Презентація до уроку №10 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Домедична допомога постраждалому при утопленні. Підсумковий урок».

Про матеріал
Ознайомити учнів із особливостями загроз для організму у разі утоплення та пояснити особливості домедичної допомоги при утопленні; пригадати техніку СЛР; виховувати небайдужих громадян, готових прийти на допомогу постраждалим; розвивати здоров’язбережувальну компетентність, уміння й навички надавати допомогу в екстремальних випадках на воді.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Домедична допомога постраждалому при утопленні Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: ознайомити учнів із особливостями загроз для організму у разі утоплення та пояснити особливості домедичної допомоги при утопленні; пригадати техніку СЛР; виховна: виховувати небайдужих громадян, готових прийти на допомогу постраждалим; розвивальна: розвивати здоров’язбережувальну компетентність, уміння й навички надавати допомогу в екстремальних випадках на воді.

Номер слайду 3

«Асоціативний кущ» Які асоціації викликає поняття «утоплення»? Смерть Утоплення Термінальний стан Гострий патологічний стан Асфіксія Гуркіт Дихальна недостатність Гіпоксія Страх Спазми Порушення кровообігу Порушення газообміну

Номер слайду 4

Актуалізація знань Які природні або антропогенні НС можуть призвести до масового утоплення людей? Унаслідок чого найчастіше гинуть люди на воді? Як правильно витягувати потопельника з води? Які способи штучного дихання вам відомі? Які з них найбільш ефективні?

Номер слайду 5

Практична робота Використовуючи попередні знання продемонструйте СЛР.

Номер слайду 6

Мотивація навчальної діяльності В Україні щороку гине на воді близько 4 тис. осіб. Здебільшого це люди, які вміють плавати. Переоцінка своїх сил, неадекватний стан, «неадекватні» ігри — головні причини. У разі допомоги людині, що тоне, слід бути максимально зібраним та обережним, щоб не збільшити кількість жертв.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу Утоплення — це заповнення дихальних шляхів рідиною або рідкими масами. Розрізняють мокре і сухе утеплення. При справжньому (мокрому) утопленні рідина обов’язково потрапляє в легені. При рефлекторному звуженні голосової щілини вода не потрапляє в легені і людина гине від механічної асфіксії.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу Трапляються утоплення від первинної зупинки серця і дихання внаслідок травми, температурного шоку тощо. Утоплення може настати також при тривалому пірнанні, коли кількість кисню в організмі зменшується до рівня, що не відповідає потребам мозку.

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Ознаки мокрого утоплення Коли потерпілого рятують одразу після занурення, спостерігається загальмований або збуджений стан, шкірні покриви і губи бліді, дихання супроводжується кашлем, пульс прискорений, морозить. Верхній відділ живота здутий, нерідко буває блювання;

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Ознаки мокрого утоплення якщо тривалість остаточного занурення потерпілого під воду становила не більше кількох хвилин, після витягання з води людина непритомна, шкірні покриви синюваті, із рота і носа витікає пінна рідина рожевого забарвлення, зіниці слабо реагують на світло, щелепи міцно стиснуті, дихання уривчасте або відсутнє, пульс слабкий, неритмічний;

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Ознаки мокрого утоплення якщо після остаточного занурення потерпілого під воду минуло 2-3 хвилини, самостійне дихання і серцева діяльність, як правило, відсутні, зіниці розширені і не реагують на світло, шкірні покриви синюшні, настає клінічна смерть.

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Ознаки сухого утоплення Посиніння шкіри виражене менше, ніж при мокрому, відсутнє витікання пінистої рідини з рота. Клінічна смерть триває 4-6 хвилин;

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу Ознаки сухого утоплення утоплення внаслідок первинної зупинки серця і серцевої діяльності характеризується різкою блідістю шкіри, відсутністю рідини в порожнині рота і носа, зупинкою дихання і серця, розширенням зіниць. Клінічна смерть може тривати 10-12 хвилин.

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу 2. Домедична допомоги при утопленні Допомогу потрібно надавати негайно на місці нещасного випадку. Переконатися у відсутності небезпеки.

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу 2. Домедична допомоги при утопленні Якщо постраждалий у воді, кинути рятувальний засіб; підпливаючи до постраждалого, користуватись рятувальним жилетом або іншими засобами, що дозволять утримуватись на воді.

Номер слайду 16

Вивчення нового матеріалу 2. Домедична допомоги при утопленні Підпливати до постраждалого слід зі спини. При наближенні до постраждалого попросити його заспокоїтись та пояснити, що ви в змозі надати допомогу. Якщо постраждалий непритомний, перевернути його на спину, перевірити наявність дихання. Обережно та спокійно транспортувати його до берега. При витягуванні постраждалого з води фіксувати шийний відділ хребта.

Номер слайду 17

Вивчення нового матеріалу 2. Домедична допомоги при утопленні На березі у непритомного постраждалого перевірити наявність дихання. Викликати бригаду швидкої медичної допомоги, якщо це не зробили інші.

Номер слайду 18

Вивчення нового матеріалу Домедична допомоги при утопленні Якщо потерпілий притомний, його треба заспокоїти, зігріти, дати випити гарячих напоїв. Якщо потерпілий непритомний, але у нього наявні задовільний пульс і дихання, то його слід покласти на бік або таким чином, щоб голова була опущена чи повернута набік (запобігання западання язика, потрапляння блювотних мас до дихальних шляхів).

Номер слайду 19

Вивчення нового матеріалу 2. Домедична допомоги при утопленні Очистити за необхідності дихальні шляхи, до прибуття медиків слідкувати за диханням та пульсом. Постраждалого витерти і зігріти.

Номер слайду 20

Вивчення нового матеріалу Домедична допомоги при утопленні Якщо постраждалий не дихає, не видаляти воду з легень, розпочати СЛР. При наявності автоматичного зовнішнього дефібрилятора — застосувати.

Номер слайду 21

Вивчення нового матеріалу Досвідчений рятувальник за ознак відсутності у потерпілого дихання, але збереження серцевої діяльності, у разі мокрого утоплення має звільнити дихальні шляхи протягом 10—15 с. Для цього потерпілого перевернути на живіт, вклавши на зігнуте коліно рятувальника, щоб голова звисала вниз. Зробити кілька поштовхоподібних натискань на його спину — вода виллється.

Номер слайду 22

Вивчення нового матеріалу Вкласти у положення для проведення СЛР і негайно розпочати штучне дихання. У разі сухого утоплення — одразу приступити до штучного дихання.

Номер слайду 23

Вивчення нового матеріалу Забезпечити постійний нагляд за постраждалим. Не слід лякатись, коли у потерпілого з’являється блювання. Це свідчить, що сталось оживлення організму. При погіршенні стану постраждалого повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Номер слайду 24

Перегляд відео Як допомогти людині при утопленні https://www.youtube.com/watch?v=tlAGHYD3j04&ab_channel=%D0%A1%D0%BD%D1%96%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%B71%2B1

Номер слайду 25

Вивчення нового матеріалу Основні фактори, від яких залежить одужання: вік: чим молодша людина, тим кращий результат; здоров’я: чим менше медичних проблем, тим кращий результат; час: чим менша тривалість перебування під водою, тим краще; температура води: чим холодніша, тим краще; якість води: чим чистіша, тим краще; наявність травм.

Номер слайду 26

Закріплення знань Гра «Добери пару»

Номер слайду 27

Закріплення вивченого матеріалу Практикум: Змоделюйте усі необхідні дії допомоги потопельнику після витягнення його з води.

Номер слайду 28

Домашнє завдання Опрацювати § 8 підручника.

Номер слайду 29

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси https://vseosvita.ua/library/konspekt-z-temi-persa-dopomoga-pri-opikah-dopomoga-pri-teplovomu-ta-sonacnomu-udari-obmorozenni-ta-elektrotravmah-76572.html http://osnova.com.ua/preview/book/5847/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8B%20%D0%B8%D0%B7%20MK_zahist_11%20kl_butenko_pavluk.pdf Відео: https://www.youtube.com/watch?v=tlAGHYD3j04&ab_channel=%D0%A1%D0%BD%D1%96%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%B71%2B1

ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
823
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку