"Презентація до урок інтегрованого курсу "Досліджуємо історію і суспільство"

Про матеріал
Презентація до уроку інтегрованого курсу "Досліджуємо історію і суспільство" 5 клас. Тема "Чим уславились княгиня Ольга і король Данило". Підручник та модельна програма Пометун О.І., Ремех Т.О., Малієнко Ю.Б., Мороз П.В.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЧИМ УСЛАВИЛИСЬ КНЯГИНЯ ОЛЬГА ТА КОРОЛЬ ДАНИЛОУрок інтегрованого курсу «Досліджуємо історію і суспільство» 5 клас. Вчитель історії Руденківського ліцею Євсюкова Н. В.

Номер слайду 2

Чи відомо вам, хто такі князі? Коли вони жили? Кого з них можете назвати?Сьогодні ми дізнаємося: Звідки походить назва Русь-Україна Як княгиня Ольга зміцнила Русь-Україну. Як князь Данило став королем.

Номер слайду 3

Згадаємо періодизацію всесвітньої історіїПервісність (3 млн.р. – Х ст. до н.е.)Античність (ІХ ст. до н.е. – V ст.)Середні віки (V – ХV ст.)Новий час (ХVI – ХІХ ст.)Новітній час (ХХ – ХХІ ст.)

Номер слайду 4

Порівняємо з періодизацією історії України

Номер слайду 5

РУСЬ Україна ІХ-ХІІІ ст. ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКА ДЕРЖАВА ХІІ-ХІV ст. У СКЛАДІ ЛИТВИ ТА ПОЛЬЩІ ХІV-ХVІІ ст.

Номер слайду 6

РУСЬ-УКРАЇНАУ період середньовіччя в ІХ ст. на землях сучасної України постає давня держава Русь-Україна як об’єднання слов’янських племен під єдиною владою. Основними племенами, що сформували державу Русь, були поляни, сіверяни, древляни та інші. Назва «Україна» вперше зустрічається у Київському літописі про події 1187 року. Більшість дослідників вважають, що ця назва виникла від слов’янських слів «край, країна» — тобто це певні землі, відокремлені від інших. В українській мові є слова «краяти», «відкраяти» у значенні «відрізати», «відокремити».

Номер слайду 7

РУСЬ-УКРАЇНА1. Опиши географічне положення держави Русь-Україна. 2. Покажи на карті «Русь-Україна у X–XI століттях» її кордони і сусідні країни за часів княгині Ольги. 3. Розкажи, як змінились кордони за сина Ольги князя Святослава

Номер слайду 8

Досліджуючи історичну постать, послідовно відповідай на  запитання: Про кого йдеться? Коли і в якій країни жив історичний діяч/діячка? Про які його/її риси характеру та погляди відомо? Із чим пов’язана основна діяльність цієї історичної особи? До яких історичних подій вона причетна? 5) Які вчинки і дії цієї особи стали тобі відомі? 6) Яким є твоє ставлення до цієї історичної особи?Прослухайте (прочитайте) коротку біографічну довідку про славетних правителів Українських земель періоду середньовіччя, фіксуючи згідно плану важливі факти. *Пам’ятка роздрукована і роздана учням або використовують ту, що в підручнику.

Номер слайду 9

КНЯГИНЯ ОЛЬГАМісце і дата народження Ольги достеменно невідомі. Приблизний рік народження 910. Існує декілька версій походження Ольги: Болгарська , Галицька, Олегівська, Київська,  Псковська. Князь Ігор одружився з Ольгою. Єдиною відомою нам дитиною був син Святослав, який народився у 937 році. У деяких документах згадуються ще два імені – Предслава і Володислав, але підтверджень, що це діти Ольги та Ігоря, не знайдено. Чоловік Ольги Ігор вів здебільшого зовнішню політику і намагався отримати якомога більшу вигоду від підпорядкованих племен. Зібравши данину з древлян, князь вирішив що вони можуть дати більше і повернувся вимагати оплату вдруге. Розлючені жителі покарали жадібного правителя і жорстоко стратили його, розірвавши навпіл. У 945 році Ольга стала вдовою, правління державою перейшло княгині, бо син Святослав був замалим. В середині Х століття жителі руських земель були язичниками і помста була священним обов’язком. Княгиня, вбита горем, отримавши з рук дружинників меч свого чоловіка, почала планувати помсту. Древляни, знахабнівши після вбивства Ігоря, вирішили одружити свого князя Мала з Ольгою і отримати в руки всю владу. Але коли прибули посли щоб засватати її, вона заманила їх в пастку і поховала живцем. Не знаючи яка доля спіткала першу делегацію, древляни відправили другу: князів, бояр і купців. Наказавши розтопити баню для поважних гостей, Ольга закрила їх всередині і підпалила.

Номер слайду 10

Вона була першою, хто упорядкував систему збору данини. Були введені так звані «уроки» , згідно з якими племена у вказаний термін повинні були внести грошову і товарну виплату в організовані нею пункти київської влади, що звались погости, і, фактично, були першими адміністративно-територіальними одиницями Київської Русі. У своїй політиці вона зосередилася на внутрішніх справах. Правителька об’їжджала країну: була, приміром, у Чернігові, у Новгороді і Пскові, закладала нові міста і оборонні споруди. Ольга упорядкувала збір данини (вид державних податків) з усіх, навіть віддалених земель. Це сприяло розвитку господарства. Налагоджувала стосунки із Візантійською імперією, відвідала її столицю - Константинополь. Зустрівшись з Ольгою імператор Костянтин Багрянородний був вражений красою цієї жінки і вирішив одружитись із нею. Але проявивши винахідливість, вона нагадала що за віросповіданням є язичницею, проте готова з рук імператора прийняти християнство. 957 року в Константинополі, в Соборі святої Софії, патріарх Феофіліктій і Костянтин VII Багрянородний особисто хрестили княгиню. Та після обряду хрещення імператор знову спробував схилити княгиню до одруження, на що отримав відповідь «не годиться хрещеному батьку на дочці женитися, то великий гріх». Така хитрість і жвавість розуму ще більше вразили Костянтина, тому відпустив він Ольгу в Київ із коштовними дарунками. На Русі княгиня починає проводити заходи з метою хрещення Русі. Але на той час її син Святослав вже був достатньо дорослий, щоб самостійно правити державою. Тому у 962 році до влади приходить син Ольги та Ігоря Святослав.

Номер слайду 11

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}https://www.youtube.com/watch?v=k. Pyxg. TP0b. ZA /

Номер слайду 12

ДАНИЛО ГАЛИЦЬКИЙ Майбутній володар галицько-волинських земель народився у 1201 р. Він був сином князя Романа Мстиславовича, який помер через декілька років після його народження, залишивши вдову з двома малолітніми синами. У ті часи боротьба за престол була особливо жорстокою, тому мати,  щоб не наражати дітей на небезпеку, переїхала разом з ними до Кракова. Звідти Данило подався в Угорщину, де виховувався при королівському дворі наступні 6 років. У 18-річному віці юний княжий нащадок Данило зайняв престол у Володимирі. У своїй діяльності він перш за все мав на меті об’єднання Галицько-Волинського князівства. Проте через внутрішні протиріччя між князями йому вдалось здійснити це лише у 1238 р., коли він захопив Галич. Згодом його волі підкорився і Київ, однак столицею Данило Галицький обрав місто Холм, де було менше боярів та, відповідно, менше сварок між ними. Окрім того, що князь всіляко зміцнював країну зсередини, він проводив також активну зовнішню політику. Період його правління увінчався низкою вдалих походів проти татар, поляків, ятвягів. Зокрема, завдяки перемозі у битві з польським військом під Ярославом у 1245 році, князю вдалось повністю відвоювати Галичину, і таким чином максимально розширити кордони держави.

Номер слайду 13

Князь-воїн створив регулярне військо — важко озброєну піхоту з селян і значно розширив територію держави. Йому була властива небачена особиста відвага. Так, під час облоги польського містечка Каліш Данило переодягнувся городянином та проник у місто, а потім розкрив себе представникам польської влади й запропонував підписати мирний договір. Здивовані сміливістю князя, польські правителі погодилися. Літопис відзначає видатні дипломатичні здібності князя. Данило будував нові міста і розвивав старі. У містах зводили церкви та могутні укріплення. За нього Галицько-Волинська держава стала однією з найбагатших в Європі. Розташована на перехресті торгових шляхів, вона торгувала з сусідніми державами. До того ж Галичина мала великі запаси солі, на яку завжди був чималий попит. Під час навали монголів Данило відстояв владу і державу. Водночас він наполегливо домагався союзу з європейськими країнами в боротьбі проти монголів. На знак підтримки Данила папа Римський 1253 р. коронував його. Данило Галицький став першим українським королем. В історію Галицько-Волинська держава увійшла як Королівство Руське.1264 року король занедужав і помер у Холмі, де був похований у церкві святої Богородиці, яку збудували за його життя.

Номер слайду 14

ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКА ДЕРЖАВА1. Опишіть географічне положення Королівства Руського та назвіть держави, що з ним сусідили. 2. Знайдіть на карті місця, пов’язані з діяльністю Данила Галицького, та розкажіть про них

Номер слайду 15

Рефлексія, ділимося враженнями. Можеш відповісти на питання:1. Чому давня українська держава називається Русь-Україна? 2. Чим уславилась княгиня Ольга? 3. Які найбільш відомі, на твій погляд, досягнення Данила Галицького?Сьогодні на уроці я зрозумів/зрозуміла, що..... Мені було цікаво ...... Мені було складно ...... Хочу ще дізнатися .....

Номер слайду 16

РАХУЄМО БАЛИ *Діє система накопичувальних балів «мудриків». Відповіді, в залежності від виду діяльності і критеріїв, оцінюються в 1, 2, 3, 4, 5 «мудриків». Оцінку можна отримати наприкінці цього уроку або допрацювати під час повторення даного матеріалу на наступному.

Номер слайду 17

Домашнє завдання:знайти інформацію та охарактеризувати за планом історичних діячів - Володимира Великого або Ярослава Мудрого

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2023
Переглядів
892
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку