Презентація до уроку біології "Екологічні зв'язки".

Про матеріал
Презентація до уроку біології 11 класу: "Екологічні зв'язки" за підручником В.І. Соболя Біологія і екологія 11 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Предмет: Біологія. Клас: 11.кількість уроків: 1. Тема уроку: екологічні зв’язки. Перегляньте презентацію. Дайте відповіді на питання наприкінці презентації.

Номер слайду 2

Екологічні зв'язки- це закономірні взаємовідносини, що виникають між об'єктами неживої природи й організмами та надорганізмовими біосистемами

Номер слайду 3

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Екологічні зв’язки можуть бути дуже різними: структурними й функціональними, випадковими й необхідними, прямими й опосередкованими. Їх класифікують за різними критеріями. За походженням розрізняють внутрішні й зовнішні зв'язки. Внутрішні зв'язки - це зв'язки між елементами біосистеми, сукупність яких утворює її структуру й сутність. Зовнішні зв'язки являють собою відносини між даним явищем і навколишніми об'єктами або процесами.

Номер слайду 4

Екологічні зв'язки існують на всіх рівнях організації життя: організмові, популяційні, видові, біоценотичні (трофічні, топічні, фабричні, форичні), екосистемні (біогеоценотичні), біосферні. Оскільки біологічні системи є відкритими й обмінюються із середовищем речовинами, енергією та інформацією, тому можна виокремлювати речовинні, енергетичні та інформаційні зв'язки.

Номер слайду 5

Екологічні зв'язки визначають екологічну сутність і явища будь-якої біосистеми, оскільки вони відкриті для середовища. Поняття екологічна сутність виражає головне в біосистемі, що зумовлене внутрішніми зв'язками між складовими структурними компонентами.

Номер слайду 6

Екологічні явища – категорія, що відображає зовнішні властивості, процеси, зв'язки біосистеми з навколишнім середовищем, що доступні для дослідження за допомогою екологічних методів

Номер слайду 7

у біогеоценозах головними зв'язками є взаємозв'язки між біотопом і біоценозом або трофічні відносини між популяціями. Категорія екологічні явища відображає зовнішні властивості, процеси, зв'язки біосистеми з навколишнім середовищем, що доступні для дослідження за допомогою екологічних методів. До екологічних явищ належать екологічний стан біосистеми та екологічні процеси, що в ній відбуваються, а також екологічні механізми саморегуляції, самооновлення та самовідтворенн. Я.

Номер слайду 8

Дайте письмові відповіді на питання:1. Які особливості екологічних зв’язків?2. Наведіть приклади екологічних зв’язків.3. Що відображає категорія екологічні явища?

Номер слайду 9

Д.з.: §34, СТОР.128-129, (Валерій Соболь. Біологія і екологія 11. Рівень стандарту).https://pidruchnyk.com.ua/1244-biologi-11-klas-sobol.html (ел. версія підручника).

pptx
Додано
16 грудня 2020
Переглядів
2502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку