презентація до уроку біологія 8 класу "Дивовижний світ нашого дихання"

Про матеріал
Для нормального існування людині щомиті потрібно задовольняти свої потреби. - Та абсолютно точно можна сказати, що не одна з них не зрівняється за значністю з потребою – ДИХАТИ! Яке ж це велике благо – дихати!? І які ж дива здійснює дихальна система кожної миті в нашому організмі!?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дружелюбівська філія Добровеличківського ліцею «ІНТЕЛЕКТ»ДИВОВИЖНИЙ СВІТ НАШОГО ДИХАННЯРоботу виконала. Брага Ганна,учениця 8 класу. Науковий керівник,Борщевська Л. В. 2022р

Номер слайду 2

Предмет дослідження: особливості процесу дихання людини. Об'єкт дослідження: Цікаві факти про дихальну систему. Мета роботи: Вивчити наукові факти про дивовижний світ нашого дихання та узагальнити , перевіривши їх на практиці.

Номер слайду 3

Методи дослідження:

Номер слайду 4

Для нормального існування людині щомиті потрібно задовольняти свої потреби. - Та абсолютно точно можна сказати, що не одна з них не зрівняється за значністю з потребою – ДИХАТИ! Яке ж це велике благо – дихати!? І які ж дива здійснює дихальна система кожної миті в нашому організмі!? Актуальність проблеми дослідження

Номер слайду 5

75%Почнемо з її парадного входу – носа. Всі знають, що ніс є природним кондиціонером і фільтром, але деякі навіть не підозрюють, що дихання носом є асиметричним. Цікаво, що коли переважно дихає права ніздря, то тіло отримує позитивну енергію , а коли ліва – то розслаблення. 25%

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}День тижня. Бік, на якому прокинулась. Відчуття Понеділок. Лівий бік, активна права ніздря. Бадьора. Вівторок. Правий бік, активна ліва ніздря. Розслаблена. Середа. Правий бік, активна ліва ніздря. Пасивна. Четвер. Лівий бік, активна права ніздря Активна П’ятниця. Лівий бік, активна права ніздря. Збуджена. Субота. Правий бік, активна ліва ніздря. Сонна. Неділя. Лівий бік, активна права ніздря. Весела. Отже, положення тіла підказує нам внутрішні енергетичні потреби організму, до яких варто прислухатися. А ви звертаєте увагу на якому боці прокидаєтесь?Я провела спостереження, на якому боці прокидається моя сестричка і як вона при цьому почувається?  

Номер слайду 7

Терія 1: Допомагає відновити норму кисню в крові. Теорія 2: Допомагає відтоку перегрітої крові від голови. Найбільше повітря легені отримують під час позіхання!

Номер слайду 8

. Оже, розігнати сонний стан з позіханням можна глибоким диханням, рухами і охолодженням. А з іншого боку, якщо позіхання нікому не заважає – стримувати не потрібно, тому що в цей час : - покращиться кровообіг;- зніметься напруга втомлених очей; провентилюються легені;- омолодиться шкіра обличчя. Тож позіхайте на здоров’я!Під час дослідження учні переглядали відеозаписи людей, на яких вони позіхають. При цьому учні виконували різні дії: 1. прикладали до шиї холодний компрес (4 Ċ), 2. теплий компрес в (46 Ċ ), 3. глибоко дихали , 4. спокійно дихали, 5. робили взмахи руками.

Номер слайду 9

Легені мають поверхню 160м² і в них знаходиться 3 тис. км. шляхів бронхіальної системи з понад 500 млн. альвеол, які містять у собі таку кількість кисню, що легені не тонуть у воді.

Номер слайду 10

В результаті: ми бачимо, що свіжа легеня, альвеоли якої заповнені повітрям не потонула, а проварена, альвеоли якої зруйнувалися, залишилась без повітря, тому стала важкою і опустилася на дно. СИРА ЛЕГЕНЯВАРЕНА ЛЕГЕНЯ

Номер слайду 11

Людина не усвідомлює, що вона дихає, поки не згадає про це. Але контрольоване дихання – цілюща сила! СПОВІЛЬНЕНЕГЛИБОКЕ ДИХАННЯ ПАРАСИМПАТИЧНА НЕРВОВАСИСТЕМАНЕГЛИБОКЕ ШВИДКЕ ДИХАННЯ- РОЗСЛАБЛЕННЯБАДЬОРІСТЬСИМПАТИЧНА НЕРВОВА СИСТЕМА Тобто, дихальні вправи заспокоять, якщо людина відчуває симптоми тривоги, безсоння, стрес. Або ж можуть швидко розбудити і розум, і тіло, якщо є занепад сил, невпевненість. А ви пробували тримати під контролем своє дихання !

Номер слайду 12

Для дослідження учні 6 тижнів виконували 10 хвилинні дихальні вправи. У результаті опитування з’ясувалося, що в учасників покращився сон, зникли депресивні симптоми, апатія, зміцнилось здоров’я, покращилась дихальна функція легень.

Номер слайду 13

Для оцінки дихальної функції легень до і після занять дихальними вправами ми провели тестування за пробами Штанге і Генчі

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва тесту. До тренувань. Після 6 тижнів тренувань. ХлопціДівчата. ХлопціДівчата. Проба Штанге, с 33,6725,3335,1527,41 Проба Генчі, с 29,2420,2430,623,36 Результати дослідження показали, що у хлопців після занять дихальними вправами затримка дихання при пробі Штанге збільшилася, в середньому на 1,48с, у дівчаток на 2,08с. За даними проби Генча, у хлопців затримка дихання збільшилась на 1,36с, у дівчаток на 3,12с. Висновок: показники затримки дихання значно нижчі від нормативних, але мають тенденцію до зростання.

Номер слайду 15

А дихання складне і незамінне. З усіх часів й народів на Землі. Утворене з найважливіших органів людини,Є необхідним і дорослим і малим. Наш ніс ще називають – кондиціонер. Його складна будова ніби диво-витвір. Вдихай повітря тільки через ніс тепер,Він змінює його і діє немов фільтр. Легені ми не бачим і не можем відчувати,Та дуже варто нам про їх роботу дбати. Вдих – видих, повторіть процес сміливо,Візьміть це під контроль –і вас чекає диво. Повільний вдих – то спокій наших нервів. Ми дихаємо так без жодної перерви. Нема безсоння, і депресії, і стресу. Довгастий мозок контролює всі процеси. Тож дихання людини – дійсно дивовижне,Без нього не було б у світі майбуття. Усі клітини і тканини сповнюються киснем. Спокійно й глибоко вдихніть – і насолоджуйтесь життям!Атор Борщевська Л. В.

Номер слайду 16

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
11 листопада 2022
Переглядів
464
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку