнення, уповільнює загоєння ран. Хлоргексидин диглюконат - збільшення нальоту і зубного каменю, ризик розвитку кровоточивості ясен. Феноксіетанол - токсичність; вплив на нервову систему і головний мозок, хромосомні аномалії, генетичні мутації, порушення репродуктивної функції. Натрій фторид -крихкість емалі, руді або коричневі плями на зубах, дефекти зубної тканини

Номер слайду 10

НА ВИКОНАННЯ НА ВНА ВИКОНАННЯ ДРУГОГО ЗАВДАННЯЗастосовано такі методи: соціологічне опитування, У ході дослідження нами визначено та проаналізовано:- рівень гігієнічної грамотності респондентів; український ринок з продажу ополіскувачів ротової порожнини. Ці дані були застосовані для подальшого дослідження.

Номер слайду 11

Встановлено, що: - Тільки 33% респондентів користується додатковими засобами гігієни порожнини рота, незначний відсоток користувачів ополіскувачами роблять свій вибір через їх склад(7%) ,а 55% не задоволені якістю продукту .

Номер слайду 12

Встановлено,що: -Майже половина (47%) респондентів вибирає ополіскувачі для відбілювання зубів.

Номер слайду 13

Тема нового матеріалу -переважна більшість респондентів володіє недостатнім рівнем грамотності гігієни порожнини рота;-найбільший попит серед респондентів має марка ополіскувача ротової порожнини “Colgate Plax Фруктова свіжість”. Встановлено,що:

Номер слайду 14

ПРАКТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРАЛЬНИХ ПОРОШКІВ НА ВИКОНАННЯ ТРЕТЬОГО ЗАВДАННЯЗастосовано такий метод: експеримент Мною було визначено: 6. Рейтинг ополіскувачів порожнини рота за властивостями.5. Антисептичний ефект дії ополіскувачів.4. Механічну міцність шкарлупи яйця після дії ополіскувачів.3. p. H слини учасників дослідження до і після застосування ополіскувача. 2. Органолептичну оцінку ополіскувачів учасниками дослідження до і після застосування. 1. Клінічну характеристику ротової порожнини учасників дослідження до і після застосування ополіскувача.

Номер слайду 15

Тема нового матеріалу Встановлено, що найкращі показники у боротьбі з нальотом та відбілюванні зубів має ополіскувач “Лісовий бальзам при кровоточивості ясен”, найгірший результат - у ополіскувача “Listerine Зелений чай”.

Номер слайду 16

Встановлено, що: негативну оцінку органолептичним властивостям учасники експерименту поставили ополіскувачу ротової порожнини “Listerine Зелений чай”, найпозитивнішу - отримав ополіскувач “ Colgate Plax Фруктова свіжість ”.

Номер слайду 17

Встановлено,що найкращий вплив на р. Н ротової порожнини має ополіскувач “Listerine Зелений чай”, найгірший – “Colgate Plax Фруктова свіжість”.

Номер слайду 18

Встановлено, що: найбільш позитивний результат із зміцнення яєчної шкарлупи показав ополіскувач “ Beauty Formulas Відбілювання ”,найменший –“Лісовий бальзам при кровоточивості ясен” та “Colgate Plax Фруктова свіжість”.

Номер слайду 19

Встановлено, що тільки один ополіскувач “Colgate Plax Фруктова свіжість” дав позитивний результат зі зменьшення кількості колоній бактерій. Найгірший результат дав ополіскувач “Лісовий бальзам при кровоточивості ясен”.

Номер слайду 20

НА ВИКОНАННЯ ЧЕТВЕРТОГО ЗАВДАННЯ{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA} Властивості ополіскувача Назва ополіскувача. Beauty Formulas Відбілювання. Лісовий бальзам при кровоточивості ясен Colgate Plax Фруктова свіжість. Listerine Зелений чай. Органоліптичні властивості0342 Протиналітна дія Відбілювання2431 Зміна р. Н слини3204 Зміцнення яєчної шкарлупи 4223 Антисептична дія0040 Сума балів9111310 Встановлено, що: найефективнішим ополіскувачем є “Colgate Plax Фруктова свіжість”, найменший результат отримав “Beauty Formulas Відбілювання”.

Номер слайду 21

НА ВИКОНАННЯ ДРУГОГО ЗАВДАННЯ Мною розроблені рекомендації щодо вибору та застосування ополіскувачів для ротової порожнини. Перед тим як придбати і користуватися ополіскувачем для рота, необхідно проконсультуватися з лікарем. Для однієї процедури полоскання в середньому достатньо двох столових ложок вже готового до застосування засобу. Деякі види ополіскувачів продаються в концентрованому вигляді і потребують розведення водою (згідно інструкції на етикетці). Тримати ополіскувачі в роті необхідно не довше хвилини, збільшити тривалість процедури можна тільки з рекомендації стоматолога. Не варто ковтати ополіскувач — це може викликати отруєння. Не рекомендується приймати їжу протягом півгодини після процедури. Обережно застосувувати дітям, вагітним та в період лактації, людям з індивідуальною підвищеною чутливістю до компонентів продукту. Зберігати в недоступному для дітей місці. У разі непереносимості деяких компонентів ополіскувача, а також при перших ознаках алергічних реакцій, необхідно зупитнити його застосування. Обов’язково звернутися до лікаря! Лікувальні ополіскувачі необхідно використовувати протягом визначеного стоматологом терміну. НА ВИКОНАННЯ П‘ЯТОГО ЗАВДАННЯ

Номер слайду 22

Тема нового матеріалу Висновки. Соціологічне дослідження показало, що тільки 33 % респондентів використовують додаткові засоби гігієни рота, тому зроблено висновок про недостатній рівень грамотності щодо гігієни ротової порожнини. Аналіз отриманих результатів виявив досить високу ефективність ополіскувачів в очищенні порожнини рота від залишків їжі і бактерій; профілактиці багатьох стоматологічних проблем (карієс, чутливість зубів,наліт на зубах); забезпеченні тривалої свіжості подиху; відбілюванні зубів,у зміцненні емалі зубів. Встановлено, що більшість марок ополіскувачів порожнини рота є складними комплексними засобами гігієни, у склад яких входять один або більше активних компонентів, які діють на різні види патологій. Експериментально доведено: деякі ополіскувачі можуть впливати на р. Н слини. Це призводить до порушення балансу між де- і ремінералізацією в бік останньої, що прискорює розвиток карієсу. Таким чином, з вищевикладеного випливає, що для поліпшення стоматологічного здоров'я необхідні зусилля не тільки фахівців, але й суспільства в цілому. Має сформуватися громадська думка, що турбуватися про здоров'я порожнини рота так само необхідно, як і про свою зовнішність.

Номер слайду 23

Основні положення та результати можуть бути використані при викладанні шкільного курсу хімії, біології, основ здоров‘я, на класних годинах, при бесідах з учнями і батьками,населенням. Розвивати думку у населення України,що для поліпшення стоматологічного здоров'я необхідні зусилля не тільки фахівців, але й суспільства в цілому. Має сформуватися громадська думка, що турбуватися про здоров'я порожнини рота так само необхідно, як і про свою зовнішність. Проблема використання ополіскувачів порожнини рота ,як допоміжного засобу гігієни та лікування стоматологіних захворювань, дуже актуальна і може бути вивчена в наступних дослідженнях

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Інші матеріали
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
1262
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку