Презентація до теми: "Повторення. Велике переселення народів. Розселення слов’ян"

Про матеріал
Презентація до теми: "Повторення. Велике переселення народів. Розселення слов’ян" :Мета: дати учням початкове уявлення про Середньовіччя як період всесвітньої історії та навчальний предмет; назвати хронологічні межі та періодизацію Середніх віків; ознайомити з історичними джерелами з історії Середніх віків; пояснити зміст термінів і понять «Середні віки», «історичні джерела»; сприяти зацікавленості учнів новим навчальним предметом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення. Велике переселення народів. Розселення слов’ян

Номер слайду 2

Повторення. Велике переселення народів. Розселення слов’ян

Номер слайду 3

Заселення Українських земель. В якій частині світу найраніше з’явилися первісні люди? - На якому материку знаходиться Україна? - Коли почалось заселення українських земель? Скільки років тому?

Номер слайду 4

Найдавніші стоянки на території України. Що таке стоянки?Архантропи (2,5млн.- 40тис.) - найдавніші людські істоти (пітекантроп, синантроп…)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Найдавніші люди в українських землях з’явились 40 тис. років тому. Це були пітекантропи. - Який це був період палеоліту?

Номер слайду 7

НАЙДАВНІШІ ЛЮДИ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

Номер слайду 8

У період енеоліту в Україні проживали племена трипільської культури (село Трипілля; Київщина; В. Хвойка; 1896 )4-3тис. до н.е.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Source: pexels.com. Ямна, катакомбна археологічна культура

Номер слайду 11

КІММЕРІЙЦІ,ГРЕКИ, СКІФИ, САРМАТИ

Номер слайду 12

ВЕЛИКЕ ПЕРЕСЕЛЕННЯ НАРОДІВ ІІ-ІV СТ.

Номер слайду 13

ВЕНЕДИ IV ст.

Номер слайду 14

АНТИ V-VII ст. HEADLINE 5 HEADLINE 3 HEADLINE 2 Заселяють Балкани, Верхнє Дніпро, Донець, Дон. Після нападу аварів ідуть з історичної арени.

Номер слайду 15

СКЛАВИНИ IV-VII ст. Заселяють території між Дніпром, Дністром і Західним Бугом, утворивши етнічні слов’янські угрупування. HEADLINE 3 HEADLINE 2

Номер слайду 16

ІІ- ІІІ ст. Черняхівська культура – культура праслов’ян

Номер слайду 17

123 ПОЛЯКИ, ЧЕХИ, СЛОВАКИЗАХІДНІУКРАЇНЦІ, БІЛОРУСИ, РОСІЯНИСХІДНІБОЛГАРИ, СЕРБИ, СЛОВЕНИПІВДЕННІСЛОВ’ЯНИ

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Перепишіть текст, пропуски заповніть інформацією. Найдавніші люди з’явились на Землі приблизно ….. млн.р. тому, а на українських землях приблизно …. тис. років тому. Найдавніша стоянка (це - …………) була знайдена в с. ……… . Найдавніших людей називають архантропи або ………… . Вони проживали на наших землях в добу ………. (вибрати: раннього, середнього, пізнього) палеоліту. В ІV-ІІІтис. до н.е. На землях Подніпров’я проживали племена найдавніших землеробів ………., поселення яких відкрив у кінці ХІХст. археолог Вікентій ...... . В ІІІ-ІІтис. до н.е. наступив бронзовий вік, в цей час існували …. та катакомбна археологічні культури. В І тис. до н.е. наступив …….. вік. В цей час поряд з кам’яними знаряддями праці, які ще трохи залишилися, були знаряддя праці із …… . В цей час на півдні України проживали ………, греки, ….., сармати. В ІVст., вже нашої ери, під час Великого переселення народів, від річок Вісла, Полаба, Одер переселилися племена ……., які з часом розділилися на дві великі групи …., …….. .2. Доповніть відповіді відомими вам фактами з історії стародавнього світу. Що вам відомо про Трипільську культуру?Хто з давніх авторів писав про східних слов’ян?На лінії часу позначте час трипільської культури,період проживання кімерійців, скіфів, сарматів, розселення слов’ян.

pptx
Додано
23 жовтня 2021
Переглядів
3553
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку