Презентація до STEM –уроку з теми "Застосування металів та їхніх сплаві"в.

Про матеріал
Презентація містить слайди до STEM - уроку з теми "Застосування металів та їхніх сплавів", відеофрагменти до уроку, завдання для актуалізації опорних знань та відповіді для самоперевірки, приклади розв'язання задачі, рефлексію та пояснення домашнього завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Застосування металів та їхніх сплавів. Підготувалавчитель хімії, біології, фізики та астрономіїДНЗ «Мелітопольський професійний аграрний ліцей»Горбачова Юлія Валеріївна

Номер слайду 2

І. Організаційний етап Вам потрібно:не просто слухати, а чути;не просто дивитися, а бачити;не просто відповідати, а міркувати, аналізувати, порівнювати, доводити, досліджувати, узагальнювати. А загалом: дружно та плідно працювати.

Номер слайду 3

Епіграф уроку: «Життя людини схоже на залізо, якщо його використовувати – воно зношується, якщо - ні, то воно ржавіє». - Римський письменник Катон Старший

Номер слайду 4

ІІ. Мотивація навчальної діяльності1)Які метали і сплави використали для виготовлення автомобіля?2)Чому наш автомобіль має такий вигляд?3)Що ми повинні зробити, щоб відновити його?

Номер слайду 5

Станція «Митниця» Гра «Вірю – не вірю»

Номер слайду 6

САМОПЕРЕВІРКАМЕТАЛИ (І варіант ВІРЮ) СПЛАВИ (ІІ варіант НЕ ВІРЮ)

Номер слайду 7

Станція «Прикордонна»Що частіше використовують ‒ метали чи сплави і чому?

Номер слайду 8

Станція «Фізична»Перегляд відео «Будова металів»

Номер слайду 9

Станція «Хімічна»

Номер слайду 10

Повідомлення учнів. Демонстрація сплавів, заповнити таблицю «Сплави: склад, властивості, застосування».№ з/п. Назва сплаву. Склад. Застосування1   2   3   4   5   

Номер слайду 11

Чавун– це сплав заліза, який містить більше 1,7% вуглецю, а також кремній, марганець, невеликі кількості сірки і фосфору. Чавун сірий, важкий, крихкий сплав, добре тримає тепло. В машинобудуванні з чавуну виготовляють маховики, корпуси складальних одиниць, гільзи блок-картерів та інші деталі підвищеної міцності.

Номер слайду 12

Сталь– це сплав заліза, який містить 0,1 – 2% вуглецю і невеликі кількості кремнію, марганцю, фосфору і сірки. Сталь - м’яка, ковка, залежно від додаткових компонентів – нержавіюча, жаростійка, жароміцна, магнітна. Виготовляють найрізноманітніші вироби для техніки, будівництва, залізничного транспорту та побуту.

Номер слайду 13

Дюралюміній, або дюраль. Містить 93,5% А1, 4,5% Сu, 1,5% Mg, 0,5% Mn. Він трохи важчий за алюміній, але набагато твердіший за нього. Із дюралюмінію виготовляють корпуси суден і літаків, балки для перекриття будинків. Алюмінієві сплави застосовують для виготовлення поршнів, головок циліндрів, випускних трубопроводів та інших деталей автомобілей.

Номер слайду 14

Що таке титани? «Титани» – це народна назва легкосплавних дисків виливаються зі сплаву дюральалюміній.

Номер слайду 15

Бронза— твердий і стійкий до корозії сплав олова з міддю. Містить найбільше міді - 75-90%. З неї виготовляють деталі машин, свічники, статуї. В автомобілебудуванні застосовують бронзи для підшипників колінчастого вала і деяких втулок двигунів.

Номер слайду 16

Латунь— це сплав міді до 50% із цинком. Вона набагато твердіша, ніж метали в її складі, тому цей сплав застосовують для виготовлення деталей машин та сантехнічних виробів. Латуні застосовують для виготовлення бачків і трубок радіаторів, деталей електроустаткування, різних втулок, ущільнювачних кілець.

Номер слайду 17

Корозія автомобільного транспорту

Номер слайду 18

Практичне запитання. При сильних снігопадах для більш швидкого танення снігу шосе і тротуари часто посипають сіллю. Чи однаково до цього ставляться пішоходи і автомобілісти?

Номер слайду 19

Станція «Математична» Розв’яжіть задачу. Радіаторні та конденсаторні труби автомобіля виготовлені з латуні. Для виготовлення цього сплаву взяли мідь і цинк у відношенні 5:3. Скільки взяли кілограмів міді, якщо її було на 12 кг більше ніж цинку?

Номер слайду 20

Станція «Біологічна» Екологічні вимоги до металургійної промисловості:1. Запровадити систему автоматичного моніторингу викидів на підприємствах.2. Створити систему збору, аналізу та поширення даних про стан повітря.3. Впровадити планові перевірки суб'єктів господарювання відповідно до ризиків для навколишнього середовища, а також створити реєстр підприємств, які впливають на навколишнє середовище.4. Посилити відповідальність за несанкціоноване поводження з відходами.5. Запровадити систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів.

Номер слайду 21

Станція «Творча»Скласти ментальну карту за темою уроку

Номер слайду 22

Станція «Митний контроль»Пройти тестування за посиланням https://naurok.com.ua/test/start/155574

Номер слайду 23

Рефлексія «Сходинка успіху»УМІЮРОЗУМІЮЗНАЮ Все добре Сумно Цікаво

Номер слайду 24

Домашнє завдання:1. Опрацювати § 32, заповніть таблицю.2. Зніміть ролік в Тік Ток* «Розчини проти корозії». Проведіть дослід по очищенню залізних цвяхів від корозії в «Фанті», «Колі», сік лимона та в розчині соди. Порівняйте практичну ефективність використаних розчинів.

Номер слайду 25

Кінцева зупинка «Перерва»Підсумок уроку. Оцінювання учнів.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
10 січня 2022
Переглядів
886
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку