Презентація до уроку "Адаптації паразитів та їх хазяїв"

Про матеріал
Матеріали до уроку з біології для 11 класу у вигляді презентації з теми: "Адаптації паразитів та їх хазяїв" за новою програмою. Містить основні етапи уроку, демонстраційні матеріали, завдання для узагальнення знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Адаптації паразитів та їх хазяїв11 клас

Номер слайду 2

Вправа «Вірю – не вірю»Паразитизм одна із форм симбіозу. Взаємовідносини паразитів та хазяїв є надзвичайно складними та різноманітними за формою. У сучасній природі невелика кількість форм паразитизму. За ступенем адаптації до паразитичного способу життя паразити бувають тимчасові і стаціонарні. За просторовими відносинами бувають екто і ендопаразити. Малярійний плазмодій, токсоплазма,трипаносома це одноклітинні ектопаразити. За взаєминами у часі паразити бувають факультативні та облігатні. Паразитоїди - організми, що викликають загибель хазяїна. Надпаразитизм проявляється у вигляді клептопаразитизму і гніздового паразитизму. Гніздовий паразитизм - специфічний спосіб захисту потомства. Гіперпаразитизм характеризується паразитуванням одного паразита в іншому.

Номер слайду 3

У світі цікавого. Слово «паразит» походить від грецького «parasites» - дармоїд, нахлібник. У Стародавній Греції, за часів Перикла (V ст. до н. е.), існував закон, згідно з яким відомі державні діячі в похилому віці перебували на утриманні держави. Для таких людей будували спеціальні пансіони, які називалися параситаріями, а самих мешканців називали параситами. А яке значення цього поняття в сучасному розумінні?

Номер слайду 4

«Ніде у тваринному світі не проявляються з такою силою пристосувальні реакції організмів, як у паразитів», - так писав один з відомих паразитологів В. О. Догель (1882-1955).

Номер слайду 5

ПАРАЗИТ - це організм, який живе на поверхні або в органах і тканинах інших видів організмів і використовує їх як джерело поживних речовин та місце проживання. Адаптації паразитів роблять їх однією з найуспішніших екологічних груп живих організмів.

Номер слайду 6

Адаптації паразитичних бактерійздатність утворювати токсини для пригнічення життєдіяльності хазяїна;швидке розмноження;наявність плазмід з генами стійкості до антибіотиків;утворення цист для існування за несприятливих умов;здатність деяких видів маніпулювати собі на користь.

Номер слайду 7

Адаптації паразитичних грибівутворюють величезну кількість спор; різні способи поширення спор;можуть виділяти отруйні речовини і вбивати клітини;утворюються гаусторії;за несприятливих умов і задля поширення гриби утворюють склероції (сплетення ниток міцелію).

Номер слайду 8

Адаптації у рослин - паразитіввидозмінені корені –гаусторії.

Номер слайду 9

Адаптації у тварин – паразитів

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Адаптації організму хазяїна. Молекулярні реакції пов'язані із підвищенням вмісту вільних радикалів, синтезом захисних ферментів, зміною активності системи антиоксидантів. Клітинні відповіді проявляються у збільшенні розмірів клітин, в яких локалізуються паразити (наприклад, кокцидій або грегарин), у новоутвореннях органел (формування вакуоль після проникнення мікроспоридій або для розвитку токсоплазм), у апоптозі заражених клітин. Тканинні реакції у вигляді формування навколо паразита або його личинок сполучнотканинної капсули у тварин й людини, галів у рослин, яка ізолює паразита від тканин хазяїна, росту здорових тканин після враження рослин попелицями. Організмові реакції є імунологічними й спрямовані на утворення в організмі хазяїна антитіл у відповідь на антигени паразита й формування вродженого або набутого імунітету. На популяційно-видовому рівні відбувається зменшення щільності популяцій, що знижує ризик зараження хазяїв.

Номер слайду 12

Завдання на відповідність. А. мають антиферментні покриви. Б. утворюють величезну кількість спор. В. мають видозмінені корені - гаусторіїД. пристосовані до життя у наземно – повітряному середовищіГ. утворення цист для перенесення несприятливих умов

Номер слайду 13

Самостійна робота з ілюстрацією. Перед вами на ілюстрації рослина, латинська назва якої Melampyrum nemorosum. Для цього виду рослин існує багато народних назв: брат-і-сестра, дідики-й-бабки, день-і-ніч, іван-та-марія, яким-та-ганна. В основу цих назв покладено контраст у суцвітті фіолетових квіток із жовто-гарячими. Визначте українську наукову назву, систематичну належність, форми паразитизму та адаптації до способу життя.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати §17 підручника, пит. ст.63 усно. Скласти 3 тести формату ЗНО з вивченої теми. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Земелько Катерина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гевел Дар'я Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Атаманенко Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Шугаєва Євгенія Дармівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Клюковська Надія Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Полюга Уляна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
4 листопада 2019
Переглядів
46456
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку