Презентація до уроку, 7 клас. "Хімія – природнича наука. Короткі відомості з історії хімії"

Про матеріал
Презентація до уроку, 7 клас. В презентації розглянуто основні періоди розвитку хімії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроку, хімія 7 клас Учитель хімії: Гукало В. А.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Хімія – це наука, що вивчає склад, будову речовин та їх перетворення. Хімія – це наука, яка вивчає хімічні елементи та їхні сполуки, хімічні перетворення різних сполук і закономірності, які керують цими перетвореннями.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Періоди розвитку хімії І. Період споглядання (І тисячоліття до н. е.) Горіння – одна з перших хімічних реакцій, яку спостерігала людина.

Номер слайду 6

ІІ. Період «ремісничої хімії» (до ІV ст. н. е.) Розвивалися ремесла, галузі виробництва, що базувалися на перетвореннях речовин. Понад 6 000 років тому для виготовлення зброї, інструментів і сільськогосподарських знарядь люди використовували залізо, а понад 5 000 років тому єгиптяни вміли добувати й обробляти мідь.

Номер слайду 7

ІІІ. Алхімічний період (з ІV до ХVI ст.) Найголовнішою метою алхіміків були пошуки так званого філософського каменю, за допомогою якого нібито можна перетворювати будь-який метал на золото, виліковувати хвороби, повертати молодість, продовжувати тривалість життя.

Номер слайду 8

ІV. Період ятрохімії, «хімії лікування» (з ХVI-ХVIІ ст.) Засновник ятрохімії – німецький лікар і хімік Парацельс.

Номер слайду 9

V. Період теорії флогістону, становлення хімії як науки (з другої половини ХVII ст. до кінця ХVIIІ ст.) Наприкінці XVII ст. німецький хімік Г. Шталь створив так звану теорію флогістону. Згідно з цією теорією, всі речовини містять у своєму складі невагомий і невловимий флогістон, який під час горіння речовини або випалювання металів звітрюється, зникає.

Номер слайду 10

VI. Період становлення та розвитку хімії на основі атомно-молекулярного вчення (ХVIIІ – ХІХ ст.) Михайлом Васильовичем Ломоносовим були теоретично розвинуті уявлення про атоми і молекули.

Номер слайду 11

VIІ. Період розвитку хімії високомолекулярних сполук (з початку ХХ ст. до наших днів) Розвиток органічного синтезу, розробка полімерних матеріалів, композитів. Розвиток хімії на основі електронних уявлень.

Номер слайду 12

Побутова хімія (пральні та миючі засоби, парфумерні, косметичні засоби) Будівельні матеріали (скло, цемент, цегла, кераміка, лакофарбні вироби) Хімія в навколишньому світі Металургія (добування металів та їх сплавів) Сільське господарство (мінеральні добрива, отрутохімікати, стимулятори росту, харчові добавки) Медицина (ліки, вітаміни, полімерні матеріали як замінники живих тканин) Харчова промисловість (консерванти, барвники, ароматизатори, поліпшувачі смаку, емульгатори, замінники цукру тощо) Важка та легка промисловість (автомобіле-, корабле-, ракетобудування тощо, волокна, тканини, взуття)

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Відгадайте загадку Я до всього справу маю; Ґрунт у полі удобряю, Я перу і прибираю, Я годую й одягаю, І метал я добуваю, Я лікую й зберігаю, Я будую й освітляю, І у космос я літаю, А запитання моє: Відгадайте – хто я є? (Хімія)

Номер слайду 15

Домашнє завдання Опрацювати §1,2.

ppt
Додано
4 вересня 2020
Переглядів
5947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку