Презентація до уроку біології 6 клас " Кавуновий сніг"

Про матеріал
Презентація містить матеріали щодо різноманітності та поширення водоростей у природі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дивовижний кавуновий сніг

Номер слайду 2

В Антарктиці і в деяких високогірних районах зустрічається сніг рожевого, фіолетового, червоного і жовтувато-бурого кольору.

Номер слайду 3

Цьому сприяють істоти, які живуть в снігу і називаються хламідомонади сніжні.

Номер слайду 4

А на каліфорнійському хребті Сьєрра-Невада влітку можна побачити кавуновий сніг.

Номер слайду 5

Він рожевого кольору і має запах і смак кавуна.

Номер слайду 6

Цей феномен обумовлений присутністю в снігу водоростей Chlamydomonas nivalis, що містять червоний пігмент астаксантин.

Номер слайду 7

Рожевий сніг з кавуновим смаком і ароматом зустрічається на висоті трьох з гаком тисяч метрів і залучає на схили місцевих гір альпіністів з усього світу. Ця загадка природи довгий час спантеличувало дослідників, натуралістів, мандрівників, альпіністів, поки в кінці 19 століття вчені не знайшли на неї відповідь.

Номер слайду 8

Унікальний природний феномен пояснюється присутністю в снігу хламідомонади сніжної (латинська назва Chlamydomonasnivalis) - одноклітинної прісноводної зеленої водорості, яка на додаток до зеленого пігменту хлорофілу містить червоний пігмент (каротиноид) астаксантин. Розмноження цих мікроскопічних водоростей і викликає незвичайне забарвлення снігу.

Номер слайду 9

Хламідомонада сніжна може розвиватися на поверхні води, льоду і снігу тільки при низьких температурах, зацвітає після самого темного і холодного періоду зими, коли вода трохи нагрівається. Спочатку вона стає зеленою, а в міру того, як погода прояснюється, змінює колір на рожевий або червонуватий.

Номер слайду 10

Самі водорості від природи зелені, а рожевий колір вони набувають спеціально для захисту від сильного весняного ультрафіолету. Навесні температура трохи піднімається, і сонце зігріває поверхню снігу, під яким водорості ховаються весь рік. Тоді вони швидко накопичують пігмент астаксантин, переміщаються в наповнені водою проміжки ще не розтанув, але вже м'якого снігу, і поширюються по сніжному полю

Номер слайду 11

Величезні поля кавунового снігу зазвичай з'являються в кінці весни. Місцеві жителі іноді навіть їдять кавуновий сніг, так як він солодкуватий і дуже нагадує кавунове морозиво.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Пробувати кавуновий сніг можна, а переїдати не варто - може виникнути діарея.

pptx
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
734
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку