Презентація до уроку №13 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Отруєння речовинами, що є хімічною зброєю. Заходи безпеки під час надання домедичної допомоги».

Про матеріал
Ознайомити здобувачів освіти з наслідками застосування бойових токсичних хімікатів та особливостями домедичної допомоги у разі їх застосування; виховувати взаємодопомогу, людяність; розвивати здоров’язбережувальну компетентність, зібраність, швидкість реакції та прийняття рішення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Отруєння речовинами, що є хімічною зброєю. Заходи безпеки під час надання домедичної допомоги Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: ознайомити здобувачів освіти з наслідками застосування бойових токсичних хімікатів та особливостями домедичної допомоги у разі їх застосування; виховна: виховувати взаємодопомогу, людяність; розвивальна: розвивати здоров’язбережувальну компетентність, зібраність, швидкість реакції та прийняття рішення.

Номер слайду 3

Актуалізація знань Пригадайте з курсу історії, які військові кампанії проходили з використанням сильнодіючих отруйних речовин? У чому особливість ураження хімічною зброєю? Які речовини можуть бути використані як хімічна зброя?

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності 24 серпня 2016 року експерти ООН надали доповідь, у якій містяться відомості про те, що хімічну зброю в Сирії застосовували і сирійська армія, і терористичне угруповання ІДІЛ. Згадуються 130 випадків застосування зарину, хлорного газу, гірчичного газу та інших хімічних речовин з грудня 2015 по серпень 2016 року. Однак на засіданні РБ ООН Росія відмовилася визнати факти її застосування.

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу 1. Отруєння речовинами, що є хімічною зброєю Хімічні засоби ураження — це сукупність хімічних боєприпасів та хімічних бойових приладів, призначених для застосування токсичних хімікатів з метою ураження живої сили, зараження повітря, місцевості, бойової техніки та інших матеріальних засобів.

Номер слайду 6

Перегляд відео Історія застосування хімічної зброї https://www.youtube.com/watch?v=21Q2CW1OJAw&ab_channel=24%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу Групи отруйних речовин: а) нервово-паралітичної дії: зарин, зоман, амітон, V-гази викликають розлад функцій нервової системи, м’язові судоми та паралічі;

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу Групи ОР: б) шкірнонаривної дії: іприт, азотистий іприт, люїзит, метилдихлороарсин, фосгеноксим мають здібність уражати шкіру з утворенням пухирів та виразок, але всі вони є універсальними клітинними отрутами і відповідно до цього уражають також органи зору, дихання та всі внутрішні органи;

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Групи ОР: в) загальноотруйної дії: синильна кислота, хлорціан, арсин викликають загальне отруєння організму внаслідок пригнічення тканинного дихання;

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Групи ОР: г) задушливої дії: фосген, дифосген, хлор уражають легені, що призводить до порушення або зупинки дихання внаслідок розвитку набряку легень;

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Групи ОР: д) подразнювальної дії: хлорацетофенон, Сі-Ес (СS), Сі-Ар (СR), адамси, хлор­пікрин та ін. подразнюють слизові оболонки очей і верхніх дихальних шляхів, викликають сильну сльозотечу та різь в очах і носі, нестримне чхання, біль у грудях;

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Групи ОР: е) психотоміметичні (психохімічні): Бі-Зет (ВZ), діетиламідлізергинова кислота (ДЛК) та ін. викликають розлад діяльності нервової системи з появою симптомів психічних захворювань.

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу Антидоти — це специфічні протиотрути; використовуються для профілактики ураження людей отруйними речовинами. Введення антидоту здійснюється якнайшвидше (у лічені секунди, хвилини) за показниками залежно від виду отруйних речовин і наявності такого взагалі.

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу 2. Заходи безпеки під час надання домедичної допомоги Рятувальники повинні працювати в захисних засобах, входити в осередок із навітряної сторони. За необхідності виконання штучного дихання у зоні зараження його проводять ручними методами; постраждалий повинен перебувати в протигазі.

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу У районі осередку хімічного отруєння суворо дотримуються правил техніки безпеки: забороняється знімати засоби захисту, приймати їжу, воду, курити, розстібати одяг, сідати або лягати на зараженій місцевості. У разі аварії з виходом хлору уникати низинних місць.

Номер слайду 16

Вивчення нового матеріалу Рятувальники приймають антидот із профілактичною метою, надягають і ретельно перевіряють один в одного засоби захисту органів дихання і шкіри. Тривалість роботи в ізолюючих засобах захисту повинна бути суворо регламентована і залежить від температури повітря.

Номер слайду 17

Вивчення нового матеріалу Так, при температурі повітря 30°С та більше час роботи визначено нормативами як 15-20 хв; при темпера турі 25-29°С – 30 хв; при температурі 20-24°С – 45-50 хв; при температу рі 15-19°С – 1,5-2 год.; нижче 15°С – 3 год.

Номер слайду 18

Вивчення нового матеріалу Після завершення роботи рятувальники виводяться за межі осередку хімічного ураження і проходять часткову, а потім і повну санітарну обробку на спеціальних обмивальних пунктах. Повна санобробка включає проведення обробки тіла розчинами дегазації із подальшим обмиванням під душем водою з милом, зі зміною натільної білизни, одягу і взуття.

Номер слайду 19

Вивчення нового матеріалу Брудні одяг, взуття і спорядження (протигази, сумки, рукавички, чоботи тощо) піддаються дегазації на спеціальних площадках відділення санобробки при суворому дотриманні заходів безпеки.

Номер слайду 20

Робота з підручником Самостійне опрацювання матеріалу підручника стор. 72 – 73.

Номер слайду 21

Робота в групах Створення проекту на тему «Групи отруйних речовин».

Номер слайду 22

Закріплення вивчення матеріалу Що називають хімічною зброєю? Яка послідовність дій під час надання домедичної допомоги постраждалим у разі підозри на гостре отруєння невідомою речовиною та які заходи безпеки рятувальників під час надання їм домедичної допомоги?

Номер слайду 23

Закріплення знань Розгадайте кросворд

Номер слайду 24

Домашнє завдання Опрацювати § 11 підручника. Доробити проект.

Номер слайду 25

Список використаних джерел: Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси http://shkola.in.ua/533-zakhyst-vitchyzny-11-klas-hudyma.html http://shkola.in.ua/1114-zakhyst-vitchyzny-11-klas-hudyma-2019.html https://www.google.com/search?q=%D0%BD%D1%96%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD&tbm=isch&chips=q:%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD,g_1:%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0:fbXcneNIBsA%3D&hl=ru&ved=2ahUKEwjp8afIl-HqAhXLU5oKHSjxDhUQ4lYoAnoECAEQGA&biw=1349&bih=576#imgrc=qh7GGEs8DK0qlM Відео: https://www.youtube.com/watch?v=21Q2CW1OJAw&ab_channel=24%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Ярко Виктория
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шувар Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Губль Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Коваленко Світлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Сенецька Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Яцук Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
11390
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку