Презентація до свята "Народні символи України"

Про матеріал

Презентація до виховного заходу "Народні символи України" для учнів початкових класів. Доцільно використовувати разом зі сценарієм свята, бо матеріал слайдів побудовано відповідно до сценарію.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народні символи України

Номер слайду 2

МОЯ БАТЬКІВЩИНА - УКРАЇНА

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Існує багато легенд, казок, пісень, віршів про дорогі і рідні нашому серцю символи. Вони відтворені у вишивках на сорочках, рушниках.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 11

Навесні калина вкривається білим цвітом і стоїть як наречена у білому вбранні, а восени палахкотить гронами червоних плодів. Калиною уквітчують весільний коровай, оселю, печуть смачні пироги, лікуються. Народ склав про неї багато легенд та пісень. Калина - символ кохання, краси, щастя.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Калина Завжди любили люди цілющу красуню калину, яка є символом дівочої краси, ніжності. Вона росла біля кожної хати. Калиною прикрашали весільний коровай.

Номер слайду 15

Ось верба - символ краси, неперервності життя. Вона дуже живуча: встромиш у землю гілочку, і виросте дерево, засип ранку порошком меленої вербової кори - і кров зупиниться.„Без верби і калини – нема України”, – говориться в народній приказці. style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 16

Важко уявити нашу землю без верби. У нас її росте близько 30 видів. Говорять: „Де вода, там і верба”. Вона своїми коренями скріплює береги, очищає воду. Коли копали криницю, то кидали шматок вербової колоди для очищення води. У відро з водою клали вербову дощечку, а на неї ставили кухлик для пиття води.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Верба Вона своїми коренями скріплює береги, очищає воду. Коли копали криницю, то кидали шматок вербової колоди для очищення води. У відро з водою клали вербову дощечку, а на неї ставили кухлик для пиття води. Це була своєрідна народна гігієна.

Номер слайду 19

Освячені її гілочки служили оберегами полів від граду, під час грози їх викидали на двір, щоб, як казали, "град припинився", обкурювали хату від хвороб, клали у купіль немовляти. З давніх-давен на Україні вербу вважали святом деревом. Перед Великоднем шостий тиждень посту називався "Вербним". На Вербному тижні, у неділю, святили вербу.

Номер слайду 20

Діти хльоскали один одного освяченими прутиками, приказуючи: “Не я б'ю - верба б'є”. На це хльоскання не можна було ображатись, оскільки верба давала силу і здоров'я. style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 21

Що ж переможного вбачали люди у цій скромній, з такими скромними синіми віточками рослині - вічнозеленій окраси наших гаїв, садів? В ній прихована могутня цілюща сила перемагати тяжкі недуги. За це люди подарували барвінкові свою любов.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Улюбленим птахом на Україні є лелека. Його назвали на честь божества добра і кохання - Леля. Говорили колись, що Лель живе у душі доброї людини, а лелека мостить гніздо на подвір'ї добрих людей.

Номер слайду 25

Народні символи України є:рослиннітваринніstyle.colorfillcolorfill.type

pptx
Додано
7 січня 2019
Переглядів
1077
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку