Будова клітини бактерійкапсулапілі, або фімбріїУ бактеріальній клітині розрізняють: поверхневий апарат, цитоплазму, нуклеоїд. До поверхневих структур відносять слизову капсулу, пілі, джгутики. Пілі (фімбрії) – це невеликі порожнисті вирости клітини, які забезпечують її прикріплення до різних організмів та субстрату
Будова клітини бактеріймембранамезосомиклітинна стінка(муреїн)капсулапілі, або фімбріїУ бактеріальній клітині розрізняють: поверхневий апарат, цитоплазму, нуклеоїд. Плазматична мембрана забезпечує вибіркове надходження речовин до клітини й виведення продуктів обміну, утворює вп’ячування в цитоплазмуджгутики
Будова клітини бактеріймембранамезосомиклітинна стінка(муреїн)кільцева ДНКкапсулапілі, або фімбріїУ бактеріальній клітині розрізняють: поверхневий апарат, цитоплазму, нуклеоїд. Плазміда – невелика кільцева молекула ДНК, що забезпечує деякі спадкові властивості бактерії джгутикиплазміда
За типами живлення бактерії бувають:автотрофні – утворюють органічні речовини з неорганічних. Ціанобактерії, або синьо-зелені водорості, утворюють органічні речовини за допомогою сонячного світла, як зелені рослини. Сірчані бактерії використовують для створення органічних речовин хімічні перетворення сполук сірки
За типами дихання бактерії бувають:аеробні –для дихання використовуютьатмосферний кисеньанаеробні –живуть у безкисневому середовищі і отримують енергію завдяки бродінню. Азотфіксуючі бактерії Rhizobiaceae здатні фіксувати азот і є симбіотичними з корінням рослинмолочнокислеспиртове оцтовокисле маслянокисле
Значний внесок у вивчення бактерій зробив Луї Пастер. До 1861 року Пастер довів, що утворення спирту, гліцерину і бурштинової кислоти під час бродіння може відбуватися тільки у присутності мікроорганізмів, часто специфічних. Пастеризація — одноразове нагрівання рідин харчових продуктів до температури, яка нижче за температуру кипіння на нетривалий час (від секунди до 30 хвилин), з метою знищення бактерій, що містяться в цих рідинах.
Значення бактерій5. Хвороботворні бактерії спричинюють хвороби. Туберкульоз спричинюють різні види мікобактерій. Бактерії-пневмококи – часта причина пневмоніїЯзик, прикритий білим нашаруванням, характерний для перебігу скарлатини, що викликається стрептококами. Холера виникає при вживанні продуктів або води, заражених холерним вібріоном. Збудник дифтерії - бактерії роду коринебактерій