Презентація до свята у 1 класі "Стрітення"

Про матеріал

Презентація допоможе ознайомити дітей з народними звичаями, особливостями святкування Стрітення, розвивати інтерес до історії, звичаїв народу, виховувати любов до свого народу, збагачувати словниковий запас учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію підготувала вчитель Бориспільського НВК “Ліцей “Дизайн - освіта” ім. Павла Чубинського” Мелащенко Олена Миколаївна. Стрітення

Номер слайду 2

Лютневий сніг весною пахне

Номер слайду 3

15 лютого - Стрітення Господнє.

Номер слайду 4

Подія, коли святі Симеон і Анна зустріли в храмі принесеного батьками Ісуса і прославили його, і називається святом Стрітення Господнього і святкується православною церквою як одне з найбільших свят.

Номер слайду 5

На Стрітення люди в церквах святять воду і свічки, які називали «громичними», бо запалювали їх і ставили перед образами під час грози, щоб оберегти людей і худобу від грому.

Номер слайду 6

Стрітенська свічка захищає від пожеж. Саме цю свічку дають людині в руки коли вона йде в останню путь.

Номер слайду 7

По приході з церкви запалювали таку свічку, щоб весняна повінь не пошкодила посіви і щоб мороз дерева не побив. Саме від громичної свічки і свято мало другу назву — Громиця.ppt_xxshearppt_x

Номер слайду 8

Ой, громниця-свічечко! Святая водичечко! Від біди оберігай наш майбутній урожай! Дай здоров’я нам усім та достатку в кожен дім! Свічко-свічечко гори, на діточок укажи! В щасті – долі щоб жили і здоров’я берегли!

Номер слайду 9

Коли святили воду в церкві, селяни набирали її в нову, ще невживану посудину, приносили додому і пильно берегли, бо цій воді приписувалася цілюща сила.

Номер слайду 10

З давніх-давен люди з нетерпінням чекали на день Стрітення Господнього, бо вважається, що саме в цей день Зима зустрічається з Весною, а за давніми народними прикметами визначали, якою буде цього року весна: ранньою чи пізньою?

Номер слайду 11

Вони сперечаються, кому слід піти далі, а кому - вернутися. Якщо цього дня потеплішає, значить, Весна перемогла в цій суперечці, а якщо стане холодніше, значить, пощастило Зимі.

Номер слайду 12

Хай цей святий вогонь долізе до Божих долонь,Як Бог нас зігріває, так і цей вогонь хай палає,Хай буде не для шкоди, а для погоди,Хай нас гріє та землю не кам’яніє,Щоб він собі жив та дощика не глушив.

Номер слайду 13

З останнім місяцем зими у хліборобів завершувався і традиційний зимовий відпочинок. Селяни починали готуватися до нового хліборобського сезону.

Номер слайду 14

Привітанням журавля. Я пробуджую поля,наповняю ручаїта заквітчую гаї. Кожен з вас мене впізна. Відгадали? Я - …

Номер слайду 15

Номер слайду 16

«Поле має вуха, а земля — очі, а Весна дівкою наступає, всю землю вбирає». А тому дівки, у вінках поверх хусток, з саморобними квітами та стрічками на палицях під вечір виходять на толоку «стрічати Весну».

Номер слайду 17

Матері в цей день випікали обрядове печиво у вигляді жайворонків чи голубів, а діти, взявши печиво, бігали по вулицях, вибігали за околицю і закликали птахів. style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 18

Свято зустрічі весни підготували учні та вчителі 1-Б класу Бориспільського НВК «Ліцей «Дизайн-освіта» ім. Павла Чубинського. Весна прийшла з квітами, співучими жайворонками, з радісним настроєм із святами весняними.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тимощук Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 квітня 2018
Переглядів
6068
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку