Презентація до уроку: "Бактерії - найменші одноклітинні організми"

Про матеріал
У презентації подано матеріал про будову клітин, процеси життєдіяльності, різноманітність і значення бактерій у природі та житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Поширення і використання з комерційною метою заборонено автором

Номер слайду 3

Бактерії є всюди:у грунтіу водіу повітрівсередині і на живих організмаху гарячих джерелаху мерзлотіна дніокеану

Номер слайду 4

Бактерії були відкриті у XVII ст. нідерландським природодослідником Антоні ван Левенгуком Перший ескіз бактерій Антоні ван Левенгука

Номер слайду 5

Мікоплазма –найдрібніша бактерія(0,3 – 0,8 мкм)За розмірами бактерії набагато менші, ніж клітини інших організмів. Стрептокок (0,6 - 1 мкм)Лактобактерія(1 – 1,2 мкм)Кишкова паличка(1 – 2 мкм)Клітина крові – еритроцит(4 – 10 мкм)1 мікрометр (мкм) = 0, 0001 см

Номер слайду 6

Будова клітини бактерійкапсула. У бактеріальній клітині розрізняють: поверхневий апарат, цитоплазму, нуклеоїд. До поверхневих структур відносять слизову капсулу, пілі, джгутики. Капсула захищає клітини від висихання, механічних ушкоджень, проникнення вірусів

Номер слайду 7

Будова клітини бактерійкапсулапілі, або фімбріїУ бактеріальній клітині розрізняють: поверхневий апарат, цитоплазму, нуклеоїд. До поверхневих структур відносять слизову капсулу, пілі, джгутики. Пілі (фімбрії) – це невеликі порожнисті вирости клітини, які забезпечують її прикріплення до різних організмів та субстрату

Номер слайду 8

Будова клітини бактерійджгутикикапсулапілі, або фімбріїУ бактеріальній клітині розрізняють: поверхневий апарат, цитоплазму, нуклеоїд. До поверхневих структур відносять слизову капсулу, пілі, джгутики. Джгутики – це органели руху у рідкому середовищі

Номер слайду 9

Будова клітини бактерійклітинна стінка(муреїн)капсулапілі, або фімбріїУ бактеріальній клітині розрізняють: поверхневий апарат, цитоплазму, нуклеоїд. Клітинна стінка надає клітині певної форми, захищає її від чинників зовнішнього середовищаджгутики

Номер слайду 10

Будова клітини бактеріймембранамезосомиклітинна стінка(муреїн)капсулапілі, або фімбріїУ бактеріальній клітині розрізняють: поверхневий апарат, цитоплазму, нуклеоїд. Плазматична мембрана забезпечує вибіркове надходження речовин до клітини й виведення продуктів обміну, утворює вп’ячування в цитоплазмуджгутики

Номер слайду 11

Будова клітини бактеріймембранамезосомиклітинна стінка(муреїн)кільцева ДНКкапсулапілі, або фімбріїУ бактеріальній клітині розрізняють: поверхневий апарат, цитоплазму, нуклеоїд. Нуклеоїд – ділянка цитоплазми з кільцевою молекулою ДНК, де зберігається генетична інформаціяджгутики

Номер слайду 12

Будова клітини бактеріймембранамезосомиклітинна стінка(муреїн)кільцева ДНКкапсулапілі, або фімбріїУ бактеріальній клітині розрізняють: поверхневий апарат, цитоплазму, нуклеоїд. Плазміда – невелика кільцева молекула ДНК, що забезпечує деякі спадкові властивості бактерії джгутикиплазміда

Номер слайду 13

Будова клітини бактеріймембранамезосомиклітинна стінка(муреїн)кільцева ДНКкапсулапілі, або фімбріїУ бактеріальній клітині розрізняють: поверхневий апарат, цитоплазму, нуклеоїд. Рибосоми – органели, які є місцем синтезу білків у клітиніджгутикиплазмідарибосоми

Номер слайду 14

Будова клітини бактеріймембранамезосомиклітинна стінка(муреїн)кільцева ДНКплазмідарибосомикапсулапілі, або фімбріїУ бактеріальній клітині розрізняють: поверхневий апарат, цитоплазму, нуклеоїд. Цитоскелет відповідає за форму клітини, забезпечує внутрішньоклітинний транспортджгутики

Номер слайду 15

Форми бактеріальних клітинкокистрептококидиплококи. Збудник отиту, пневмоніїStreptococcus pneumoniae. Частина мікрофлори рота, шкіри,збудник скарлатини. Streptococcus pyogenes

Номер слайду 16

бациликокистрептококистафілококидиплококи. Staphylococcus aureus. Кишкова паличка. Escherichia coli. Форми бактеріальних клітин

Номер слайду 17

бациликокистрептококистафілококидиплококи. Збудник сибірської виразки. Bacillus anthracis. Збудник правцю. Clostridium tetani стрептобацили. Форми бактеріальних клітин

Номер слайду 18

бациликокиспірилиспірохетистрептококистафілококидиплококистрептобацили. Збудник «содоки»Spirillum minus. Бліда спірохета –збудник сифілісу. Treponema pallidum. Форми бактеріальних клітин

Номер слайду 19

бациликокиспірилиспірохетистрептококистафілококидиплококистрептобацили. Збудник лептоспірозу. Leptospira interrogans Збудник хвороби Лайма. Borrelia burgdorferi. Форми бактеріальних клітин

Номер слайду 20

бациликокиспірилиспірохетивібріонистрептококистафілококидиплококистрептобацили. Збудник холери. Vibrio cholerae. Форми бактеріальних клітин

Номер слайду 21

За типами живлення бактерії бувають:гетеротрофні – використовуютьенергію від розщеплення органічних сполуксапротрофи добувають речовини з відмерлих решток;мутуалістичні бактерії живуть у взаємовигідному співіснуванні;паразитотрофи добувають речовини з живих організмів

Номер слайду 22

За типами живлення бактерії бувають:автотрофні – утворюють органічні речовини з неорганічних. Ціанобактерії, або синьо-зелені водорості, утворюють органічні речовини за допомогою сонячного світла, як зелені рослини. Сірчані бактерії використовують для створення органічних речовин хімічні перетворення сполук сірки

Номер слайду 23

За типами дихання бактерії бувають:аеробні –для дихання використовуютьатмосферний кисеньанаеробні –живуть у безкисневому середовищі і отримують енергію завдяки бродінню. Азотфіксуючі бактерії Rhizobiaceae здатні фіксувати азот і є симбіотичними з корінням рослинмолочнокислеспиртове оцтовокисле маслянокисле

Номер слайду 24

Розмноження бактерій1. Поділ клітини навпіл(бінарний поділ)2. Фрагментація3. Множинний поділ у ціанобактерій4. Кон’югація – статевий процес – передача генетичної інформації

Номер слайду 25

Утворення спор. Ендоспори Bacillus cereus. Клітинна стінка. Мембрана ДНК1. Вп’ячування мембрани2. Формування ендоспори. Шар кори Зовнішній шар. Внутрішній шар. Кора. Ядро. Зовнішній шар. Внутрішній шар. Спори – особливі стадії розвитку бактерій при настанні несприятливих умов

Номер слайду 26

Значний внесок у вивчення бактерій зробив Луї Пастер. До 1861 року Пастер довів, що утворення спирту, гліцерину і бурштинової кислоти під час бродіння може відбуватися тільки у присутності мікроорганізмів, часто специфічних. Пастеризація — одноразове нагрівання рідин харчових продуктів до температури, яка нижче за температуру кипіння на нетривалий час (від секунди до 30 хвилин), з метою знищення бактерій, що містяться в цих рідинах.

Номер слайду 27

Значення бактерій1. Мінералізація відмерлих решток тварин і рослин

Номер слайду 28

Значення бактерій2. Ціанобактерії спричинюють «цвітіння» води

Номер слайду 29

Значення бактерій3. Бактерії здійснюють фіксацію атмосферного азоту і переводять його у доступну для рослин форму

Номер слайду 30

Значення бактерій4. Отримання молочних продуктів та квашених овочів за допомогою молочнокислих бактерій

Номер слайду 31

Значення бактерій5. Хвороботворні бактерії спричинюють хвороби. Туберкульоз спричинюють різні види мікобактерій. Бактерії-пневмококи – часта причина пневмоніїЯзик, прикритий білим нашаруванням, характерний для перебігу скарлатини, що викликається стрептококами. Холера виникає при вживанні продуктів або води, заражених холерним вібріоном. Збудник дифтерії - бактерії роду коринебактерій

Номер слайду 32

Значення бактерій6. Стрептоміцети — одні з найважливіших виробників антибіотиків і інших біологічно активних речовин

Номер слайду 33

Значення бактерій7. Бактерії використовують для боротьби з комахами-шкідниками та для виробництва бактеріальних добрив

Номер слайду 34

Значення бактерій8. Деякі бактерії, зокрема кишкова паличка, використовуються як лабораторні об’єкти

Номер слайду 35

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 14
Оцінки та відгуки
  1. Рахівська Ніна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бабич Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Хворостяна Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ганжа Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Попова Марина Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кульчицька Тетяна Михайлівна
    Дякую, міцного здоров'я Вам та Божої опіки.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Гайдамака Марія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Товстолес Лариса
    Дякую. Як завжди - чудова робота.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Кузьменко Tетяна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Кобрина Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. П Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Кухар Анастасія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Свінчук Володимир Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 11 відгуків
pptx
Додано
17 жовтня 2022
Переглядів
5788
Оцінка розробки
5.0 (14 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку