Презентація до уроків української мови та читання, виховних справ "Еволюція книги"

Про матеріал

Презентація містить історичні факти про походження та розвиток книги. Даний історичний матеріал відповідає віковим особливостям учнів початкової школи, є доступним та цікавим для школярів. Презентація побудована за принципом запитань і відповідей, що значно покращує мотиваційну сторону навчання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Книга – найбільший скарб людства. Чому так кажуть? Чи погоджуєшся ти з цією думкою?

Номер слайду 2

Що означає слово “книга”?

Номер слайду 3

Зі старослов’янської “кна” - обрубок, вирізка з дерева

Номер слайду 4

Зі старокитайської “кюань” - сувій паперу

Номер слайду 5

Зшиті в одну оправу аркуші паперу з якими-небудь записами.

Номер слайду 6

Коли і де з’явилися перші книги?

Номер слайду 7

Перші книги з'явилися в III тисячолітті до н. е. в Стародавній Месопотамії. Обпалені глиняні таблички складали в дерев'яні ящики, кожен з яких представляв окрему «книгу». У Стародавньому Римі скріплювали разом 2-4 таблички, і виходив кодекс (книга) з декількох «листів.

Номер слайду 8

У глиняних книгах писали загостреними паличками. Глину сушили, випалювали на вогні. Такі книги були важкі та незручні у користуванні.

Номер слайду 9

У Стародавньому Єгипті книги писали на папірусі. Папірус - болотяна рослина зі стеблом висотою 4-5 метрів. Стебла папірусу розрізали на тонкі смужки, розкладали їх так, щоб край однієї смужки заходив за край іншої. Краї склеювали. Написану на папірусі книжку згортали в сувій (найдовший сувій - понад 40 метрів).

Номер слайду 10

До 14 століття книги писали на пергаменті (за назвою м. Пергам, де його вперше виготовили). Пергамент виробляли зі шкіри молодих телят, ягнят, кіз. Писали на пергаменті чорнилом та різнокольоровими фарбами. Чорнило робили із сажі, фарби з відвару кори вільхи та дуба. Заголовки, ініціали, великі букви виводили червоною фарбою. Використовували також охру - світло-жовту фарбу, лазур, золото, срібло

Номер слайду 11

Берестя́ні гра́моти  — пам'ятки давньої слов'янської писемності (XI–XV ст.), написані на доступному дешевому матеріалі — бересті. Берест – це зовнішня шарувата частина кори берези. Текст продряпувався, видавлювався писалом— загостреним металевим або кістяним стрижнем, на протилежному кінці якого (нерідко оздобленому) було вушко для підвішування його до пояса.

Номер слайду 12

Хто і коли винайшов папір?

Номер слайду 13

Папір був винайдений у 105 році н. е. Цай Лунем.  Цай Лунь подрібнив волокна шовковиці, деревну золу, ганчірки і прядива. Все це він змішав з водою і масу виклав на форму (дерев'яна рама і сито з бамбука). Після сушіння на сонці, він цю масу розгладив за допомогою каменів. У результаті вийшли міцні аркуші паперу.

Номер слайду 14

Коли і де з’явилася перша друкована книга?

Номер слайду 15

11 травня 868 року у Китаї з'явилася перша друкована книга «Алмазна сутра».

Номер слайду 16

Хто вважається “батьком” книгодрукування у Європі?

Номер слайду 17

Йоганн ГУТЕНБЕРГ - німецький винахідник, який поклав початок книгодрукуванню в Європі. Заслуга Гутенберга полягала в тому, що він здогадався відливати окремі букви, із яких почав складати слова. Придумав, як їх фіксувати, щоб вони не розпадалися, винайшов прес для друку, спеціальну фарбу і багато іншого. 1436 р.

Номер слайду 18

Коли з’явилася перша друкована книга в Україні?

Номер слайду 19

У 1574р. Іван Федоров надрукував у Львові першу в Україні книгу – «Апостол», а згодом “Буквар”.

Номер слайду 20

На друк першої книги “Апостол” Іван Федоров витратив близько 11 місяців.

Номер слайду 21

У минулі часи книги в бібліотеках приковували ланцюгами для їх кращого збереження. Такі ланцюги були досить довгі для того, щоб зняти книгу з полиці і прочитати, але не дозволити винести книгу за межі бібліотеки. Це було викликано великою цінністю кожного примірника книги.

Номер слайду 22

З розвитком інформаційних технологій змінився і формат книг. Тепер поширені аудіокниги та електронні книги.

pptx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
1184
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку