Презентація до теми "Біорізноманіття нашої планети як наслідок еволюції"

Про матеріал

Мета моєї роботи полягає у з'ясуванні сучасного видового біорізномаїття риби третього ставку Запорізького Залізорудного Комбінату, вирахувати середню кількість риби, її ріст та розвиток.

Риболовля здавна була одним з найпоширеніших промислів на території України. Сьогодні, практично, половина видового складу іхтіофауни є обєктом промислового, спортивного і аматорського рибальства. Експлуатація рибних ресурсів стає дедалі інтенсивнішою і досить часто не компенсується природним відтворенням угруповань, що веде до порушення екологічної рівноваги.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Характеристика та дослідження іхтіофауни ставка ЗЗРК (Запорізького Залізорудного Комбінату) в басейні річки Мала Білозерка»Виконала: Клименко Я. В. КЗ “Малобілозерська ЗОШ І-ІІІ ст. №1” ВРР ЗО2018 р.

Номер слайду 2

Мета моєї роботи полягає у з’ясуванні сучасного видового складу риби третього ставку Запорізького Залізорудного Комбінату, вирахувати середню кількість риби, її ріст та розвиток. В ході роботи були поставлені наступні завдання:- уточнити видовий склад іхтіофауни водойми;- порівняти їх морфометричні показники і дати пояснення виявленим відмінностям;-охарактеризувати особливості живлення та розмноження даних видів риб;-виявити фактори, що негативно впливають на іхтіофауну досліджуваних водойм.

Номер слайду 3

Річка Мала Білозірка пролягає в Україні, в межах Василівського, Великобілозерського та Кам'янсько - Дніпровського районів Запорізької області. Довжина річки сягає 84,8 км, площа басейну 1401 км². Долина порівняно вузька і глибока, місцями порізана ярами і балками. Річище слабозвивисте (у пониззі більш звивисте), місцями пересихає (переважно у верхів'ї). На північний схід села Мала Білозерка знаходиться три нагульні ставки Запорізького Залізорудного Комбінату та Калинівське водосховище, загальною площею 63 га. призначені для вирощування товарної риби.

Номер слайду 4

Досліди проводились: Перший та другий ставок ЗЗРК

Номер слайду 5

Третій ставок ЗЗРК

Номер слайду 6

Калинівське водосховище (4 ставок)

Номер слайду 7

Номер слайду 8

У третьому ставку ЗЗРК розводять таку рибу: Видовий склад риби : карась, короп, товстолобик, білий амур. За дослідженнями рибаків середній вилов риби у ставку складає в відсотковому співвідношенні: Карась сріблястий (Carassius gibelio) – 60%Короп (Cyprinus carpio) – 20%Білий товстолобик (Hypophthalmichthys molitrix) – 10%Білий амур (Ctenopharyngodon idella) – 10%

Номер слайду 9

Фактори, що негативно впливають на іхтіофауну досліджуваних водойм. Серед факторів, що негативно впливають на популяції риб досліджуваних водойм можна назвати браконьєрство, змивання ґрунту у водойми з полів, евтрофікацію (збагачення водойм біогенними елементами), забруднення хімічними речовинами. Ставки Малої Білозерки мають незначну глибину, тому в літній період спостерігається значне прогрівання води, що сприяє розвитку вищої та нижчої рослинності. Відбувається заростання значних площ, це призводить до зменшення кількісного та якісного складу іхтіофауни водних обєктів. Крім цього з прилягаючих полів у водойми змивається значна кількість органічних та неорганічних добрив, що призводить до розвитку одноклітинних та нитчастих зелених водоростей та ціанобактерій.

Номер слайду 10

У ставку Мала Білозерка розводять таку рибу: Карась сріблястий (Carassius gibelio)Короп (Cyprinus carpio )Білий товстолобик (Hypophthalmichthys molitrix)Білий амур (Ctenopharyngodon idella)

Номер слайду 11

Карась сріблястий (Carassius gibelio)

Номер слайду 12

Карась — всеїдний. Він харчується личинками дрібних комах, дощовими і гнойовими черв’яками, розвареним зерном злакових або бобових. Годують його ввечері не більшими порціями по 3 — 6% від маси карася. Навесні для малюків корм повинен дають подрібнений, до стану порошку. Наприклад: на 3 кг карасів запущених в ставок, в день потрібно давати близько 100 грамів корму. Зазвичай в уловах рибалок переважають особини вагою до 120 грам. Великими вважають риби вагою в 500 грамів. За розведеною рибою в ставку потрібно добре доглядати. Карась витривалий до кисневого голодування.

Номер слайду 13

Короп (Cyprinus carpio )

Номер слайду 14

Короп дзеркальний поширений у ставку Мала Білозерка. Дзеркальний короп в повному обсязі покритий лускою, на відміну від середньоруського. Коропи невибагливі, легко пристосовуються до умов проживання. Можуть виростати в довжину до 1 м, набираючи вагу до 25 кг. Таких габаритів вони досягають до 15-20 років життя. Дзеркальний короп в перший рік може набрати вагу до 1 кг, а до двох років – більше 2 кг.

Номер слайду 15

Білий товстолобик (Hypophthalmichthys molitrix)

Номер слайду 16

Товстолобик належить до великих риб. Його довжина може сягати 1 м, а маса — 20 кг, а то й більше. До появи заводського способу отримання личинок мальків товстолоба виловлюють в річках, а потім вирощують в ставках до товарної маси. Товстолоб, як і білий амур, акліматизований в Україні у 50-ті роки XX століття. На сьогоднішній день білий товстолобик є біологічним засобом боротьби із синьо-зеленими водоростями. Враховуючи істотне зниження водопритоків до ставків і водосховищ з ряду об'єктивних і суб'єктивних причин, що в свою чергу суттєво зменшує їхню можливість до самоочищення

Номер слайду 17

Амур білий (Ctenopharyngodon idella)

Номер слайду 18

Білий амур прісноводна субтропічна демерсальна риба. Належить до групи потамодромних риб, тобто риб, які мігрують на нерест в межах прісних вод (з річок до озер, або навпаки) У ставку Мала Білозірка незначна кількість амура білого. Завезений в Україну у 1953 році, тоді ж була розпочата робота по його акліматизації. Тепер він поширений практично у всіх водоймах України. Довжина цієї риби до 120 см, маса до 32 кг. Тіло білого амура подовжене, трохи сплюснуте з боків, голова невисока з прямо розташованим ротом. Луска велика, оточена темним обідком, (окрім розташованих на череві).

Номер слайду 19

Карась сріблястий (Вимірювання карася) Стандартна довжина 17 см. Ми дослідили аналіз уловів:

Номер слайду 20

Короп (Вимірювання коропа) Стандартна довжина 44 см.

Номер слайду 21

Товстолобик білий (вимірювання товстолобика) Стандартна довжина 57 см.

Номер слайду 22

Білий амур (вимірювання білого амура)стандартна довжина 48 см.

Номер слайду 23

Середній вилов риби у третьому ставку ЗЗРК 19 га площа ставка, продуктивність риби- 250 кг., вага 120 г. восени. Весною однліток карася має вагу 86 г. діловий вихід посаджених карасів - 10%250*19*100 =2328 шт. Карася сріблястого(0.12-0.086)*60 ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ЧАСТИНАВИЛОВУ РИБИ

Номер слайду 24

19 га площа ставка, продуктивність риби - 400 кг., вага 1400 г. восени. Весною одноліток коропа має вагу 800 г. діловий вихід посаджених коропів - 20%400*19*100 = 6333 шт. Коропа (1.4-0.8)*20

Номер слайду 25

19 га площа ставка, продуктивність риби - 900 кг., вага 250 г. восени. Весною одноліток товстолобика має вагу 100 г. діловий вихід посаджених товстолобиків - 60%1500*19*100 = 1900 шт. Товстолобика білого( 0.25- 0.1 )*10

Номер слайду 26

19 га площа ставка, продуктивність риби - 200 кг., вага 1500 г. восени. Весною одноліток білого амура має вагу 600 г. діловий вихід посадженого білого амура - 10%200*19*100 = 4222 шт. Білого амура(1.5-0.6)*10

Номер слайду 27

Підведені підсумки за моєю дослідницькою роботою: Карась сріблястий (Carassius gibelio)Стандартна довжинаІхтіологічна довжина17 см.10 см.16 см.9 см.21 см.16 см.39 см.33 см.27 см.23 см.

Номер слайду 28

Короп (Cyprinus carpio )Стандартна довжинаІхтіологічна довжина47 см31 см.37 см.30 см.28 см.20 см.45 см.37 см.46 см.40 см.

Номер слайду 29

Стандартна довжинаІхтіологічна довжина57 см.32 см.48 см.38 см.34 см.23 см.15 см.10 см.36 см.23 см. Білий товстолобик (Hypophthalmichthys molitrix)

Номер слайду 30

Стандартна довжинаІхтіологічна довжина50 см.37 см.40 см.27 см.65 см52 см.51 см.38 см.37 см.24 см. Білий амур (Ctenopharyngodon idella)

Номер слайду 31

На основі даної роботи можна зробити такі висновки:- Досліджуване господарство річки Мала Білозірка не цілком раціонально використовує корми. Не спостерігається якась конкретна технологія, що не може нести за собою суттєвого підвищення рибопродуктивності.- Інтенсифікація виробництва рибницької продукції призводить до зменшення природної рибопродуктивності ставків.- Перспективним напрямком діяльності господарства є вирощування риби. На базі отриманих висновків я пропоную:-Висновок:

Номер слайду 32

Щоб найбільш повно використовувати природні корми ставку, Мала Білозірка доцільно застосовувати змішану посадку, тобто посадку у став риб одного виду, але різного віку. Таке поєднання базується на різниці у характері живлення риб різних вікових груп.- Для покращення кисневого режиму ставків пропоную встановити понтонні аератори.- Забезпечити нормоване внесення добрив і кормів, що дасть змогу підвищити рибопродуктивність ставків.-посилити боротьбу з браконьєрством;-розводити у промислових водоймах рослиноїдних риб, що дасть змогу боротися з водною рослинністю та збільшить продуктивність самих водойм;-проводити природоохоронну пропаганду серед автотуристів та механізаторів; -з метою захисту водойм від змивання в них добрив та ґрунтів з полів та запобіганню водній ерозії схилівберегів водойм застосовувати поперечну оранку, та розміщення рядків сільськогосподарських культур поперек схилів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Слівінська Ольга Лонгинівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Болотіна Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 вересня 2018
Переглядів
3868
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку