Презентація до уроку №11 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Поняття про отруту і отруєння. Причини та способи потрапляння отрути до організму, шляхи її виведення. Основні ознаки та класи

Про матеріал
Сформувати в учнів знання про отруєння організму, особливості побутових і виробничих отруєнь, загальні принципи надання домедичної допомоги при отруєнні, відповідальне ставлення до свого здоров’я; виховувати гуманне ставлення до хворих; розвивати здоров’язбережувальні навички, навички оцінювання ризиків впливу довкілля на людину і людини на середовище існування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Поняття про отруту і отруєння. Основні ознаки та класифікація отруєнь Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: сформувати в учнів знання про отруєння організму, особливості побутових і виробничих отруєнь, загальні принципи надання домедичної допомоги при отруєнні, відповідальне ставлення до свого здоров’я; виховна: виховувати гуманне ставлення до хворих; розвивальна: розвивати здоров’язбережувальні навички, навички оцінювання ризиків впливу довкілля на людину і людини на середовище існування.

Номер слайду 3

«Асоціативний кущ» Ушкодження органів Інтоксикація Шкідливі речовини Захворювання шлунку Блювота Біль Отруєння Які асоціації викликає поняття «отруєння»?

Номер слайду 4

Актуалізація знань Назвіть небезпечні речовини у вашому домі. Які значки попереджають про це? Які правила безпеки ви знаєте у побуті, у кабінеті хімії?

Номер слайду 5

Мотивація навчальної діяльності В ніч з 23-го на 24 серпня 2018 року в анексованому Криму в місті Армянськ стався витік невідомої речовини. Кримчани в соцмережах писали, що за ніч металеві предмети вкрилися нальотом та іржею, а над містом навис смог, птахи покинули місто або лежать мертві.

Номер слайду 6

Мотивація навчальної діяльності Мешканці скаржилися на погане самопочуття. Однак окупаційна влада запевняла, що «забруднення атмосфери в межах норми», люди не отримали відповідної допомоги. Імідж «країни світу, де усе для людей», виявився важливішим за тих самих людей. На жаль, аварії трапляються по усьому світу, але ставлення до їхніх наслідків дуже різниться.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу 1. Поняття про отруту і отруєння. Отруєння — це порушення функцій організму, спричинене потраплянням з навколишнього середовища токсичних речовин, що не можуть бути знешкоджені внутрішніми силами організму.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу Отрута — це речовини мінерального чи органічного походження, які діють на окремі органи чи тканини і завдають шкоди загальному обмінові речовин. Дія отрути залежить від природи речовини, тобто її хімічної структури.

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу За швидкістю надходження отрути до організму виділяють гострі (одночасне находження доз, достатніх для порушення нормальної життєдіяльності організму) та хронічні (надходження протягом тривалого часу невеликих доз).

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Шляхи та обставини потрапляння отрут: 1) шлунково-кишковий тракт: при вживанні їжі або при контакті отруйних речовин зі слизовою оболонкою ротової порожнини (ліки, припікаючі речовини, мийні засоби, пестициди, гриби, рослини та інші різноманітні хімічні речовини);

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Шляхи та обставини потрапляння отрут: 2) дихальні шляхи: вдихання отруйних газів, пари та аерозолів;

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Шляхи та обставини потрапляння отрут: 3) шкіра та слизові оболонки: при потраплянні на шкіру та в очі отруйних речовин у вигляді рідини, аерозолю (розчинники, пестициди тощо);

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу Шляхи та обставини потрапляння отрут: ін’єкції: укуси комах, тварин, змій; під час ін’єкційного введення ліків або наркотичних речовин.

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу Отрути виводяться з організму: нирками; легенями; через слизову оболонку шлунку; через слизову оболонку кишечнику; печінкою; слинними, сльозовими, молочними, потовими залозами. Під час виведення токсичні речовини спричиняють зміни цих органів та тканин.

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу 2. Основні ознаки та класифікація отруєнь Ознаки: відчуття піску або різь в очах, світлобоязнь; опіки на губах, на язику або шкірі; біль у роті, горлі, грудях або животі, який посилюється при ковтанні та диханні; підвищене слиновиділення, нудота, блювання; порушення дихання; пітливість, діарея, незвичайна поведінка постраждалого; м’язові посмикування, судоми, знепритомнення; незвичайний колір шкіри.

Номер слайду 16

Вивчення нового матеріалу Отруєння поділяють на Побутові Виробничі Отруєння речовинами, що застосовують як зброю

Номер слайду 17

Перегляд відео Як уберегтися від харчових отруєнь https://www.youtube.com/watch?v=bjCa9rOtJ5A&ab_channel=%D0%A1%D0%BD%D1%96%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%B71%2B1

Номер слайду 18

Вивчення нового матеріалу За дією отрути на організм бувають: Корозійні Резорбтивні Діють переважно у місці їхнього контакту з організмом Починають діяти після всмоктування у кров

Номер слайду 19

Вивчення нового матеріалу За ступенем впливу на організм поділяють на: надзвичайно небезпечні, високонебезпечні, помірно небезпечні, малонебезпечні.

Номер слайду 20

Вивчення нового матеріалу 3. Характеристика побутових і виробничих отруєнь Побутові отруєння спричиняються передозуванням лікарських препаратів, отруєнням грибами, алкоголем, наркотичними речовинами, несвіжою їжею тощо. Виробничі отруєння пов’язані із застосуванням на виробництві шкідливих для організму людини рідин, газів, аерозолей.

Номер слайду 21

Вивчення нового матеріалу Домедична допомога при отруєнні Переконатися у відсутності небезпеки. Звернути увагу на різкий запах, полум’я, дим, відкриті чи перекинуті ємності, ємності з-під ліків та алкогольних напоїв, відкриту аптечку, використані шприци тощо, щоб убезпечити себе та зробити припущення про причину отруєння.

Номер слайду 22

Вивчення нового матеріалу Провести огляд постраждалого, визначити наявність свідомості, дихання. Викликати «швидку». За необхідності розпочати проведення СЛР. Постраждалого без свідомості, але з нормальним диханням перевести в стабільне положення.

Номер слайду 23

Вивчення нового матеріалу Забезпечити постійний нагляд. Якщо постраждалий притомний та відомо, що отрута була прийнята перорально (через рот), промити шлунок: дорослому випити 500-700 мл чистої холодної (18 °С) води, викликати блювання; повторювати до отримання чистих промивних вод.

Номер слайду 24

Вивчення нового матеріалу Потім дати ентеросорбент (до 50 г активованого вугілля) та проносне (дорослим — 50 мл вазелінового масла). При отруєнні припікаючими речовинами (наприклад, бензином) забороняється викликати блювання.

Номер слайду 25

Вивчення нового матеріалу При потраплянні отруйної речовини в очі та/або на шкіру промити уражену ділянку великою кількістю чистої холодної (18 °С) води.

Номер слайду 26

Вивчення нового матеріалу За наявності хімічних опіків (після промивання водою) накласти стерильну пов’язку на місце опіку.

Номер слайду 27

Закріплення вивчення матеріалу Чому в деяких випадках отруєння не можна викликати блювання? Чому в усіх випадках отруєнь варто звернутися до лікаря? Які господарчі роботи слід виконувати в респіраторах і протигазах?

Номер слайду 28

Закріплення знань Розгадайте вікторину

Номер слайду 29

Закріплення вивченого матеріалу Розгадайте ребуси.

Номер слайду 30

Домашнє завдання Опрацювати § 9 підручника.

Номер слайду 31

Список використаних джерел: Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси http://shkola.in.ua/533-zakhyst-vitchyzny-11-klas-hudyma.html http://shkola.in.ua/1114-zakhyst-vitchyzny-11-klas-hudyma-2019.html http://www.odkl.if.ua/news/kharchov%D1%96-otru%D1%94nnya-simptomi-l%D1%96kuvannya-prof%D1%96laktika Відео: https://www.youtube.com/watch?v=bjCa9rOtJ5A&ab_channel=%D0%A1%D0%BD%D1%96%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%B71%2B1

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Безсонова Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шувар Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
7950
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку