Презентація до уроку 7 клас біологіяТема: Кісткові риби. Визначальні ознаки будови, біологічні особливості, середовища існування

Про матеріал

Презентація до уроку 7 клас біологіяТема: Кісткові риби. Визначальні ознаки будови, біологічні особливості, середовища існування

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок біології7 клас

Номер слайду 2

«Розумний куб»1. Які ознаки характерні для хребетних тварин? 2. Що таке хорда? 3. Які функції хорди? 4. Де мешкають риби? 5. Які ви можете назвати пристосування риб до середовища життя? 6. Які відділи тіла риб ви знаєте?

Номер слайду 3

“Лови помилку”Характерні ознаки хрящових риб1. Ці риби поширені майже виключно в морях.2. З боків або знизу голови помітно 9 парних зябрових щілин.3. Грудні та черевні плавці розміщені в вертикальній площині. 4. Плавального міхура немає. 5. Шкіра цупка та зазвичай укрита лусками, що нагадують маленькі кігтики. 6. Скелет хрящових риб утворений виключно з хрящової тканини.7. У хрящових риб розвиток не прямий.8. У деяких видів яйце затримується в материнському організмі доти, доки всередині яйця не сформується живе маля.9. Найпоширеніші хрящові риби - акули та скати.10. Основним органом руху у акул слугує спинний плавець.11. У прибережних водах Чорного моря поширена колюча акула, або катран. 12. Тіло скатів сплющене з боків. 13. У прибережній смузі Чорного та Азовського морів мешкають два види скатів - шипуватий, або морська лисиця, та хвостокол.14. Акул і меншою мірою скатів відловлюють заради акваріумів.15. Для життя та здоров’я людини небезпечні: тигрова акула та електричний скат.

Номер слайду 4

Правильні відповіді2,3,5,7,10,12,14

Номер слайду 5

Робота в парах“Знайди пару”

Номер слайду 6

Біла акула. Акула-молот. Хвостокол Скат шипуватий, або морська лисиця. Акула катран

Номер слайду 7

Біла акула. Акула-молот. Хвостокол Скат шипуватий, або морська лисиця. Акула катран

Номер слайду 8

Мотиваця навчальної діяльності«Доросла велика риба, оливково-сріблястого кольору з фіолетовим або червоним відливом. По краю хвостового плавця проходить чітка чорна смуга. У молодих риб забарвлення сріблясте, боки із чорними плямами, черевні та анальний плавці червонуваті. Мають потужні щелепи з гострими зубами, нападають на риб та інших тварин, небезпечні для людини. Будова нижньої щелепи і зубів дозволяє рибі виривати зі здобичі великі шматки м’яса. Зграя за кілька хвилин знищує тварину масою близько 50 кг».

Номер слайду 9

Відповідь. Піранья

Номер слайду 10

Тема уроку Кісткові риби. Визначальні ознаки будови, біологічні особливості, середовища існування. Різноманітність

Номер слайду 11

Мета уроку:розглянути загальну характеристику кісткових риб, розкрити особливості зовнішньої та внутрішньої будови кісткових риб у зв’язку з водним середовищем життя;удосконалити вміння спостерігати, аналізувати, творчо розв’язувати поставлені завдання; розвивати логічне мислення, пам’ять; виховувати доброзичливість, працелюбність; формувати любов до природи.

Номер слайду 12

Особливості зовнішньої будови кісткових риб

Номер слайду 13

БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КІСТКОВИХ РИБ

Номер слайду 14

Риби мешкають у воді та дихають розчиненим у ній киснем. Згадайте формулу води та кисню

Номер слайду 15

Що означають ці записи? Прочитайте. Н2 ОО2

Номер слайду 16

Гра “Знавці”З вами грає відомий натураліст Альфред Брем «Коли незліченні зграї оселедців пробудуть на мілині або поблизу плоского берега протягом кількох днів, то вода каламутніє від відкладеної ікри й молочка, а запліднена ікра осідає на дно суцільним шаром». Увага питання: « Яке запліднення характерне для оселедців та інших риб?»

Номер слайду 17

Правильна відповідь. Зовнішнє

Номер слайду 18

Стадії розвитку риб

Номер слайду 19

“ Цікаво знати ”Серед риб трапляються і живородні риби, але їх значно менше, ніж тих, що викидають ікру. До живородних належать гупі, мечоносці, морський окунь. У всіх живородних риб запліднення внутрішнє, зародок розвивається всередині організму. Самка оселедця відкладає від 20 000 до 40 000 ікринок, тріски — у середньому 9 млн. Самка колючки триголкової відкладає невелику кількість ікри — всього 20–100 ікринок.

Номер слайду 20

Чудеса природи

Номер слайду 21

Фізкульхвилинка

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Робота з підручником та роздатковим матеріалом. Попрацюємо у мікрогрупах Представники кісткових риб та особливості їх будовиІ. ОсетреподібніІІ. КоропоподібніІІІ. ОселедцеподібніІУ. ЛососеподібніУ. ОкунеподібніУІ. Сомоподібні

Номер слайду 24

Роль кісткових риб в екосистемах та значення в житті людини   

Номер слайду 25

«Закінчи речення»1. У кісткових риб форма тіла …2. Ковзати у воді рибі допомагають … і …3. До парних плавців належать … і …4. За допомогою парних плавців риби можуть робити ….5. До непарних плавців належать ….6. Органи дихання риб ….7. Риби плавають за допомогою…

Номер слайду 26

само. Перевірка1. У кісткових риб форма тіла … (обтічна).2. Ковзати у воді рибі допомагають … і … (луска і слиз).3. До парних плавців належать … і … (грудні і черевні).4. За допомогою парних плавців риби можуть робити … (повороти).5. До непарних плавців належать … (анальний, хвостовий, спинний).6. Органи дихання риб … (зябра).7. Риби плавають за допомогою…(плавального міхура)

Номер слайду 27

«Творча лабораторія».— Як ви гадаєте, що вигідніше: відкладати багато ікри і не турбуватися про неї або турбуватися про невеличку кладку? Чи можна однозначно відповісти на це запитання?

Номер слайду 28

Рефлексія . «Мікрофон»Пропоную завершити наш урок використовуючи початок речень: Сьогодні я дізнався…  Було цікаво… Я виконував завдання…  Було складно… Тепер я зможу…  Я зрозумів… У мене вийшло…  Я відчув, що… Мене здивувало…  Я навчився… Я придбав…  Я зміг… Я спробую…  Мені захотілося…Урок дав мені для життя…

Номер слайду 29

Домашнє завдання

Номер слайду 30

Дякую за урок ;)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Труш Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 січня 2018
Переглядів
10293
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку