Презентація до тематичного уроку "Історія тих, хто не скорився"

Про матеріал
Ця презентація є візуалізацією тематичного уроку "Історія тих, хто не скорився" .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Коли крізь розпач…. Коли крізь розпач випнуться надії І загудуть на вітрі степовім, Я тоді твоїм ім'ям радію І сумую іменем твоїм. Коли грозує далеч неокрая У передгроззі дикім і німім, Я твоїм ім'ям благословляю, Проклинаю іменем твоїм. Коли мечами злоба небо крає І крушить твою вроду вікову, Я тоді з твоїм ім'ям вмираю І я в твоєму імені живу!

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Святослав. Святослав Ігоревич прославився тим, що розширив територію Київської Русі за рахунок приєднання до Києва земель в'ятичів (сучасні Смоленська, Московська, Тульська, Воронезька області РФ). Він також воював проти численних сусідів - Волзької Булгарії, Хазарського каганату. Коли войовничий князь Святослав Хоробрий йшов на ворога, він ніколи не нападав на нього зненацька. Перед боєм завжди заздалегідь попереджав своєю знаменитою фразою: «Іду на Ви!»За 10 років у походах і боях Святослав пройшов зі своїми воїнами 8 тисяч кілометрів і створив найбільшу імперію в Європі: вона займала територію від Балтійського моря до Каспійського. Святослав прославився як військовий лідер і полководець, якого боялися навіть у Візантії. У важкі моменти він говорив своїм воїнам: «Помремо за Русь, але не осоромимо землі нашої. Мертві сорому не знають».

Номер слайду 5

Володимир «Красне сонечко»Князь новгородський, великий князь київський, при якому відбулося хрещення Русі. Він правив державою практично сорок років. У 972 році батько Володимира загинув, і в 977 році почалася міжусобна війна, Ярополк напав на Олега і розгромив його військо. Володимир, дізнавшись про смерть Олега, вирішив покарати братовбивцю. З 980 року князь Володимир став одноосібним правителем Києва. Всі перші свої роки правління, князь повертає Русі всі втрачені землі, зміцнюючи її кордони. В 987 він здійснив похід на місто Херсонес. Після захоплення Херсонеса Володимир відправив до Візантії послання, що бажає одружитися на сестрі імператора Анні. Візантійці дали добро, але тільки в тому випадку якщо князь прийме християнство. Після довгих роздумів Володимир Святославович став хрестителем всієї Русі в 988 році. Він скинув язичницьких ідолів, став зводити Божі храми, дотримуватися святі заповіді. За безліч добрих справ народ любив його і прозвав «Червоним сонечком». Після хрещення Київська Русь була визнана в європейському світі. Князь Володимир дав їй новий могутній виток до розвитку.

Номер слайду 6

Знайди продовження 1. Чув дзвін, та… 2. Не штука — наука, а штука…3. Навчай інших і… 4. Хто людей питає, той і… 5. Добре діло — утіха, як ділові… 6. Дивиться рідко, та густо… 7. Кожна пташка своє… 8. Наука, як кажуть, в ліс не веде, а… 9. Слава не поляже, а… 10. Мудрець скаржиться, що не знає людей, дурень скаржиться, що… 11. Хто з київських князів казав : «Іду на ви» 12. Хто з київських князів хрестив своїх сучасників?

Номер слайду 7

Перевір !1. Чув дзвін, та не знає де він. 2. Не штука — наука, а штука розум. 3. Навчай інших і сам навчишся! 4. Хто людей питає, той і розум має. 5. Добре діло — утіха, як ділові не поміха. 6. Дивиться рідко, та густо бачить.7. Кожна пташка своє гніздо хвалить. 8. Наука, як кажуть, в ліс не веде, а з лісу виводить. 9. Слава не поляже, а про себе розкаже. 10. Мудрець скаржиться, що не знає людей, дурень скаржиться, що люди не знають його. 11. Хто з київських князів казав : «Іду на ви» - (князь Святослав) 12. Хто з київських князів хрестив своїх сучасників? (князь Володимир «ясне сонечко»)

Номер слайду 8

: В нас ніхто не відніме свободиІ своїх не нав'яже знамен!Хай несе не осквернені води. В Чорне море старий Борисфен!Дуже довго були ми німими. Та ніхто вже не стулить нам уст!Вже ніхто в нас тебе не відніме, |Золота моя Київська Русь!

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Пилип Орлик. Орлик Пилип Степанович — український політичний, державний і військовий діяч, Гетьман Війська Запорозького. Навчався у єзуїтському колегіумі у Вільні, а також у Києво-Могилянській колегії, добре володів українською, польською, церковнослов’янською, болгарською, італійською та іншими мовами. Входячи до найближчого оточення Івана Мазепи, Орлик належав до числа його повірених («конфідентів»), виконуючи обов’язки особистого секретаря. У квітні 1710 р. був обраний гетьманом Війська Запорозького замість померлого Мазепи. Після виборів між новообраним гетьманом та старшиною було укладено політичну угоду, що окреслювала основні засади організації влади в козацькій державі — «Пакти й конституції прав і вольностей Війська Запорозького». Це була перша у Європі Конституція. У своєму прагненні звільнити Гетьманщину від російського панування Орлик спирався на підтримку Швеції, Туреччини та Кримського ханства. 1712 р. він звертається з відкритим маніфестом до європейських володарів, пишучи, що «козацька нація, що стогне під тиранським ярмом Москви, прагне лише того, щоб домогтися своєї волі».

Номер слайду 11

Отаман Сірко. Отамана Сірка чи не кожен українець бачив хоча б раз у житті. Живописець Ілля Рєпін зобразив його у центрі своєї картини "Запорожці пишуть листа турецькому Султанові". У Сірка дійсно були дуже правильні риси обличчя. Але Рєпін не знав однієї деталі: отаман мав на нижній губі з правого боку родиму пляму червоного кольору. Сучасники вважали її Божим знаком, який відрізняв Сірка від звичайних людей…Сірко мав феноменальний військовий талан за життя він провів 55 походів проти Османської імперії та 65 великих битв та 179 сутичок з ворогами і у всіх з них здобув перемогу. Під його керівництвом козаки захоплювали: Очаків, Білгород-Дністровський, Ізмаїл, Кілію, Тягиню (Бендери), Арабат, Перекоп, Ясси, Кафу, Бахчисарай, Трапезунд. Вісім разів Запорозька Січ обирала Івана Дмитровича Сірка кошовим отаманом. За все кількасот річне існування Січі жоден кошовий отаман не зажив такої любові й шани серед січового товариства. Україна — Лівобережна, Правобережна, Слобожанщина — в 60—70-ті роки XVII ст. не знала людини, яка б могла зрівнятися популярністю з Іваном Сірком. Загальне визнання й безмежну вдячність сучасників набула тоді очолена Іваном Сірком героїчна боротьба козацтва проти турецько-татарських орд, що загрожували геноцидом українському народові. Запорозький витязь ставив найпершою й найголовнішою метою кожного походу врятування бранців із полону, визволення невільників, що конали в тяжкому рабстві у султанській Туреччині та Кримському ханстві. Великий талант полководця, особиста хоробрість, мужність і відвага поєднувалися в ньому з безмежною відданістю народній справі. Два з половиною десятиріччя Сірко боронив рідну землю від ханських орд і ніколи не знав поразки (явище у світовій історії унікальне). Він провів близько ста великих і малих походів козаків у Крим і ногайські улуси, давав відсіч ордам, що вдиралися на територію України, намагався перешкодити грабіжницьким нападам ворогів.

Номер слайду 12

Дай відповіді на питання, обравши один із запропонованих варіантів. 1. Що означає слово «козак»? А. Переселенець. Б. Бідняк. В. Вершник, вільна людина. 2. «Носом чує татарюгу, зна по птицях, по звіру…» — перекази та легенди наділяли козаків магічною силою. Чи відомо Тобі, як називали козаків, які зналися на травах та вміли ворожити?А. Драгоман. Б. Характерник. В. Шаман.3. Де відбулася перша битва в ході визвольної війни?А. Під Крутами. Б. Під Жовтими Водами. В. Під Берестечком.4. Назви найвідоміший козацький танок. А. Гопак. Б. Краков’як. В. Хоровод. 5. Кому заборонявся вхід на територію Запорозької Січі?А. Заміжнім жінкам. Б. Молодим незаміжнім дівчатам. В. Усім жінкам.

Номер слайду 13

Будь уважним! 6. Першу козацьку фортецю збудували на острові… А. Зміїному. Б. Мала Хортиця. В. Велика Хортиця. 7. Останній гетьман Запорозької Січі. А. Пилип Орлик. Б. Павло Полуботок. В. Кирило Розумовський. 8. Хто був автором першої української Конституції? А. Богдан Хмельницький. Б. Пилип Орлик. В. Григорій Сагайдачний. 9. Як називали козаків, які перебували на державній службі?А. Найманці. Б. Реєстрові козаки. В. Характерники. 10. Назви ім’я відомого козака, який брав участь у більш ніж п’ятдесяти битвах. А. Іван Сірко. Б. Іван Богун. В. Дмитро Вишневецький. 

Номер слайду 14

Перевір!1. В. Вершник, вільна людина. 2. Б. Характерник. 3. Б. Під Жовтими Водами. 4. А. Гопак. 5. В. Усім жінкам. 6. Б. Мала Хортиця. 7. В. Кирило Розумовський. 8. Б. Пилип Орлик. 9. Б. Реєстрові. 10. А. Іван Сірко.

Номер слайду 15

Козаче, воїне величний,Прославлений ти у віках!У куряві, в гарячих битвах. Ти торував свободі шлях. Бурлив Дніпро, іржали коні,Степи виднілись в близині. З османським Кримом в прикордонніМогутні козаки жили. Були відважні і сміливі,Відстоювали наш нарід,Щоб зазіхнути окупанти. На Січ козацьку не змогли. Віками боремось за Волю,Низький доземний вам уклін,Славетнії козацькі вої,Що українство зберегли.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Михайло Грушевський. Михайло Грушевський — видатний український політик, історик та громадський діяч. Він зробив величезний внесок в розвиток української освіти: науково-організаційна діяльність та викладацька робота Грушевського високо оцінена сучасниками. Не менш вагомою була участь й в політичному житті: так, саме Михайло Грушевський очолював Українську Центральну Раду УНР з 1917 по 1918 рік.. Прагнув об'єднати українців. У 1917, Михайло стає головою Української Центральної Ради, приєднується до партії соціалістів-революціонерів. Центральна Рада діяла протягом 14 місяців. Першим Універсалом було проголошено автономію України в складі Російської федеративної республіки. Третім Універсалом Центральна Рада проголосила Українську Народну Республіку, а 22 січня 1918 Четвертим Універсалом — повну політичну незалежність України від Росії. За доби Центральної Ради Грушевський був вищою посадовою особою УНР, якщо й не харизматичним, то найавторитетнішим лідером українства. На жаль, в той час мріям Грушевського про Незалежність Батьківщини не судилося збутися. Історія розпорядилася так, що своє життя був змушений доживати на чужині, а більшість його праць були під забороною до 1991 року. Тільки в незалежній Україні стало можливим об’єктивне висвітлення постаті Михайла Грушевського, належне поцінування його внеску в українську науку і державність.

Номер слайду 18

Степан Бандера. Степан Бандера (1909–1959) був одним із керівників Організації українських націоналістів (ОУН), а згодом очолив Організацію українських націоналістів (бандерівців), або ж Організацію українських націоналістів (революційну) – ОУН(б) чи ОУН(р). На початку Другої світової війни Бандера нетривалий час ішов на співпрацю з нацистами, сподіваючись використати їх для створення незалежної української держави. Та після проголошення Акту відновлення Української держави на окупованій українській території він був арештований нацистами і кілька років відбув у концтаборі Заксенгаузен.  Створена ОУН(б) Українська повстанська армія (УПА) відтак воювала і проти нацистських, і проти радянських окупантів.1959 року Степана Бандеру вбив у Мюнхені агент радянського Комітету державної безпеки. Діяльність Бандери стала важливою частиною українського національно-визвольного руху 20-го століття, а його ім’я стало одним із символів цього руху. Для України він залишається Героєм і важливою особистістю в українській історії та частиною національної ідентичності. Найкращий приклад останнього періоду - це пісня «Батько наш - Бандера», яка стала вірусною в Україні та породила флешмоб в соцмережі і на Ютубі. 

Номер слайду 19

Кросворд 1. Як називається герб нашої держави? 2. Які гори України ви знаєте? 3. Як називається найбільша річка України? 4. Який птах є символом України? 5. Столиця України? 6. Кущ-символ України? 7. Збірка віршів Т. Г. Шевченка?

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Всім доброго вечора! Ми з України!Ні слава, ні воля не вмерли ще, ні!Ми — Суми і Харків, і острів Зміїний,Ми — Київ, Чернігів, Херсон і Ірпінь!Ми є Маріуполь! Відплата вже близько. Ніколи не були братами русні,Бо нас колисали у різних колисках І різні співали весільні пісні. Ми — Львів, Миколаїв: в нас доля едина. Тому не жалійте ні сил, ані куль. Всім доброго вечора! Ми — Україна!Усе буде добре — 4.5.0!

Номер слайду 22

Україна після перемоги.

Номер слайду 23

Левко Лук’яненко. Чи то так доля обдарувала, чи й справді все вирішується на Небесах, але Левку Лук’яненку судилося прийти в цей світ 24 серпня. Минуть роки, і Левко Григорович розділить свій день уродин із днем народження незалежної України — своєю рукою впише цю дату в її історію і стане батьком нової віхи. Його життєвий шлях — це яскраве свідчення того, що навіть після найтемнішої ночі настає день. Чи думав хто в 1959 році, коли він тільки ставав до боротьби і створював свою Українську робітничо-селянську спілку, чи в 1961-му, коли отримав перший строк, чи в 1978-му, коли був засуджений удруге, що незалежність — це реальність і настане вона ще при житті Левка Лук’яненка? «Я — щаслива людина. Став свідком становлення незалежності України. Боротьбі за це присвятив усе життя. Моя заслуга перед Україною не в тому, що написав з допомогою професора медицини Леонтія Сандуляка проект «Акта проголошення незалежності України». Половина депутатів Ради могли це зробити. Моя заслуга в тому, що належну пропозицію запропонував у належний час і належним способом.» Пізніше він напише: «Важлива перемога, але ще важливіший фактор боротьби: доки нація бореться, у ній пульсує кров — вона живе. Не треба боятися захищати свободу ціною життя. Три мільйони фінів 1939 року не злякалися 150-мільйонного СРСР. Бо краще загинути в бою, ніж повернутися в московське колоніальне рабство.»

Номер слайду 24

Нігоян Сергій Нігоян Сергій був вірменином, громадянином України. Народився і жив у селі Березнуватівка Солонянського району Дніпропетровської області. На Євромайдан приїхав 8 грудня 2013 року, бо «зрозумів, що повинен бути за Майдан». Був охоронцем. Його вбили близько шостої години ранку 22 січня 2014 року – отримав три вогнепальних поранення свинцевою картеччю в шию, голову і груди під час подій біля стадіону «Динамо» на вулиці Грушевського у місті Києві. Це був перший з «Небесної сотні».

Номер слайду 25

Степан Тарабалка Степан Іванович Тарабалка (9 січня 1993, с. Королівка, Коломийський район, Івано-Франківської області — 13 березня 2022, м. Житомир, Україна) — майор Збройних сил України, відзначився у ході російського вторгнення в Україну, учасник російсько-української війни, Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно). 29 квітня 2022 року журналістка «The Times» у своїй статті назвала Степана Тарабалку «привидом Києва». За першу добу війни йому вдалося знищити шість ворожих літаків: Су-27, МіГ-29, два літаки Су-35 та два — Су-25. Потім український ас на своєму МіГ-29 довів кількість знищених літаків агресора до 40. «Дитино, ти - мої крила до Бога», - так казала йому матуся і він, як янгол закриває небо України від ворогів, його мрію підхопили наші славетні аси, ставши «привидами помсти та янголами перемоги» Своєю чергою, Командування Повітряних сил ЗСУ уперше офіційно заявило, що «Привид Києва — це супер герой-легенда, чию постать створили українці! Це швидше збірний образ пілотів Повітряних сил, які захищають небо країни. Які раптово з'являються там, де їх не чекають!

Номер слайду 26

Залужний Валерій. Український військовослужбовець, генерал. Головнокомандувач Збройних Сил України (з 27 липня 2021), член Ради національної безпеки і оборони України (з 28 липня 2021). Його називають одним з найбільш відкритих генералів, який розуміє проблеми солдатів і молодших офіцерів. Як представник українських вищих офіцерів і учасник бойових дій на Донбасі, що не проходив військової служби в СРСР, позитивно ставиться до оновлення особового складу молодими людьми та відхід від радянських практик. Одним з його перших кроків на посаді був дозвіл військовим на фронті відкривати вогонь у відповідь по окупантах без узгодження з вищим керівництвом і позбавлення необхідності військовим заповнювати зайві документи. Під керівництвом генерала Валерія Залужного Збройні Сили України вже майже півроку ефективно протистоять потужній російській армії. Плани ворога про швидше захоплення України – розбиті вщент. Авторитетне американське видання Politico називає Залужного "залізним генералом" та каже, що командувач стане легендарною постаттю в історії України. Адже успіхи української армії, які здивували весь світ, – заслуга Залужного.

Номер слайду 27

Гра «Видатні постаті»https://suite.smarttech.com/student/share/4151cdf2-c4d0-455e-8701-673b00ef7c44?new_region=eu1&confirmed_country=UA

Номер слайду 28

Від Заходу вкраїнського й до Сходу. Ми єдності ланцюг протягнем знов,Посієм між людьми священну згоду. Ми разом! Це основа всіх основ. Тепло сердець здолає ворожнечу,І об’єднає всіх свята мета: Тримаймось разом. Ми – велика сила. Й не забуваймо: Батьківщина в нас одна. Тут бились прадіди, зросили землю кров’ю,Чужинців проганяли раз у раз. Вороже зло ми переможемо любов’ю,Нам об’єднатись заповів пророк Тарас.І заспіває знову Україна,І оживе її свята земля.І пам’ятаймо: тільки в єдності – народу сила. То ж стали золотими ці слова.

Номер слайду 29

Дякую за участь. Ви – молодці!

Номер слайду 30

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лесько Гульнара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 серпня 2022
Переглядів
1970
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку