Презентація до уроку №21 "Про що розповідає ноктюрн" 6 клас

Про матеріал
Презентація знайомить з особливостями жанру ноктюрна та історією його розвитку в різних країнах, характерними ознаками жанру "ноктюрн", авторами та виконавцями ноктюрнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вхід під музичний супровід. Музичне вітанння:«Добрий день вам діти,Добрий день!»

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань учнів. Міні - тест: «Впізнай музичний твір»: Який твір пролунав? Відповідь:звучить фрагмент музики Й. С. Баха. Скерцо (Жарт) з оркестрової сюїти №2 (для флейти і струнного оркестру) ; Який твір пролунав? Відповідь: звучить фрагмент музики Й. С. Баха. Скерцо (сучасна обробка ) в інструментальному та вокальному виконанні»;Який твір пролунав?Відповідь: звучить фрагмент музики А. Островського. Вокаліз «Trololo»(«Я дуже радий, адже я нарешті повертаюсь додому») у виконанні Е. Хіля. Скерцо – це … . Відповідь: (італ. - буквально «жарт») - частина симфонії, сонати , квартету чи самостійна музична п’єса у жвавому, стрімкому темпі, тридольному розмірі.5. Вокаліз – це…Відповідь: (лат. vokalis – голосний, співучий) – вправа для голосу без тексту, що виконується на будь – який голосний, з назвами нот або складів, а також художній твір для голосу, написаний у такій формі.

Номер слайду 3

Діти, сьогодні ми продовжуємо вивчати жанри камерно – інструментальної музики. Тема уроку: »Про що розповідає ноктюрн?»

Номер слайду 4

Особливості ноктюрну у різних країнах світу

Номер слайду 5

В Німеччині на початку ХІХ ст. почав зароджуватися новий музичний напрямок – романтизм. Митці – романтики виявляли великий інтерес до народної творчості. .

Номер слайду 6

У музиці середини ХІХ ст. активно розвивалися національні композиторські школи. ПОЛЬЩІ – Ф . Шопен, С. Монюшко. ЧЕХІЇ – Б. Сметана, А. Дворжак. УГОРЩИНИ – Ф. Ліст

Номер слайду 7

З кінця ХІХ ст. до романтизму приєдналися національні школи: НОРВЕГІЇ – Е. ГрігІСПАНІЇ – І. Альбеніс ФІНЛЯНДІЇ – Я. Сібеліус

Номер слайду 8

У національних композиторських школах виникали нові жанри, які зверталися до духовного світу людини, розповідали про те, що хвилює кожного. Серед цих музичних жанрів особливе місце посідає ноктюрн

Номер слайду 9

Е. Ґріг Ноктюрн №4 з циклу «Ліричні п 'єси»

Номер слайду 10

Ф. Шопен Ноктюрн сі-мажор у виконанні С. Ріхтера

Номер слайду 11

Розкажіть про особливості звучання ноктюрнів. Назвіть засоби виразності ноктюрна. Охарактеризуйте їх. Який із прослуханих творів вам сподобався більше? Чим саме?

Номер слайду 12

Музичний словничок Ноктюрн -лірична,наспівна, мелодична п’єса,зміст якої пов’язаний з художніми образами ночі.

Номер слайду 13

Виникнення жанру – ноктюрн.

Номер слайду 14

Ноктюрн з’явився у 18 ст. як багаточастинна інструментальна п’єса довільної форми. Ці твори писали переважно для духових та струнних інструментів і виконували на свіжому повітрі у вечірні та нічні години. Автором перших ноктюрнів був ірландський композитор Джон Філд.

Номер слайду 15

Близькі за характером п’єси також творили: Р. Шуман писав програмні ноктюрни . Ф. Ліст створив тип ноктюрна,пов’язаний із поетичним текстом цикл «Мрії кохання», що складається з трьох ноктюрнів). Н. Паганіні став автором чотирьох ноктюрнів для струнного квартету.

Номер слайду 16

Всесвітню славу здобув ноктюрн Ф. Шопена. Його твори написано в тричастинній, або рондальній формі з темповими контрастами, як правило: повільно-швидко-повільно. Ці ноктюрни утворюють маленьку “нічну“ п’єсу, яка розповідає історії з життя.

Номер слайду 17

У ХХ ст. фортепіанні ноктюрни писали: Е. Саті. Г. Форе. В. Косенко. В. Сильвестров

Номер слайду 18

В ХХ – ХХІ ст. жанр ноктюрна використовується також і в поезії. Наприклад, “Ноктюрн” С. Єсеніна, “Іронічний ноктюрн” О. Забужко, “Ноктюрн дерев” І. Шувалової.

Номер слайду 19

Арно Арутюнович БАБАДЖАНЯН Відомий композитор вірменського походження. Автор джазових композицій, камерно – інструментальних творів для фортепіано та рояля. Знаменитий »Ноктюрн» створив як інструментальну п’єсу, надзвичайно ліричного та зворушливого характеру.

Номер слайду 20

А. Бабаджанян. Ноктюрн

Номер слайду 21

Порівняйте прослуханий твір з інструментальними ноктюрнами Е. Ґріґа та Ф. Шопена. Знайдіть спільні та відмінні риси. Який настрій створює ноктюрн А. Бабаджаняна?

Номер слайду 22

Розгляньте ілюстрації. Які з них на вашу думку передають настрій ноктюрнів Ф. Шопена, Е. Гріга та А. Бабаджаняна? Обгрунтуйте свою думкуІ Айвазовський. Місячна ніч. Берег моря. Клод Моне. Схід сонця. Враження. А. Куїнджі. «Червоний захід сонця»

Номер слайду 23

Вокально – хорова робота

Номер слайду 24

«Хлоп'ята і дівчата» слова І. Дікамузика А. Островського

Номер слайду 25

3 яким музичним жанром ми ознайомилися на уроці?Назвіть композиторів, які писали ноктюрни. Який із прослуханих на уроці ноктюрнів вас найбільше вразив?

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Послухайте декілька ноктюрнів. Ті, що найбільше сподобалися, запишіть для своєї фонотеки. До одного з них намалюйте ілюстрацію.style.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Панченко Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Паліївець Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Вітко Світлана Вячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Молчанова Вікторія Веніамінівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
5 березня 2019
Переглядів
10331
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку