Сценарій-презентація країни Хорватії до фестивалю «Діалог держав»

Про матеріал

Учні 10 класу презентували європейську державу Хорватію на фестивалі "Діалог держав:партнерство в освіті". (2019р). Автор: Рогова Ірина Миколаївна, класний керівник

Перегляд файлу

Сценарій презентації європейської країни – Хорватії на фестивалі «Діалог держав» (2019р)

Автор: вчитель зарубіжної літератури НВК №39 м. Києва,

Рогова Ірина Миколаївна

Микита- футбольний фанат. Я дуже люблю футбол. В мене є улюблений гравець – це хорватський футболіст Лука Модріч.

  

Ще мене вразило, що Президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович дивиться гру не у віп-ложі, а в фанатському секторі, разом зі звичайними вболівальниками. А на гру вона прилітала звичайним рейсом в економ-класі.

Я вирішив – хочу поїхати до Хорватії, але спочатку відвідаю агентство «Поїхали з нами».

Зустріч з представником туристичного агенства «Поїхали з нами».

Агент «Поїхали з нами». Доброго дня! Вас вітає туристичне агентство «Поїхали з нами»! Чим ми можемо вам допомогти?

Микита- футбольний фанат. Доброго дня! Я хотів би поїхати до Хорватії.

Агент «Поїхали з нами».  Чудовий вибір! Хорватія – молода держава, яка стала незалежною, як і Україна, в 1991 році. 

 

Столиця та найбільше місто Хорватії  - Загреб. Саме тут можна побачити  чисте Адріатичне море, високі скелі,  і численні острови.

 

А візитною карткою Плитвицькі озера з дивовижними водоспадами.                    Взагалі, ви  зможете поєднати драйвовий відпочинок із пізнанням культури хорватів

Микита -футбольний фанат.: Як же там красиво! А які історичні пам’ятки ви порадите мені відвідати? (Роздивляється буклети агентства)

 

Агент «Поїхали з нами». Головна історична хорватська пам'ятка - величний давньоримський амфітеатр, який місцеві називають просто Арена. Я раджу обов’язково відвідати палац Діоклетіана в Спліті - найкраще збережена архітектурна пам'ятка часів Священної Римської імперії.

Микита. Я вирішив – їду до Хорватії.

Агент «Поїхали з нами». Тоді я приготую вам пакет документів, а ви  не забудьте біометричний паспорт.

(Микита-турист бере рюкзак, залишає м’яч та шарф футбольного болільника, вмикається відео про Хорватію та звучить хорватська мелодія чи пісня.)

Гід. Ми раді вам на Хорватській землі!

Я Ваш гід і познайомлю вас з особливостями нашої культури.

Микита-турист.  Моє перше знайомство з Хорватією почалося з прекрасної пісні. Хотілося б познайомитися з культурою вашої країни. Мені дуже цікаво, чому у вас такий герб?

Гід. Герб Хорватії являє собою щит, на якому в шаховому порядку розташовано 25 червоних і білих квадратів. Зверху щит прикрашає стилізована корона,  у вигляді п’яти історичних гербів Хорватії. Герб відомий з часів незалежного Хорватського королівства (XI століття). За старовинною легендою, шахівниця  з'явилися не випадково. Одного разу ще в 10 столітті,  хорватський король Светослав Суронья зіграв з венеціанським дожем П'єтро II партію в шахи. Переможець отримував право на володіння містами Далмації. За результатами партії це право дісталося Светославу, що й дало привід зобразити шахи на його гербі.

Сьогодні  Хорватія - це парламентська республіка, в якій глава держави  - перша  жінка -президент в історії Хорватії. Це  Колінда Грабар-Кітарович

 

 

Микита-турист. Це цікаво. Дякую. А мені здалося, що хорвати схожі на українців?

 

Гід. Так, схожість є в традиційному одязі  і в культурі. Чому ми такі схожі? Це невипадково! Колись існувало біле плем’я хорват- це далекі предки лемків, а лемки – етнографічна група українців. Вони мешкали на території, що зветься Лемківщиною – в Карпатах. Більша частина білих хорватів потім емігрувала на південь і оселилася на території теперішньої Хорватії. Тому їхні традиції  схожі на наші. Взагалі, хорвати – талановиті та веселі .  Ви маєте нагоду пересвідчитись в цьому

Микита-турист. Це вражає! Розкажіть мені найцікавіші факти про Хорватію.

Гід. Ніхто краще за місцевих жителів про Хорватію не розкаже. Пропоную розпитати хоча б в цієї дівчинки.


Діалог з місцевою жителькою Хорватії:

Микита-турист. Хотілося б ще дізнатися про цю країну у місцевих мешканців. Я перепрошую, вітаю вас!  Я приїхав з України і мені дуже тут подобається.

Хорватка.  Добрий день! Ми раді вам на Хорватській землі!

Микита-турист.  Чи могли б ви мені допомогти?

Хорватка. Так,звичайно!

 Микита-турист. Я хотів би дізнатися більше про вашу країну.

Розкажіть мені найцікавіші факти про Хорватію.

Хорватка. Ми, хорвати, дуже любимо рідну землю. Природа Хорватії  - прекрасна , навіть містична. Тому тут знімали фільм-серіал «Гра престолів«.

 

Сотні туристів відвідують палац  Діоклетаіна у Спліті  - місце, де знімали цей серіал . Мабуть, ви чули вже про цей палац.

Микита-турист. Так. Чув. А куди мені ще треба поїхати?

  

Хорватка.  Я  порадила б вам відвідати місто-фортеця Хум, яке офіційно визнане Книгою Рекордів Гіннеса найменшим містом у світі. Там живе лише 23 людини.

Хорватка.  А чи знаєте ви, що Хорватія подарувала світові чоловічий аксесуар - краватку! Вона є частиною хорватського одягу з давніх часів. Наприклад, коли солдат збирався на війну, дружина або дівчина пов'язувала йому на шию вузьку стрічку, щоб він пам'ятав про свою любов.


      

Хорватія – це країна фестивалів. Їх тут дуже багато. Хорвати люблять як класичну, так і народну музику. А в Україні шанують народні пісні?


Микита-турист. Так. Дуже люблять. Мабуть, цим ми також схожі.

Хорватка.  Тоді я залюбки подарую вам нашу веселу народну пісню.(Грає на скрипці хорвацьку народну мелодію)

Микита-турист. Дякую! Ви мені підняли настрій! Ми, українці, не лише любимо, а й частенько жартуємо. Наприклад, 1 квітня для нас день, коли ми розігруємо один одного.

Хорватка. А в нас 1 квітня щороку в Лудбрезі з міського фонтану ллється вино замість води. Це справжнє народне гуляння, де лунає музика і хорвати весело танцюють прямо на вулицях. Ось погляньте, як це красиво.

(Хорвати танцюють. Завершується танець, виходять всі учасники).

 Микита-турист . Мені тут дуже сподобалось! Я обов’язково ще сюди повернусь!


 

doc
Додано
13 квітня 2019
Переглядів
788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку