Презентація до уроку "Церковні собори у Бересті 1596 року. Утворення греко-католицької церкви "

Про матеріал
Мета. визначити причини й наслідки Берестейської унії; пояснити засади, на яких виникла греко-католицька церква; розвивати: вміння визначати суть Берестейської церковної унії, пояснювати причини та наслідки утворення греко-католицької церкви; дати визначення поняття “полемічна література”, охарактеризувати її розвиток. виховувати толерантність й повагу до різних поглядів, релігій, звичаїв і культур, уміння знаходити порозуміння з іншими людьми задля досягнення суспільно значущих цілей
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бліц – опитування «Так чи ні»: 1. Реформація – це здійснення економічних реформ . 2. Перехід українців до протестантизму в ХVІ ст. набув масового характеру. 3. Контрреформація була пов’язана з діяльністю єзуїтів. 4. Релігійні громадські організації міського населення, які виcтупили на захист прав православних віруючих, називають братствами. 5. Викладання предметів у Львівській братській школі велося тільки латинською. 6. У 1586 патріарх Йоаким надав Львівському Братству право церковної автономії.

Номер слайду 2

Мета:сформувати в учнів знання про становище української православної церкви в другій половині XVI ст., розвинути вміння визначати суть Берестейської церковної унії, пояснювати причини та наслідки утворення греко-католицької церкви; дати визначення поняття “полемічна література” , охарактеризувати її розвиток.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

1.Передумови укладання Берестейської церковної унії . Запитання Які передумови укладання Берестейської унії? .Передумови церковної унії: * Українська православна церква переживала кризовий стан.  * Поява в Україні прихильників церковної унії.  * Верхівка православної церкви хотіла зрівнятися в правах з католиками.  * Захист від зазіхань Московського патріархату.  * Бажання православних ієрархів (М.Рогоза) позбутися опіки братств.  * Розрахунки католиків підпорядкувати православну церкву католицькій. 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Церква святого Миколая у Бересті – місце проголошення Берестейської унії в 1596 році. Малюнок XVIII століття.

Номер слайду 8

Грамота Берестейської унії 1596 року з підписами та печатками учасників собору. Вона написана на пергаменті українською мовою. Львівський архів

Номер слайду 9

Номер слайду 10

3. Розвиток полемічної літератури. Полемічна література(полеміка - суперечність) — твори релігійного спрямування, у яких висувалися аргументи авторів, спрямовані проти поглядів їх противників.

Номер слайду 11

Уривок із трактату М. Смотрицького «Тренос» «Горе мені, злиденній, ой леле, нещасній, звідусіль в добрах моїх обідраній, ой леле, на ганьбу тіла мого перед світом із шат роздягненій! Біда мені... Руки в оковах, ярмо на шиї, пута на ногах, ланцюг на стегнах, меч над головою двосічний, вода під ногами глибока, огонь з боків невгасимий, звідусіль волання, звідусіль страх, звідусіль переслідування. Біда в містах і селах, біда в полях і дібровах, біда в горах і в земних безоднях. День у болістях і ранах, ніч у стогнанні й зітханні. Колись гарна й багата, тепер споганіла й убога. Колись королева, всьому світові люба, тепер усіма зневажена і опечалена». Як М. Смотрицький у своєму творі «Тренос» описує становище православної церкви та України?

Номер слайду 12

Уривок з твору І. Вишенського «Вельможним їхнім милостям панам...»   «Чи не ваші милості голодних оголоднюєте і чините спраглими бідних підданих, котрі носять той самий образ Божий, що й ви; на сиріт церковних і їхнє прогодування подане від благочестивих християн грабуєте і з гумна стоги та обороги тягнете, самі з того зі своїми слугами годуєтесь, їхній труд та піт кривавий, лежачи та сидячи, сміючись та граючи, пожираєте... самі зі своїми гістьми пересичуєтесь, а сироти церковні голодні і спраглі, а бідні піддані у своїй неволі річної потреби не можуть задовольнити, з дітьми у скруті, їжу собі уймають, боячись, щоїм хліба до наступного врожаю не вистачить. Чи було, що ви одягали голих? Чи не ваші милості самі оголюєте:з обори коні, воли, вівці у бідних підданих забираєте; податки грошові, податки поту й труду від них витягуєте; із них з живого лупите, оголюєте, мучите, морите, гоните...» Запитання 1.За що він докоряє духовним і світським панам у своєму творі?

Номер слайду 13

Визнавалася зверхність Папи Римського як першоїєрарха всієї християнської церкви та приймалася католицька догматика.звільня-лися від сплати податків Східний обряд; Церковнос-ловянська мова, право одружувати-ся для нижчого духовенства Визнавалася зверхність Константинопольського патріарха; не звільнялися від сплати податків

Номер слайду 14

V.Підсумки уроку Укладення Берестейської унії спричинило появу Української греко-католицької церкви. Водночас в українському суспільстві загострилося протистояння на віросповідному ґрунті. Поява полемічної літератури, спрямованої проти унії, сприяла формуванню національної свідомості українського народу. VІ.Домашнє завдання §

Номер слайду 15

Молодці. Дякую за увагу !

ppt
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
2368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку